Troben un mil·lari a Premià de Mar

La nova troballa es presenta al Museu de l'Estampació de Premià de Mar

El passat divendres, 9 de març, va tenir lloc al Museu de l'Estampació de Premià de Mar, la presentació del mil·lari romà de l'antiga Via Augusta. Va ser descobert durant les excavacions de la vil·la romana de Can Ferrerons. Els mil·lars són pedres amb forma de columna els quals la seva principal funció era indicar la xifra de milles recorregudes. També són un important testimoni de la xarxa de carreteres que els romans varen construir arreu del seu imperi.

Durant les obres de Can Ferrerons, va tenir lloc la troballa d'un mil·lari de la Via Augusta, reutilitzat posteriorment com a pilar de la casa. En el cas del mil·lari premianenc, va ser erigit a l'inici del segle IV i va seguir en funcionament fins al segle VI, on va ser convertit en pilastra per aguantar un sostre. Això indica que en aquell moment ja no estava protegida per l'Estat. La troballa és precisament rellevant ja que és testimoni de l'evolució de la Via entre els esmentats segles.

El mil·lari de Premià ve a sumar-se als altres dos que es coneixen al tram de Via Augusta al seu pas pel Maresme. Aquests dos van ser trobats a Arenys de Munt i a Vilassar de Mar.