Els millors dolços tradicionals de Sant Joan

Descobrim les postres de Sant Joan: des de la Coca de Sant Joan, fins al Menjar Blanc, la Coca Bamba o els Pericones

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dimarts, 12 Juny 2018 11:30

Especials 2017/2018, tot a taula- sant joan

La nit de Sant Joan és una de les festes més esperades de l’any i arriba un cop més aquest juny. És tradició que totes les taules comptin amb la Coca de Sant Joan, una de les coques més populars de Catalunya típica d’aquesta nit. Tant si la compreu a les pastisseries, com si opteu per cuinar-ne una de casolana, és una de les postres més bones que es poden trobar.


La coca pot ser de diversos tipus i pot contenir, per exemple, massapà, nata o crema, i pot estar adornada amb fruita confitada, llardons o pinyons. Se sol menjar al final de l’àpat de la Nit de Sant Joan acompanyat de vins, caves, licors i altres begudes dolces. Cal destacar que aquesta recepta va néixer derivada del tortell amb ous que es menjava antigament.

Altres postres per Sant Joan
A més de la tradicional coca de Sant Joan que es menja a Catalunya, hi ha altres indrets d’Espanya que compten amb altres dolços populars per aquesta data assenyalada. A continuació descobrim el Menjar blanc, tradicional a les Illes Balears i gual que la Coca Bamba, i els Pericones típics d’Andalusia.

Especials 2017/2018, tot a taula- sant joan

És tradició a les Illes Balears celebrar el Sant Joan amb una gran festa. Acompanyar-la d’un bon postre dolç, és la millor manera d’acabar el sopar i és per això que alguns compten amb el Menjar blanc, un dolç fet de llet aromatitzada lligada amb farina o arròs. A més, concretament en alguns pobles de Menorca, es menja la Coca Bamba: una gran ensaïmada menorquina enroscada que se sol menjar amb xocolata calenta.

Per la seva banda els andalusos, concretament els de la zona de Jaén, solen acompanyar l’àpat del solstici d'estiu amb Mantecados i Pericones, uns postres fets a base de farina, ous, oli d’oliva i sucre. Cuits al forn i banyats en merenga o xocolata, són uns dolços de primera.