El grup maresmenc Mestre d'Aixa presenta el seu nou disc

La formació, nascuda a Vilassar de Mar, fa més de 30 anys que està en actiu

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Divendres, 06 Setembre 2019 11:53

Maresme 2017/2019, endavant les aixes-mestre d'aixa

"Endavant les aixes" és el nou disc publicat pel grup maresmenc d'havaneres Mestre d'Aixa. L'àlbum arriba 10 anys després de l'últim que es va presentar. En Xavier Dangla, guitarrista que fa gairebé 20 anys que forma part del grup, des del 2000, explica que el fet d'haver tardat és perquè l'objectiu era treure un àlbum ben treballat i no volien fer qualsevol cosa. "Hem esperat a tenir un producte de qualitat; som de mirar-nos molt les coses, molt perfeccionistes", apunta. Tot i que també hi han influït els "petits canvis de la formació, que l'han fet alentir", afegeix.

L’activitat del grup durant l'any és preparar nous temes per quan arriba la temporada d’estiu, mesos durant els quals Mestre d'Aixa puja als escenaris. El seu estil combina l’havanera i els ritmes mariners amb la cançó tradicional i popular. Alhora aporten un toc personal amb peces de composició pròpia i adaptacions en català d’algunes obres molt conegudes dins el món de la música.

Maresme 2017/2019, endavant les aixes-mestre d'aixa

El títol és un joc de paraules amb l'expressió “endavant les atxes!”, utilitzada antigament en processons i que col·loquialment significa "voluntat de continuar malgrat les dificultats", fet amb què s'identifica el grup.

Amb aquesta filosofia, no podia faltar al nou disc un tema propi, "Vals de l’havanera", escrit per Joan Mateu i amb música de l'acordionista Òscar Igual. "És un tema inèdit, amb una lletra molt divertida que explica en què consisteixen les havaneres des de dins", explica en Xavier.

"Si escoltes bé la mar", tema d'un compositor de Mataró, Xandri Montasell, és un altre dels que destaca en Xavier. "Vam ser dels primers a fer-lo i ens fa il·lusió perquè és un tema mataroní i d'un amic nostre", explica.
Dins la varietat de temes, també hi entren un popurri de cançons de La Trinca del disc "Festa Major", aprofitant el seu 50è aniversari, "Havanera" de Tomeu Penya o una sardana.

Una llarga trajectòria

Amb veus mixtes, acordió i guitarres, acompanyats d'instruments de percussió, la formació ha mantingut sempre aquest esquema tot i els canvis que ha patit el grup al llarg de més de 30 anys de recorregut.

El grup va néixer l’any 1982 a Vilassar de Mar de manera totalment improvisada, amb motiu d’una festa popular, però aleshores encara no portava aquest nom. Va ser quatre anys més tard, el 1986, que va adoptar definitivament el nom Mestre d'Aixa.
Des d'aleshores, ja han publicat sis discos: "A vol de gavina" (1991), “Mariner de Catalunya” (1994), “Mestre d’Aixa 10 anys: 86-96” (1997),  "Vela llatina" (2003), "Un cafè entre el cel i el mar" (2009) i el darrer, "Endavant les aixes" (2019).