Els panellets

Dolços únics de 'Tots Sants'

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dimarts, 30 Octubre 2018 11:04

Instagram Tot a taula 2018 - panellets

La festa de Tots Sants, i la tardor en general, seria ben diferent sense les tres menges estrella d’aquesta època: les castanyes, els panellets i els moniatos. Tant les castanyes com els panellets són productes de temporada, i per això es consumeixen des d’antic per aquesta època. Són fets amb ingredients de llarga durada, com ara la fruita seca, i això els lliga amb l’eternitat i el culte als morts que es ret durant aquests dies.

Avui dia les castanyes han estat força relegades a la festivitat de Tots Sants, però antigament, sobretot abans del descobriment d’Amèrica, s’empraven en el lloc que ara ocupa la patata. Eren freqüents en cremes, guisats i com a acompanyament de plats de carn. Actualment, encara subsisteixen en algunes receptes tradicionals de la cuina catalana.

Instagram Tot a taula 2018 - panellets

El clàssic de la nit de la castanyada

Sucre, rovell d’ou i farina d’ametlla són els ingredients bàsics per fer panellets, els dolços de massapà tradicionals de Tots Sants. Els més típics són els de pinyons i els d’ametlla, però també són molt freqüents els de cafè, els de coco ratllat i els de codonyat, un altre producte de la tardor. Però en el món dels panellets, com ja passa amb molts altres dolços tradicionals, la innovació és constant i els pastissers cada any creen gustos nous i combinacions atrevides.

El de pinyons, l'estrella
La tradició es manté i cap panellet fa ombra al de pinyó. Segons dades del gremi, tres de cada quatre panellets que es venen contenen aquest ingredient. La resta mantenen les varietats habituals però hi ha propostes noves, com els de fruita de la passió o mango. Els preus de venda oscil·len entre els 40 i els 55 euros per quilo.

La raó del preu
El bon panellet surt dels millors obradors i el preu s'explica perquè el pinyó i l'ametlla són cars i, tot i que sembla fàcil, fer-los porta molta.