Arenys de Munt vota “sí” amb un 96,3%

Més de 2.500 arenyencs voten a al consulta popular

El “sí” a la independència de Catalunya ha obtingut bons resultats aquest diumenge a la consulta popular que s'ha fet a Arenys de Munt i ha guanyat amb un 96,3% dels vots (2.569 vots) davant el 2,2% del no (61 vots), l'1,1% de vots en blanc (29 vots) i el 0,4% de nuls (12 vots). El president del Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació (MAPA) i regidor de la CUP, Josep Manel Ximenis, va anunciar el resultat, aclamat per centenars d'independentistes concentrats davant la sala on es va fer la consulta, i, emulant Francesc Macià, ha proclamat Arenys de Munt com el primer municipi que ha votat “lliure i democràticament la independència de la nació catalana”.

 

Ximenis, un dels principals impulsors de la consulta, ha destacat que a Arenys de Munt, el referèndum sobre l'Estatut va rebre menys vots que el sí a la independència. Concretament, van votar a favor de l'Estatut 2.424 persones, mentre que han votat per la independència 2.569 persones. Això l'ha portat a afirmar que “l'Estatut ha mort, visca la independència”, i ha aixecat la reacció eufòrica dels centenars d'independentistes que esperaven els resultats. Ximenis va emular Macià proclamant: “Interpretant l'anhel i la voluntat del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo Arenys de Munt com el primer municipi que ha votat lliurement i democràtica la independència de la nació catalana”.

 

Ximenis va destacar, també, que el que havia de ser una “pràctica” de participació ciutadana, ha acabat esdevenint el centre del debat entorn a l'Estat propi per Catalunya i va carregar contra les actituds d'un estat espanyol “hereu de la dictadura feixista” que va intentar impedir la consulta.

 

ReaccionsEl diputat d'ERC al congrés i dirigent dels republicans, Joan Tardà, ha destacat que Arenys de Munt ha donat una “lliçó” de com s'ha de perdre la por, a més de posar al descobert la “fragilitat, el gegant de vidre, que és la democràcia espanyola” per intentar impedir la consulta. Per Tardà, el resultat de la consulta considera que dóna a ERC “més forces per continuar la brega”. Ha assegurat que els republicans estan “activats” per treballar de forma “transversal” amb tot el catalanisme polític per fer realitat referèndums independentistes arreu del principat. Pel secretari d'immigració de CDC, Àngel Colom, aquest diumenge a Arenys de Munt “ha guanyat la democràcia”. Ha insistit en dir que CDC acompanyarà totes les consultes d'independència que s'impulsin als municipis catalans. “No hem de tenir més por i hem de tirar endavant un camí que ens porti fins a la plenitud nacional”, ha proclamat Colom.

El regidor de la CUP de Mataró, Xavier Safont-Tria, ha celebrat l’ “èxit rotund” de la consulta i el “fracàs del boicot espanyolista”. Per la seva banda, el president de les Enteses pel Progrés Municipal (EPM) -vinculades a ICV-EUiA-, alcalde de Sant Pere de Torelló (Osona) i delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Fàbrega, ha agraït a Arenys de Munt que hagi sabut fer 'pedagogia' i explicar que és possible lluitar per la independència del país.

Arenys de Munt a les portades

El resultat de la consulta d'Arenys de Munt acapara les portades dels diaris d'aquest dilluns 14. A la portada del diari 'Avui' s'hi pot llegir “Contundent victòria de la independència a Arenys”, 'El Punt' titula “Primer pas” , 'La Vanguardia' ressalta “El civismo gana en Arenys” i 'El Periódico' destaca “El frente independentista prepara más consultas”.