Europa diu adeu als greixos trans

Entra en vigor a la Unió Europea una llei que limita la presència d'aquests greixos en la indústria alimentària

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 23 Maig 2019 15:35

Instagram Tot a taula 2018/2019, greixos trans

Els greixos parcialment hidrogenats, més coneguts com a greixos trans, estan presents en productes com galetes, brioixeria, gelats, snacks, menjar ràpid o menjar precuinat. Però a partir d'ara, i dins un període d'adaptació de dos anys, les indústries hauran de canviar la seva composició arran de l'entrada en vigor, el 15 de maig, de la normativa europea que limita la presència de greixos trans a un màxim de 2 grams per cada 100 de greix.

Aquesta normativa arriba després de quatre anys de prohibició als Estats Units. Per detectar la presència d'aquests greixos als productes que consumim, cal buscar la indicació «parcialment hidrogenat» a les etiquetes. Els greixos trans també es troben, amb presència més residual, en la carn de vaca, la llet o els formatges. Però tot i que tenen els mateixos efectes nocius, la nova reglamentació europea només fa referència als que s'afegeixen en el procés de producció.

Què són i com ens afecten?

Instagram Tot a taula 2018/2019, greixos trans

Els greixos trans són el resultat d'afegir hidrogen als olis vegetals per aconseguir que l'oli deixi de ser líquid i se solidifiqui. Aquesta hidrogenació aporta una textura més sòlida, més agradable i fàcil de manipular, aporta sabor i també allarga la data de caducitat del producte. Però el fet és que aquests greixos són encara més perjudicials que els greixos saturats, ja que provoquen els mateixos efectes nocius consumint-ne una quantitat molt més petita.

El consum d'àcids grassos trans augmenta els nivells de colesterol, sobretot el colesterol LDL (colesterol dolent) i disminueix el colesterol HDL (colesterol bo). També fan créixer la presència de triglicèrids a la sang i, amb una ingesta elevada, augmenten més el risc de patir malalties del cor (primera causa de mort a la Unió Europea). També hi estan vinculades l'obesitat i la diabetis, i s'assenyala que són dolents per a la memòria.

Això no vol dir que hàgim d'eliminar tots els tipus de greixos, ja que  aporten energia i contribueixen al creixement i a l'absorció de vitamines. El que hem de fer és menjar-ne de bons (presents, per exemple, al peix blau, l'oli d'oliva o la fruita seca), i limitar el consum dels dolents (mantega, carns i formatges amb molt de greix, embotits, llet sencera...).