Cadena perpètua i altres novetats

Diana Rahmouni Audenis. Estudiant de dret.

  • Diana Rahmouni Audenis
  • Dimecres, 25 Setembre 2013 19:24

Opinió, Davant de tot, cadena perpètua

Tenim novetats en el Codi Penal espanyol. A simple vista, el que més crida l’atenció és la introducció de la presó permanent, la qual no deixa de ser una cadena perpètua amb possibilitat de revisió, una figura inèdita en el sistema jurídic espanyol.

Fins ara, la societat havia anat avançant cada cop més cap a un sistema de pena equivalent a reinserció, en lloc de l’antiga pena exigida com a càstig pel criminal, amb la creença que tothom té dret a una segona oportunitat i que l’Estat social té l’obligació de fer tot el possible per facilitar-la. Ja que, qui som nosaltres per determinar a la lleugera el destí de les persones? Això sí, el Tribunal Europeu de Drets Humans ha avalat la pena de presó permanent a partir de diverses sentències amb motiu de la seva aplicació en països veïns, resolent que el fet de ser revisable satisfà l’article 3 de la Convenció Europea dels Drets Humans (que prohibeix la tortura i les penes inhumanes o degradants).

Sembla doncs, que la crisi múltiple que estem vivint ens està portant a un sistema més estricte i contundent. No ens ha de sorprendre, doncs, que el Partit Popular aprofiti un moment tan incert com l’actual per introduir canvis i matisos en el text legal que desprenen una certa intenció de protegir-se de les freqüents i molestes mostres de descontentament ciutadà. Penso en el delicte d’atemptat, el qual han inflat afegint tots els supòsits d’escometiment, agressió, utilització de la violència i amenaça de violència sobre l’agent. Han afegit també en la definició d’alteració d’ordre públic, la violència sobre coses, la qual fins ara no s’incloïa en la descripció i que els serà de gran utilitat en les manifestacions futures. I, atenció, com a supòsit atenuat també han afegit l’entrada o la invasió col·lectiva d’un establiment o oficina, quan això suposi l’alteració de la seva activitat normal, encara que no arribin a produir-se ni amenaces ni violència.

Aquest últim punt sembla que vagi amb una nota dedicatòria al marge: “Pels nostres grans i amics de la PAH i d’altres admirables iniciatives que es manifestin als Bancs i Caixes del nostre país i en altres indrets de la mateixa espècie. Salutacions cordials, PP”.