Dret a vot

Selma. Ava Duvarney. (USA, 2015)

  • Joan Millaret/AMIC - Redacció
  • Dijous, 12 Març 2015 12:31

Cinema 2014/2015, selma

Recreació d’un episodi històric de la lluita pels drets civils de la població afroamericana a la dècada dels 60. Els fets descrits passaran a engreixar un nodrit cos de films comercials i populars sobre la causa negre que trobaria en l’oscaritzada ‘12 anys d’esclavatge’ d’Steve McQueen un dels seus exponents d’èxit més recent. La pel·lícula d’Ava Duvernay, que arribava als Oscar optant a una estatueta a millor pel·lícula, aconseguiria finalment millor cançó.

La pel·lícula s’obre amb els preparatius de la cerimònia d’entrega del Nobel de la Pau a Martin Luther King el 1964 per passar a descriure l’acció empresa pel líder negre a la població de Selma per reclamar el dret a vot per la comunitat marginada afroamericana al llarg de l’any 1965. La pel·lícula aprofundeix en els dubtes i la determinació de l’heroic reverend Luther King sotmès a pressió, i s’apunta també a les desavinences internes dins del bloc pel dret a decidir per culpa de les posicions més radicalitzades dels partidaris de Malcolm X. La campanya de Selma va tenir una nova embranzida amb la marxa entre Selma i Montgomery, amb una gran cobertura periodística.

Un film de caire històric i biogràfic proper al registre documental, en la descripció cronològica dels fets i el registre dels seus personatges principals, que no cal dir que adquireix un inestimable valor testimonial. Crònica d’un temps i d’un país que pot ajudar com a crit d’alerta davant la pervivència de certs tics segregacionistes o racistes en la societat actual.