Gener: temps de brous per afrontar el fred

Gener i febrer acostumen a ser els mesos de fred més intens, una temporada amb poques hores de sol en què venen de gust els brous i els plats de cullera.

  • Redacció // Foto: cedida
  • Divendres, 17 Gener 2020 08:24

Instagram Tot a taula 2018/2019, brou vegetal

Gener i febrer acostumen a ser els mesos de fred més intens, una temporada amb poques hores de sol en què venen de gust els brous i els plats de cullera. Per sort, la natura és sàvia i ens ofereix productes ideals per portar a terme el nostre desig, com l'all, l'all tendre, l'api, la bleda, la carxofa, els calçots, la col i la coliflor, els espinacs, els espàrrecs, la pastanaga, el porro i la xirivia.

D'altra banda, a principis d'any encara podem gaudir de bona part de la collita de tardor: ceba, patata, remolatxa i carabassa. Malgrat això, alguns pagesos també opten per produir alguns cultius en hivernacle com, per exemple, els enciams. L'oferta, per tant, és molt més àmplia. Com a consumidors, però, hem d'estar atents a comprovar quin és l'origen d'aquests aliments i assegurar-nos que són ecològics i de proximitat.

Pel que fa a les fruites, gener és el moment perfecte per ficar els cítrics dins la cistella i també els kiwis, els plàtans, el raïm i les pomes. En el cas d'aquest últim producte, tot i que es tracta d'una collita de tardor, es conserva prou bé per menjar-lo també a l'hivern, en forma de compota o, fins i tot, al forn amb una mica de canyella per sobre.