Saps quines són les maneres més habituals de conservar els aliments?

Escabetxat, fermentació, fumat o salaó són alguns dels mètodes que ens han acompanyat durant segles

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dilluns, 14 Octubre 2019 09:35

Instagram Tot a taula 2018/2019, conserves menjar

Conservar els aliments per fer front a les èpoques d'escassetat era clau fa uns segles. És per aquest motiu que van sorgir processos com el fumat, la salaó o la fermentació, mètodes de conservació eficaços que han perdurat fins avui dia.

Amb el pas del temps i l'entrada en escena de nous ingredients i additius, s'han sumat a aquesta llista noves maneres de conservar els aliments, tot i que algunes tenen inconvenients per a la nostra salut. És el cas de certs conservants, colorants, antioxidants o estabilitzants que es poden afegir de manera intencionada tant a aliments com a begudes per fer disminuir la concentració o la càrrega microbiana del producte i evitar la degradació i la pèrdua de nutrients. Com tot, si es consumeixen de forma desmesurada, presenten una sèrie de contres.

Els mètodes més tradicionals, pas a pas

Els egipcis ens van proporcionar tècniques de salaó i fumat; els pobles establerts a la costa assecaven diferents aliments al sol; de l'Índia es va importar el sucre de canya com a conservant, i els adobats es van popularitzar en diferents civilitzacions com la Xina o Mèxic. A continuació, fem un repàs de cada procés per si algú s'anima a provar-los a casa:
- Salaó: Aquesta tècnica s'acostuma a utilitzar a l'hora de conservar qualsevol tipus de peix, i consisteix a afegir sal en abundància sobre els aliments fins a provocar-ne la deshidratació.
- Escabetxat: El vinagre i la sal s'afegeixen als productes per conservar-los, fet que els aporta un gust molt característic.   
- Fermentació: Parlem d'un procés bioquímic que degrada unes molècules per transformar-les en altres de més simples per l'acció d'un ferment. Aquesta tècnica presenta més pros que contres, ja que afavoreix la diversitat bacteriana.
- Conservació amb sucre de canya: Aquest sistema permet protegir l'aliment del creixement microbià i s'utilitza sobretot en melmelades i compotes.
- Fumat: És la tècnica que presenta més desavantatges, ja que l'ús de fum pot donar pas a la producció de substàncies cancerígenes en els aliments.

Els conservants, colorants i estabilitzants que hi ha en certs productes poden arribar a ser perjudicials per a la nostra salut si es consumeixen de forma desmesurada.