Futur en quarantena

L'Hospital de Mataró fa 20 anys amb nous projectes i velles mancances

  • Berta Seijo // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dijous, 20 Juny 2019 13:00

Entrevista amb Ramon Cunillera

Fa 20 anys que l'Hospital de Mataró va obrir les portes. En els darrers temps, però, no tot han estat flors i violes per a aquest complex hospitalari: un infrafinançament que es remunta a la constitució del Consorci Sanitari del Maresme, una època marcada per les retallades a la sanitat pública i queixes que fan referència a la sobrecàrrega de feina dels empleats i a la manca de recursos materials per afrontar les necessitats i demandes dels pacients són alguns dels problemes que ha hagut d'afrontar. Segons els responsables de l'Hospital, 2019 marcarà un abans i un després en la història de l'equipament, l'inici d'una segona etapa plena de projectes ambiciosos. Entre ells: fer obres de remodelació, esdevenir hospital universitari i posar en marxa la construcció del nou sociosanitari de Mataró. 


El gerent de l’Hospital de Mataró, Ramon Cunillera, parla amb seguretat i convicció. “Si celebrem el 20è aniversari és perquè mereixem un reconeixement a la feina feta fins ara i perquè engeguem una nova etapa de la qual ens hem de sentir satisfets i esperançats”, afirma. El responsable del complex sanitari fonamenta el seu argument en una sèrie de novetats que començaran a prendre forma a partir del 2020, “quan la partida pressupostària corresponent arribi”. 

Esdevenir hospital universitari és el nostre major repte a hores d'ara, ja que volem que aquesta casa sigui un centre referent en docència."
- Ramon Cunillera, gerent de l'Hospital de Mataró

En primer lloc, segons Cunillera, tenen entre mans la remodelació del bloc quirúrgic de l’hospital, amb una ampliació de 800 metres quadrats que permetrà la construcció de tres quiròfans més. Precisament, un d’ells es va estrenar la setmana passada, una jugada que els responsables de l’entitat han dut a terme per compte propi a causa de “la necessitat urgent” de disposar d’una sala d’operacions més. “Es tracta d’un quiròfan especialitzat en oftalmologia al qual hem destinat una part de la nostra capacitat d’inversió”, confessa el gerent. Una de les conseqüències d’aquesta decisió és que altres adquisicions com, per exemple, “la compra de nous aparells, de més llits o d’equipament de radiologia hauran d’esperar fins a l’any vinent”.

Posar l'hospital al dia

A punt des de finals del 2018, el projecte executiu també inclou la construcció d’un nou hospital de dia oncomatològic de 600 metres quadrats, una àrea de reanimació nova, la remodelació de la unitat de cirurgia sense ingrés (UCSI) i el trasllat de la zona de rehabilitació, que passarà a la planta -2. “És una obra que, quan el Departament de Salut la tregui a concurs, s’haurà de licitar sencera i que requerirà un temps total d’execució de dos anys i mig”, explica Cunillera. 

Els projectes de l’Hospital de Mataró no s'acaben aquí. El gerent explica que un dels objectius a curt termini de l’entitat passa per esdevenir hospital universitari. Tot i que fa més de 20 anys que el complex forma residents (actualment n’hi ha més de 80) i acull estudiants MIR any rere any, penjar el rètol d’hospital universitari equivaldrà a incorporar un aulari a les seves instal·lacions, dur a terme classes reglades i adherir-se a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). "És el nostre major repte a hores d'ara, ja que volem que aquesta casa sigui un referent en docència”, assegura l'entrevistat.

Segons Ramon Cunillera, l'any vinent hi haurà "la possibilitat certa" de comptar amb el projecte executiu del nou hospital sociosanitari de Mataró, que disposarà de 19.000 m2

Cunillera deixa un dels temes clau per al final, quan apunta que l'any que ve hi haurà “la possibilitat certa” de culminar el pla funcional i de comptar amb el projecte executiu del nou hospital sociosanitari de Mataró. “L’Ajuntament ja ens ha cedit els terrenys i tenim el compromís del Departament de Salut”, afirma el gerent, que afegeix que “l’equipament podrà disposar d’una volumetria màxima de 19.000 metres quadrats”.

Aquest complex se sumarà als 50.000 metres quadrats del centre inaugurat l’any 1999 i servirà per encabir-hi les consultes externes i substituir l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. “Encara no podem parlar de dates concretes, però confio que l’obra es pugui dur a terme entre el 2022 i el 2023”, avança Cunillera.

En aquest sentit, el responsable màxim de l’Hospital de Mataró té clar que “aquestes noves instal·lacions són l'única solució per al futur del sociosanitari de la comarca” i que “tot dependrà de si hi ha diners i voluntat per part de la Generalitat de Catalunya”.  

Especials 2017/2019, hospital de mataro
 

Un hospital que no acaba de fer net

De ben segur que un dels temes que sempre han perseguit l'Hospital de Mataró és el seu dèficit econòmic. Almenys aquest és un dels punts que remarca Jordi Cruz, president del Sindicat de Metges de Catalunya, quan li preguntem sobre el passat, el present i el futur del complex sanitari. "Aquest hospital ha estat infrafinançat des d'un bon començament i prova d'això és que, al cap de poc d'obrir portes, es va haver de recórrer a un crèdit anual d'1,5 milions d'euros que hem estat pagant fins fa quatre anys", explica. Després van venir les retallades, una mala època que els treballadors del centre mataroní van patir com ningú pel seu "poc marge de maniobra a l'hora de fer ajustos".

En el darrer lustre, l'Hospital de Mataró ha viscut "un autèntic tràngol", com el mateix Ramon Cunillera reconeix, tot i que el gerent de l'entitat assegura que la situació de dèficit mantinguda entre el 2014 i el 2016 es revertirà aquest 2019. "Hem de tenir molt present que la Generalitat de Catalunya porta tres dels últims quatre anys sense pressupostos, fet que ha perjudicat molt la nostra capacitat de creixement", afirma.

Per la seva banda, el portaveu del sindicat dona el seu vot de confiança als gestors de l'Hospital i explica que segurament aquest any es podrà assolir l'equilibri econòmic. L'optimisme, però, ve acompanyat d'una reflexió que potser no agrada a tothom: "O milloren els acords amb el Servei Català de la Salut o molt possiblement recuperarem la situació de dèficit el 2020".

L'Hospital de Mataró ha estat infrafinançat des d'un bon principi i no ha tingut marge de maniobra a l'hora d'afrontar l'època de les retallades"
- Jordi Cruz, president del Sindicat de Metges de Catalunya

A més a més, Cruz afegeix que l'Hospital de Mataró arrossega molts problemes, com la incapacitat de contractar més personal o de renovar el material obsolet i descatagolat. En aquest sentit, el 2016 es va dur a terme una auditoria que va concloure que totes les cases del Consorci necessitaven un volum d'inversió de 23,7 milions d'euros, 10,3 milions d'euros dels quals es necessitaven de forma urgent. Cinc anys després, "l'entitat ha acumulat xifres d'inversió  de prop d'11 milions d'euros i necessita diners de forma permanent", tal com afirma Ramon Cunillera.  

Aquest és el primer any que l'Hospital de Mataró disposarà de 3,5 milions d'euros per renovar equipament i instal·lacions. "Esperem que aquesta xifra es mantingui en el futur; no podem tornar als 1,4 milions d'euros del 2018", opina el president del Sindicat de Metges de Catalunya.

Especials 2017/2019, hospital de mataro

Un punt d'entesa

Tant Cunillera com Cruz entenen que la posada en marxa del nou sociosanitari és l'única solució per donar viabilitat a l'Hospital de Mataró. "La construcció d'un segon centre és clau perquè hi puguin anar els malalts de pal·liatius, que a hores d'ara són a les instal·lacions de l'antic Hospital, i poder ubicar-hi la consulta externa", afirma el representant sindical, que també treballa com a cirurgià al centre mataroní. "Alliberar espai a l'actual hospital suposarà poder construir més quiròfans, donar pas a més habitacions i racionalitzar l'espai d'urgències", assegura.

Esdevenir més atractius
A principis d'any, la manca d'anestesistes va provocar que l'Hospital de Mataró fos protagonista a la premsa nacional. "Ara mateix seguim en una situació complicada i una mica al límit perquè l'hospital cada vegada s'està tornant més quirúrgic i necessitem especialistes", afirma el gerent.

De fet, segons Cunillera un dels aspectes que més l'amoïna actualment és "la capacitat d'atracció de nous professionals". És per aquest motiu que, de cara al 2020, la sofisticació dels processos és clau, un fenomen que la sanitat pública encara té com a assignatura pendent. "Un dels inconvenients pel que fa als centres com el nostre és que encara no hi ha un bon sistema de compra de feina digital; a nosaltres ens paguen una visita, una alta, una cirurgia, però no les tasques que realitzem telemàticament", afirma.

La falta d'anestesistes és un dels problemes que arrossega l'Hospital, un handicap que se suma a la poca capacitat del centre d'atraure nous especialistes.