La moda del "sense"

Consumir els productes sense gluten pot arribar a ser perjudicial si el teu cos no ho necessita

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 16 Maig 2019 12:07

Ciutat 2017/2019, celiaquia

En els darrers anys, s'ha estès la creença que una dieta sense gluten és beneficiosa per a qualsevol persona. Tanmateix, aquesta afirmació només és certa en el cas dels que pateixen celiaquia, intolerància o al·lèrgia al gluten, la síndrome del còlon irritable o altres malalties que afecten el funcionament correcte de l'intestí.


I és que seguir una dieta lliure de gluten sense una supervisió mèdica pot arribar, fins i tot, a ser perjudicial per a la salut. Això ocorre quan, en eliminar els cereals que porten gluten, es tendeix a seguir una dieta desequilibrada, baixa en fibra i excessivament rica en sucres i greixos.

Com es manifesta la celiaquia?

La celiaquia es pot manifestar a qualsevol edat i pot presentar símptomes o no fer-ho. Segons l’Associació de Celíacs de Catalunya, hi ha persones que perden pes i també pot produir vòmits, diarrees, distensió abdominal, anèmia ferropènica, alteracions del caràcter i infertilitat, entre altres coses.

Alguns celíacs només presenten un d’aquests símptomes; d'altres, els que denominen asimptomàtics, no arriben a presentar-ne cap, encara que la ingesta de gluten també els afecta i els danya l’aparell digestiu, segons afirmen al blog d'alimentació 'Ets el que menges'.

El gluten el podem trobar en diferents cereals que consumim habitualment, com el blat, el sègol, l’ordi, la civada, el kamut o l’espelta i també en derivats d’aquests cereals com el cuscús, el búrgul, la sèmola o les pastes de blat, els productes de brioixeria i les begudes destil·lades o fermentades a partir de cereals (cervesa i alguns licors).

Ciutat 2017/2019, celiaquia

En la indústria alimentària el gluten també s’utilitza com a additiu per donar viscositat, gruix o volum a diferents productes alimentaris (melmelades i confitures, xarcuteria, llaminadures, gelats, carns i peixos precuinats, etc.).


Adeu a la lactosa?

Aquesta intolerància té uns efectes que es caracteritzen per un malestar general i altres símptomes

Més del 75% de la població mundial paeix malament o no paeix la lactosa en l’edat adulta. Els símptomes d’una intolerància només es manifesten en l’aspecte digestiu i solen causar dolor abdominal, diarrea, defecació explosiva, nàusees, meteorisme o distensió abdominal (sensació de panxa molt inflada i plena d’aire). El diagnòstic es fa amb testos específics en sang, estudi genètic, biòpsia intestinal o test d’hidrogen espirat.

A Espanya més d'un 20% de la població pateix una intolerància a la lactosa més o menys greu

Hi ha persones que no suporten la més mínima traça de lactosa, mentre que d’altres poden tolerar-ne petites quantitats i poden consumir certs lactis sense molèsties digestives, especialment llets d’altres animals (cabra, búfala o burra), iogurts (que incorporen bacteris probiòtics) i alguns tipus de formatges curats.

Tot i això, els intolerants a la lactosa han d'evitar també altres productes. I és que la indústria alimentària fa servir sovint la lactosa com a additiu en molts aliments processats (xarcuteria, pastisseria industrial, pa de motlle, sopes preparades, espessidors, barretes energètiques, carn picada, gelats, etc.) o, fins i tot, en alguns medicaments.