Eudald Calvo: "L'alternativa al govern d'Unitat passa per un acord bastant surrealista"

Demà al matí se celebrarà el ple extraordinari per decidir qui serà el nou alcalde d'Argentona, una votació en què Eudald Calvo sembla tenir-les totes

  • Berta Seijo // Foto: Daniel Ferrer i cedides
  • Divendres, 14 Juny 2019 10:30

Argentona 2014/2019, eudald Calvo

El cap de llista d'Unitat-Argentona per la República, Eudald Calvo, ja compta les hores per iniciar el seu segon mandat com a alcalde. Després de ser la força més votada a Argentona el 26 de maig amb més del 39% dels vots i 8 dels 17 regidors, el partit independentista és el que té més paperetes d'ocupar l'alcaldia.

El veredicte final se sabrà demà al matí, en una única votació que tindrà lloc en ple extraordinari al consistori argentoní. Per ara, Calvo confia en un acord de governabilitat amb Junts x Catalunya i descarta que la resta de formacions amb representació al consistori puguin formar una majoria alternativa.

• Quina valoració fas dels resultats del 26 de maig? Us esperàveu més, amb una llista unitària?

Considerem que els resultats han estat molt positius. Per separat segurament no ho hauríem aconseguit. L’únic fre és que ens falta un regidor per la majoria absoluta, cosa que ens obliga a establir una certa negociació per arribar a acords amb la resta de grups de l’oposició.

• Amb quin partit està més avançada aquesta negociació?

En principi amb qui estem tenint les converses més intenses és amb Junts x Catalunya. Segurament, ells es quedaran a l’oposició, però tancarem algun tipus d’acord de governabilitat.

• Creus que és possible que es formi una majoria alternativa a la d’Unitat?

Aritmèticament és possible, però èticament  i políticament em sembla força complicat. L'única majoria possible per la qual Unitat no estaria al govern passa per un acord bastant surrealista entre Junts x Catalunya, Tots x Argentona, PSC i PP. Seria, com a mínim, curiós. Pel que nosaltres sabem, Junts x Catalunya no està a favor d'aquesta mena d’acord i tampoc no ho està el PP.

Ni Junts ni el PP estan a favor de crear una majoria alternativa"
- Eudald Calvo

• Després de les eleccions, han millorat les relacions entre Unitat i Tots x Argentona?

Entenem que les eleccions són un punt d’inflexió a partir del qual es podrien reiniciar una mica les converses, entre altres coses perquè Unitat és una formació nova. És veritat que en l’anterior mandat ja vam intentar tenir un vincle de proximitat amb Tots x Argentona. Finalment, no va ser possible; diferents situacions han provocat que hi hagi un distanciament i la relació és molt freda.

• Podríem dir que llimar les asprors amb la resta de partits que ara formen part del consistori és un dels teus grans reptes?

El final del mandat ha estat una mica tens i ens agradaria recuperar el diàleg amb la resta de grups de manera que puguin participar en la presa de decisions.

• Quins altres deures van quedar pendents en l'anterior mandat?

Quan repeteixes tens tota la feina a mitges i l’has d’acabar. Una de les coses que ens fa més il·lusió és seguir tirant endavant la construcció de la nova biblioteca, que ara mateix està en fase de concurs. És un projecte llarg, que requereix molts recursos però que és necessari al poble.
A banda d’això, les urbanitzacions tenen una sèrie de demandes històriques i som conscients que ara s’ha de posar fil a l’agulla a les obres de Can Raimí i Can Cabot, especialment.

S'ha de posar fil a l'agulla a les obres de Can Raimí i Can Cabot"
- Eudald Calvo

• Si tot prospera, aquesta serà la teva darrera legislatura com a alcalde?

Entenc que sí i penso que és necessari també personalment. M'agrada molt ser alcalde, però tinc 33 anys i voldria reprendre la meva carrera professional com a economista a les administracions públiques.

• En general, a què atribueixes la caiguda de la CUP en diferents municipis?

Hi ha diversos elements que de ben segur que han afectat el partit. El més evident és que el vot útil ha anat cap a ERC. A més a més, penso que la CUP ha perdut certa referencialitat mediàtica. Si bé en els moments del procés i del referèndum tenia un paper molt important al Parlament, ara ja no hi juga cap rol i se’n parla molt menys. La gent acaba oblidant que existeix, també perquè no ens hem presentat a les eleccions europees ni a les generals.

• Creus que la formació d’una llista unitària ha estat la millor jugada per fer front a les hores baixes de la CUP?

No vam crear la llista unitària amb aquesta intenció. Quan vam començar a parlar d’aquesta candidatura, ara fa un any, ningú sabia que la CUP cauria posicions. La proposta de la llista unitària va venir de l’ANC i del CDR. Nosaltres ens hi vam avenir perquè a tots plegats en semblava bé. Va haver-hi moltes dificultats, evidentment, però ara som un dels pocs municipis a Catalunya on realment hi ha una candidatura d'aquest tipus.

• En aquest sentit, les formacions independentistes de Mataró han perdut una oportunitat de vèncer el PSC?

Aquesta és una valoració que han de fer els mateixos partits. Tanmateix, penso que el fet que es presentessin per separat Junts x Catalunya, ERC, la CUP i Primàries ha fragmentat més el vot en una ciutat on el vot independentista és minoritari.