Els canvis alimentaris del 2019

Les cadenes de distribució elaboren la seva previsió analitzant què ha agradat més l'any anterior i en què es gasten els diners els consumidors d'arreu del món.

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 24 Gener 2019 11:21

Instagram Tot a taula 2018/2019, smartfood-veritas

Com pot ser que la majoria de supermercats del món s'omplin cada any de les mateixes tendències? Com es planifica cada tendència? Per les grans empreses el disseny de nous productes pot durar anys, però les empreses més petites acostumen a tenir més marge de maniobra. Però en cap cas es tracta d'una casualitat.

Les cadenes de distribució elaboren cada any la seva previsió gràcies als seus experts en I+D i als departaments de màrqueting. Unes dades que beuen del que ha agradat més l'any anterior i que analitzen en què es gasten els diners els consumidors d'arreu del món. Amb tota aquesta informació, ja sabem quines seran les tendències alimentàries del 2019. En seleccionem algunes.


1. Hi haurà un augment de l'"smart food"

O cosa que és el mateix, el consumidor buscarà ser més responsable amb el medi ambient gràcies a l'ús de la tecnologia. Un exemple? El que destaquen els analistes i caçadors de tendències de The Food People: l'agricultura acel·lular. Aquella que utilitza, per exemple, llevat per produir llet sense vaques. Tot, per elaborar productes amb alternatives que optin per un desenvolupament sostenible.

2. Escollirem abans el producte local que l'ecològic

Portar fruita des del Brasil, per molt "bio" o "eco" que sigui, no és el millor pel medi ambient. Per aquest motiu els experts pronostiquen un canvi de tendència que farà que els clients apostin abans pel producte local. Alma Palau, presidenta del Consell General de Dietistes i Nutricionistes, posa ordre: “La proximitat no pot ser igual per a tots els aliments, n'hi ha que s'han de portar de lluny. Quan es parla de ser conscients ens referim a escollir d'entre aquells aliments que són substituïbles per alguns de més propers”.

3. Simplificar els plats

Venint de la tendència del "menjar real" instaurada per l'epidemiòleg Carlos Monteiro, els plats tendiran a ser més senzills per evitar així elements ultra processats. Com que les elaboracions més complexes requereixen més greixos, s'espera que vagi en augment un tipus de preparació més senzilla: al vapor, al papillote o saltejat.

4. Irrompran les flors a la taula

L'auge de les comunitats vegetarianes i veganes, sumat a l'impacte que tenen les xarxes socials als plats elaborats als restaurants fan que molts estiguin optant per incloure flors als seus plats. “Ara que el verd és el protagonista, fa falta el factor sorpresa”, expliquen els experts. Això vol dir que es buscaran cada vegada més noves textures, colors i sabors que sorprenguin el client i embelleixin els plats.

5. Se seguirà viatjant pel món (culinàriament parlant)

Les cuines del món seguiran sent la gran font d'inspiració culinària. Al ja conegut sushi se li suma la guaiaba, la pasta de sípia, l'espècie del sumac o el jackfruit, entre moltes altres. S'exploraran tradicions culinàries de països tradicionalment poc protagonistes, com ara Kazakhstan, Tadjikistan, Azerbaidjan o Uzbekistan, i els plats xinesos que vagin més enllà de l'arròs assoliran un nou protagonisme.