El Pèsol, un tresor verd del Maresme

El Plat de Mataró, la Pesolada de Caldetes o la Festa del Pèsol de Llavaneres coincideixen

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dimecres, 28 Març 2018 11:16

Especials 2017/2018, tot a taula-pesols
El pèsol és un aliment d’alta qualitat que protagonitza receptes i cites gastronòmiques. Si algun aliment té segell maresmenc, aquest és ens dubte el pèsol. Es tracta d’una llavor nascuda d’una plata de la família de les lleguminoses que es pot menjar en molts plats diferents i que té un paper protagonista en diversos municipis del Maresme.


Així doncs, per exemple, Mataró està celebrant actualment les XXI Jornades del Plat de Mataró, una recepta que conté pèsols. També Llavaneres i Caldes d’Estrac organitzen activitats i festes dedicades a aquest aliment d’alta qualitat i un sabor de primera.

Les propietats

Els pèsols destaquen per un contingut alt en vitamines del grup B, vitamina C, proteïnes, hidrats de carboni d’assimilació lenta i minerals com el calci, el ferro, el potassi. Cal destacar que, tot i ser de la família de les lleguminoses, contenen propietats pròpies de les verdures i que, per tant, estan a cavall entre les dues famílies. I per tant té els beneficis de totes dues.

Tota la comarca aposta pel pèsol

Especials 2017/2018, tot a taula-pesols
El 'Plat de Mataró':
Les XXI Jornades del Plat de Mataró tenen la sípia amb pèsols i patates com a plat central, el qual es pot degustar a un total de 10 restaurants de la ciutat fins al dia 30 d’abril. Aquests són el Caminetto, Auto d’Ara, Iluro, l’Harmonia, La Girella, La Nova Rosaleda, el Mundial, Nou Daxana, Nuus (Hotel Atenea) i Pins Mar de Llavaneres.

Especials 2017/2018, tot a taula-pesols
Una festa amb Denominació d’Origen
A Sant Andreu de Llavaneres organitzen la Festa del Pèsol, que enguany arriba a la 19a edició. Tindrà lloc entre el 13 i el 15 d’abril i es podran gaudir de degustacions de diversos aliments. A més, recentment han manifestat la seva voluntat d’obtenir la Denominació d’Origen Protegida del pèsol garrofal de Llavaneres per fer valdre els atributs i la qualitat d’aquest producte. Per aconseguir-ho han impulsat les actuacions pertinents des de la Regidoria de Promoció Econòmica.

Especials 2017/2018, tot a taula-pesols
24a Pesolada de Caldes d’Estrac
Una altra cita gastronòmica per excel·lència al Maresme és la Pesolada de Caldes d’Estrac, una jornada que es troba en marxa i que enguany celebra la seva 24a edició. Els comerços i restauradors de la vila durant els mesos de març i abril estan oferint un menú especial amb el pèsol al capdavant. A més, ja és la tercera vegada que acompanyen aquesta cita de la Mostra de Videopèsols, una convocatòria dirigida als creadors de la zona perquè presentin obres de vídeo amb el pèsol com a element comú.

El Pèsol: com l'escollim?

A l’hora de comprar-ne cal tenir en compte:
1. Que les beines siguin gruixudes, llises
i d’un verd intens.
2. També cal vigilar de no escollir tavelles planes
ni arrugades.
3. Per tenir-ne 1 kg de desgranats se n’han de comprar entre dos i tres quilos amb beina
4. La tavella ha de ser ferma i en obrir-la ha de ser
humida per dins.
5. Com més petits siguin els pèsols, més tendres
i gustosos són al paladar.