5 curiositats del pèsol del Maresme

Al Maresme es cultiven avui quatre varietats: ganxo, floreta, garrofal i la més comercial, utrillo

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dilluns, 01 abril 2019 08:15

Instagram Tot a taula 2018/2019, pèsols del maresme

Durant tot el mes d'abril hi ha iniciatives i propostes a tot el Maresme per posar en valor un dels aliments més coneguts de la comarca: el pèsol maresmenc. Fires i mostres gastronòmiques, festes del pèsol o pesolades populars  amb una clara protagonista: l'anomenada “perla verda".


Però, tot i haver provat les varietats més populars de la comarca, molts desconeixen algunes curiositats relacionades amb el pèsol del Maresme. Ara que és temporada, en recopilem i destaquem cinc:

1. Històricament, es diu que les primeres referències a “la perla verda” maresmenca es troben concretament al municipi de Llavaneres. No és d'estranyar, ja que actualment la població és una de les grans productores de pèsol i una de les exportadores més importants de la zona.
2. L’origen del seu cultiu està lligat al mar, ja que els primers a sembrar-ne van ser els pescadors de la zona. Ho feien quan la mar no els permetia entrar a pescar i els deixava a terra, i els primers cultius que van plantar van ser entre les vinyes, i com a cultiu complementari.
3. De les set varietats de pèsols que hi ha la comarca del Maresme, avui dia se’n cultiven només quatre. Són algunes de les més populars de la zona: ganxo, floreta, garrofal i la més comercial, utrillo.
4. El pèsol se sembra entre finals de setembre i principis de novembre. Per fer-ho bé, el màxim possible per a la sembra és per Tot Sants, és a dir, per la castanyada.
5. La comarca del Maresme celebra diversos actes relacionats amb el pèsol. Hi ha la Festa del Pèsol Garrofal de Llavaneres, la Pesolada de Caldes d'Estrac o les Jornades Gastronòmiques del Plat de Mataró, entre moltes altres iniciatives.

Instagram Tot a taula 2018/2019, pèsols del maresme

La seva recollida sol ser precisament ara, els voltants dels mesos de març, abril i maig. D'aquí que totes les pesolades maresmenques, les mostres gastronòmiques i les festes al voltant d'aquest típic aliment tinguin lloc entre els mesos de març i abril.

Es diu que el cultiu del pèsol està històricament lligat al municipi de Llavaneres. Segons alguns escrits, els primers en cultivar-ne van ser els pescadors durant la temporada baixa, quan no podien sortir a la mar. Ho feien plantant entre les vinyes, i com a cultiu complementari.