Oktoberfest: Octubre és sinònim de cervesa a Alemanya

L'Oktoberfest es celebra a Munic des de 1810

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dijous, 27 Setembre 2018 11:34

Instagram Tot a taula 2018 - oktoberfest

El titular és enganyós per no dir directament incorrecte lingüísticament. Octubre i cervesa no són sinònims encara que a Alemanya ho pugui semblar. I per contagi, a la resta del món.


La festa d'octubre de Munic, en alemany Oktoberfest, són com les festes majors de Munic, a Baviera. Un prat de la ciutat s'omple d'atraccions, carpes i parades durant dues o tres setmanes i per allà hi vol passar absolutament tothom.
La festa inclou cançons i música tradicional, menjar típic de la cuina bavaresa, rues de carrosses decorades amb flors i persones vestides amb els vestits tradicionals.

Instagram Tot a taula 2018 - oktoberfest

L'origen de la gran festa de la cervesa

L'origen d'aquesta festivitat cal buscar-lo en les noces del príncep hereu Lluís I de Baviera i la princesa Teresa de Saxònia-Hildburghausen, que van tenir lloc el 12 d'octubre del 1810 a Munic i que van motivar la celebració de nombroses festes públiques i privades. Una d'elles va ser una carrera hípica que va culminar amb un banquet regat amb vi i cervesa. Aquesta carrera es va fer cinc dies després de l'enllaç i acabaria convertint-se en la primera edició de l'Oktoberfest. L'èxit va ser tal que es va decidir repetir el festival l'any següent. No obstant això, els organitzadors van optar per avançar l'esdeveniment al setembre, perquè la climatologia fos més agradable. Des de llavors, la festa només ha deixat de celebrar-se durant períodes de guerra o per causes de força major.

Des dels seus inicis, l'Oktoberfest es desenvolupa a la zona coneguda com a Theresienwiese o Wiesn (‘prat de Teresa’), un camp obert situat al costat del punt sobre el qual s'alçava l'antiga muralla de Munic. En les 42 hectàrees d'extensió, l'àrea alberga temporalment un gran parc d'atraccions i una quinzena d'enormes carpes, en les quals se serveixen les sis marques de cervesa històriques de la ciutat: Spaten, Paulaner, Hofbräu, Hacker-Pschorr, Augustiner i Löwenbräu. Per cert, la beguda que se servirà en l'esdeveniment ha de ser produïda obligatòriament dins dels límits de Munic.

Cadascuna d'aquestes carpes pot acollir entre 5.000 i 10.000 persones. Així mateix, totes disposen d'un escenari central on grups de música interpreten algunes cançons bavareses. A més de cervesa, també s'hi pot prendre refrescos sense alcohol, salsitxes i xucrut, així com altres plats típics d'Alemanya.