El dret a estimar per damunt de tot

"Loving", de Jeff Nichols (EUA, 2016)

  • Per Joan Millaret - AMIC // Foto: cedida
  • Dijous, 09 Febrer 2017 00:00

Cinema 2014/2015, LovingEl nord-americà Jeff Nichols ens trasllada amb “Loving” a l’any 1958 per parlar del segregacionisme racial instituït a l’estat de Virgínia.

Inspirat en fets reals, aquest film procura però mantenir-se equidistant del film polític i social de denúncia d’injustícies i defensa de les causes justes i nobles, sempre necessàries, no ens cansarem de dir-ho, a favor de la tolerància i contra el racisme, com és el present cas.

Jeff Nichols pren un cert distanciament dels tòpics i usos d’un gènere tan estipulat com aquest, i ho fa sobretot prescindint de proclames, pamflets, efectismes i foguerades conscienciadores, centrant-se en el cos del melodrama, circumscrit a l’àmbit de la parella, nus principal de la trama, i la família per extensió.

El film del nord-americà podria semblar que camina per la pendent perillosa de la carrincloneria i el sensacionalisme, bafs llefiscosos i ensucrats, però la realització de Nichols és en extrem cuidada, plena de finesa, fent gala d’un classicisme perdut.