La dansa sacseja la ciutat

Arriba el 29 és dansa amb una programació variada d'activitats al voltant del moviment, l'expressió cultural i la dansa a l'abast de tothom

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer
  • Divendres, 28 abril 2017 00:00

Cultura 2017, dansa
La dansa és una actitud davant la vida, una manera d'expressar, de comunicar  i d'estar. És la connexió directa amb l'honestedat d'un mateix; és felicitat i connexió. Entrar en contacte amb el moviment permet detectar els bloquejos i incapacitats de cadascú, alhora que ajuda a descobrir les habilitats de cada ésser.
Així és com viuen la dansa les components del col·lectiu Dans Invitro, sis joves que cerquen la connexió a través del moviment i que amb entusiasme organitzen el 29 és dansa.


Era el 29 d'abril del 2014 quan la companyia de ballarins INsomnes va organitzar per primera vegada el 29 és dansa, un dia ple d'activitats al voltant del moviment per celebrar el Dia Internacional de la Dansa a Mataró. Aquest va ser l'origen de Dans Invitro, que va néixer per esdevenir el punt de trobada de diferents persones del sector que detectaven la necessitat d'ajuntar-se per treballar de manera conjunta.

El col·lectiu busca respondre a la necessitat de donar visibilitat i cabuda a la creació contemporània, així com establir un punt de referència de les arts del moviment a la ciutat per fomentar la investigació, intercanvi, exhibició i difusió dels creadors actius que hi viuen. Format per Barbara Martín, Patricia Mas, Helena Patricio, Carla Pérez, Marta Dalmau i Cristina Castellà, totes elles vinculades al món de l'expressió corporal, intenten fer la dansa més propera i accessible a tothom, des d'infants als més grans.

El projecte està articulat en quatre eixos paral·lels: creació, formació, exhibició i connexió, i segons expliquen Cristina Castellà i Marta Dalmau, Invitro “és un col·lectiu de persones que treballen i desenvolupen l'eina artística a través de les arts escèniques i la dansa”, una associació de persones lligades al moviment.

La ciutat s'omplirà de moviment

El 29 és dansa d'enguany presenta canvis respecte de les edicions anteriors perquè se celebrarà en un dissabte, mentre que en les altres ocasions havia tingut lloc entre setmana, fet que limitava l'horari de les activitats. Cristina Castellà explica que les activitats d'aquesta edició s'han organitzat amb la intenció que hi participi un gran volum de ciutadans. Per tal d'evitar limitacions han organitzat activitats obertes en les “que hi puguin participar persones de totes les edats, des de nens, avis, famílies i qualsevol ciutadà”. Durant tot el dissabte 29 d'abril Dans Invitro organitza activitats gratuïtes al voltant del moviment a diferents indrets de la ciutat.

Tot i que el gruix organitzatiu el porta a terme aquest col·lectiu, Dans Invitro s'envolta d'altres ballarins, artistes o artesans per crear una gran xarxa i, així, ajudar-se mútuament. En aquesta ocasió han mantingut les activitats que funcionaven de les edicions anteriors com, per exemple, els Aparadors en Moviment o la Jam de Música i Dansa, una sessió oberta d'improvisació de música i ball en directe.

D'entre les activitats programades, els membres de Dans Invitro destaquen una activitat que han engegat recentment en col·laboració amb residències de Gent Gran: el projecte Bellànima. “És un espai d'expressió de la vellesa en què treballem a través del massatge, el ball i d'altres tècniques”, explica Castellà. El 29 és dansa comptarà amb un taller d'expressió corporal per a la vellesa a les 11 del matí que mostrarà el treball del moviment i el cos amb la gent gran.

L'aposta més innovadora que busca ser una activitat familiar on tothom hi té cabuda és el Twister gegant, confeccionat a mà. Just després d'aquesta activitat lúdica al voltant del moviment, com s'indica en el programa, diverses Càpsules en moviment conduiran als participants del 29 és dansa fins a la Plaça Santa Anna, on tindrà lloc una classe de Swing. Pels diversos actes utilitzen els espais naturals de la ciutat i sense infraestructures perquè, segons expliquen, opten perquè les persones interactuïn entre elles i amb l'espai de manera orgànica.

"No estem educats per..."
Des del punt de vista de Cristina Castellà i Marta Dalmau, “la dansa és la part de la cultura més complicada perquè no ens eduquen per conèixer-la”. Opinen que l'educació en moviment no té presència a les escoles i que, a més, la dansa està estereotipada: “la societat concep que la dansa és per a nenes però, en realitat, és una eina d'expressió a l'abast de tothom”. Consideren que aquesta disciplina artística no atrau tant públic com d'altres i que  sovint els espectadors es senten desconcertats en intentar entendre el significat de la dansa. “La gent intenta entendre el missatge però potser no caldria, només hem d'assimilar el que transmet el ball”, opina Castellà.

La dansa és la part de la cultura més complicada perquè no ens eduquen per conèixer-la”

El moviment és viure i sobreviure

El 29 és dansa també té la voluntat de canviar la visió dels ciutadans cap a la dansa de manera positiva perquè des de Dans Invitro tenen clar que “la dansa és per a tothom i tothom hi té accés”. Marta Dalmau considera que ballar ens fa feliços i permet connectar amb les altres persones. “Sense moviment és impossible viure i cal ser conscients que moure's és viure i sobreviure al mateix temps”, conclouen.

El col·lectiu defensa que no es tracta de ballar bé o malament, sinó de desenvolupar-se a través de la dansa i la música, de connectar amb un mateix i amb les altres persones per expressar. Amb la voluntat de fer arribar la dansa com elles la conceben al nombre més gran de persones, el col·lectiu Dans Invitro i els seus col·laboradors treballen amb esforç i sense ànim de lucre en la celebració d'aquest Dia Internacional de la Dansa a Mataró.

Cultura 2017, dansa

La programació d'activitats del 29 és dansa

Aparadors en moviment
Al llarg del matí els aparadors de la ciutat prenen vida amb la integració del moviment.

Em balles?
A la Plaça de l’Ajuntament i al llarg del matí l'important és ballar: no importa quan, on, com, ni amb qui.

Tangram, espai de moviment
A la Plaça de l’Ajuntament durant tot el matí: Una activitat a l'aire lliure pensada per a infants d'1 a 3 anys acompanyats d'un adult que busca la interacció del cos i el moviment.

Bellànima, espai d’expressió per a la vellesa
Al Pati de la Residència Sant Josep, a les 11 h, tindrà lloc un taller de treball corporal on experimentar, expressar i compartir a través del moviment i l’expressió, adreçat a la tercera edat. Amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música de Mataró.

Twister
La primera activitat de tarda tindrà lloc a la plaça de l’Ajuntament, de 17 a 18 h, i està adreçada a tots els públics. Posa a prova el teu equilibri i deixa’t endur per les divertides consignes de moviment.

Càpsules de dansa
Des de diversos indrets i al llarg de la tarda, tindran lloc mostres curtes de diferents estils de dansa a peu de carrer. Acte itinerant.

Swing a la plaça
Darrerament ballar swing s'ha convertit en un hobby popular. A la Plaça de Santa Anna, a les 19 h, tindrà lloc una classe a càrrec del col·lectiu Swing Maresme.

Lectura del manifest
Pati del Cafè Nou, a les 20 h

Jam de música i dansa
També al Pati del Cafè Nou, a les 20.15 h. La tradicional sessió oberta d’improvisació de dansa i música en directe.

Dansa a la fresca
A continuació al Pati del Cafè Nou, a les 21 h .