Del Maresme a Santiago

La comarca vol tenir el seu Camí de Sant Jaume abans del pròxim any jacobeu

  • Cugat Comas // Fotos: cedides
  • Dijous, 09 Novembre 2017 10:02

Especials 2017, camí de sant jaume

Si anéssim en línia recta entre Mataró i Santiago de Compostela faríem més de 916 quilòmetres. Són dos punts gairebé remots de la Península Ibèrica, el Maresme i la destinació de més peregrinacions del món. Però la connexió entre aquests dos punts és una de les apostes en matèria de turisme que vol fer la nostra comarca. L'anomenada que té el camí de Sant Jaume és conegut per tothom. És conegut tot el misticisme que envolta encaminar les passes –a peu o en bici, majoritàriament– envers l'Apòstol. Invertint aquella dita que tots els camins porten a Roma, el Maresme se sumarà abans del pròxim any 'Xacobeo' a la cada vegada més estesa xarxa de camins de Sant Jaume.


El Camí de Sant Jaume maresmenc tindrà el nom de Via Marina, i anirà de Malgrat de Mar a Montgat passant per tot el litoral de la comarca. Al nord, continuarà per la Selva fins a Lloret de Mar, i al sud enllaçarà amb el tram ja existent. A més, es planifica un ramal central que anirà de Mataró, passant per Granollers i arribant a Monistrol i Montserrat. El projecte parteix de la idea inicial de la Federació d’Amics del Camí de Sant Jaume a Catalunya i que s’ha fet pròpia el Consorci de Turisme del Maresme, que l’entén com un atractiu turístic de primera dimensió.

El seu President Joaquim Arnó assegura que els "interessa molt per afegir atractiu desestacionalitzat a les possibilitats que té la comarca" i les feines impliquen poder presentar el detall del recorregut d'aquesta ruta a mitjans del 2018. La idea inicial va partir d'una de les associacions d'amics del Camí de Sant Jaume i pren el nom de Via Marina per resseguir el ramal conegut així de la via Augusta romana.

Arnó explica que "de moment només en sabem el traç gruixut i és que enllaçarà amb el camí que ve de Caldes de Malavella i Vidreres i entrarà per Malgrat i farà tota la costa en direcció a Sant Martí de Provençals [Barcelona] però des de Mataró també farem una desviació cap a Granollers i d'allà cap al que porta a Montserrat, que és un punt interessant en el Camí de Sant Jaume".

"Ens ha de permetre acollir un tipus de turisme molt interessant, que irradiï a tots els municipis"

Fons europeus
L'obertura del Camí de Sant Jaume propi comportarà una sèrie d'inversions en senyalització que dependran d'un fons europeu en el qual es confia. "Quan tinguem el fons FEDER definirem el traç prim, buscant amb exactitud per on dibuixem el trajecte", diu Arnó. L'objectiu és que el projecte s'estreni ja abans del pròxim any jacobeu –quan Sant Jaume coincideix en diumenge i les peregrinacions es multipliquen per poder entrar per la porta de l'Apòstol de la catedral gallega– que serà el 2021.

Especials 2017, camí de sant jaume

La importància

Pel Consorci de Turisme aquesta aposta "pot ser molt important per la comarca, ja que el de Sant Jaume és dels recorreguts més fets", explica Arnó, que incideix en el fet que "ser presents en el Camí de Sant Jaume ens projectarà internacionalment i ens permet acollir un tipus de turisme molt interessant, que irradiï a tots els municipis".

En aquest sentit remet a la definició concreta de la ruta quins poden ser els punts de la comarca que rendeixin més comptes gràcies a la nova aposta: "Preveiem una sèrie de parades, en forma de finals d'etapa, a Sant Pol –on Sant Jaume és patró– i a Mataró però això no vol dir que els peregrins només s'allotgin aquí, sinó que hi haurà indicacions de recomanacions de tot el que es podrà trobar de manera que en puguin sortir reforçats nous allotjaments, comerços o altres atractius de comarca".  

Pel Consorci el Camí de Sant Jaume ha d'acabar generant ocupació. Els poders i ascendència de l'apòstol no hi entenen de distàncies.