Una treballadora acusa d'assetjament sexual l'alcalde de Sant Vicenç de Montalt i els socis retiren el suport al govern

Sandoval (PSC) hauria fet comentaris grollers i bromes sexuals

  • Redaccio - ACN
  • Dimecres, 16 Setembre 2020 17:12

Sandoval

Una treballadora ha acusat l'alcalde de Sant Vicenç de Montalt, Javier Sandoval (PSC), de fer-li comentaris grollers i bromes sexuals, segons ha pogut saber l'ACN. L'empleada ho va denunciar internament a finals d'agost i l'Ajuntament ha obert un procediment intern per intentar aclarir els fets i que té tots els focus posats en la figura de l'alcalde. En paral·lel, el cas ha provocant una greu crisi de govern i els socis del PSC, la CUP i el grup municipalista de 9 Sant Vicenç (9SV), han retirat el seu suport a Sandoval. Les dues formacions, que apuntalaven el govern a través d'un consell assessor extern amb algunes regidories delegades, passen ara a l'oposició.

Tant la CUP com 9SV han lamentat els fets. Els cupaires consideren que l'actitud de l'alcalde fa "incompatible" que li puguin continuar donant suport, mentre que des de 9SV asseguren que aquestes acusacions "han afectat molt la confiança política en l'actual alcalde".

La regidora de 9SV, Maria Villalta, de fet, era fins ara la titular d'Ensenyament, Sanitat, Salut Pública, Consum i també Igualtat i, per tant, la responsable d'activar el protocol intern davant els possibles casos d'assetjament. Ho va fer i immediatament ha presentat la seva dimissió al registre de l'Ajuntament.

Qui també té previst fer-ho és el cupaire Miquel Rovira, que fins ara ostentava les regidories de Serveis Socials, Promoció Econòmica, Joventut, Participació Ciutadana. Fins que no es reordeni el cartipàs, totes les carteres de Rovira i Villalta, també Igualtat, passen ara a mans de l'alcalde.

Relleu a l'alcaldia, en l'horitzó

Sandoval no ha estat localitzable aquest dimecres per valorar la situació i, segons fonts pròximes a l'alcaldia, només ha anat una estona al seu despatx a primera hora del matí. No està previst que hi torni, almenys fins dijous. Si que hi ha en agenda, en canvi, reunions internes del PSC per abordar l'actual situació.

I és que l'Ajuntament, amb una alta fragmentació –el ple el conformen tretze regidors de sis grups i hi ha dos regidors no adscrits–, afronta ara una més que provable remodelació política. Alguns grups de l'oposició ja van especular abans de l'estiu amb una moció de censura, que es podria accelerar en els pròxims dies, si Sandoval no dimiteix abans.

A través d'un comunicat, ERC ja s'ha posat a disposició de la resta de partits independentistes per iniciar converses per configurar un nou govern. A més dels republicans, amb un regidor, també hi té representació la CUP (1), Primàries (1), 9SV (1) i JxCat (3). Els tres regidors del PSC, un de Cs i dos no adscrits –un exregidor del PP i l'exalcalde de JxCat– completen el ple.

Tot i la majoria independentista, les disputes internes a JxCat –l'exalcalde va haver de dimitir el mandat passat, però es va tornar a presentar com a cap de llista i, finalment, ha deixat el partit–, van facilitar la investidura socialista el 2019, amb el suport de grups tan heterogenis com la CUP, Cs i 9SV.

La nova crisi de govern aboca ara a un nou canvi que podria retornar l'espai postconvergent a l'alcaldia, grup majoritari al consistori. Segons ha pogut saber l'ACN, el mateix alcalde podria accelerar el calendari de negociacions amb la seva dimissió en les pròximes hores, quedant fixada ja data per a un nou ple d'investidura, que seria deu dies després de la seva renúncia.