El Carnestoltes de la discòrdia

Estudiants i AMPA s'enfronten a la direcció de l'institut Alexandre Satorras

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 03 Març 2016 10:34

Especials 2014/2015, Alexandre Satorras 1
La no celebració del Carnestoltes a l'institut Alexandre Satorras ha provocat un seguit de protestes i discòrdia entre els estudiants del centre, la direcció i els pares de les famílies, encapçalats per l'AMPA. Els estudiants van voler protestar per la no celebració  del Carnestoltes el passat 5 de febrer. Ho van fer amb una 'sentada' al pati de l'institut que va evolucionar segons diferents versions. La gran controvèrsia arriba amb les sancions que emet el centre educatiu que posa sobre la taula la possibilitat d'expulsar-los uns dies a casa. Són un total de 105 alumnes els que estan implicats en els fets. En aquests moments les expulsions estan congelades a l'espera de les negociacions que hi ha d'haver en els pròxims dies.
Coneguem què va passar el 5 de febrer i en quin moment ens trobem.


A l'institut Alexandre Satorras s'ha encetat una gran discòrdia des del passat dia 5 de febrer. Aquell dia un grup d'estudiants van reclamar la celebració del carnestoltes al centre fent una protesta a l'hora del pati, que es va allargar una bona estona més. Les diferents parts de la versió -estudiants i direcció del centre- discrepen en alguns moments del relat, sobretot en la definitiva: les sancions dels alumnes.

Protesten pel carnestoltes

Estudiants de totes les edats, des de primer d'ESO fins a batxillerat, van organitzar-se per fer una protesta el dia de la celebració del Carnestoltes, el 5 de febrer. Sota una pancarta que deia "Per Carnaval, prohibir no s'hi val" es van plantar a l'hora del pati vestits de vermell. Segons els estudiants va ser una "protesta pacífica" que no acaba de coincidir amb la  versió de la direcció: "em van començar a xiular i no vaig poder acabar", assegura la directora del centre, Fina Buïl, en declaracions al Tot Mataró.

La versió dels estudiants hi suma l'entrega d'un "document reivindicatiu" i l'acusació de "covards" per part de la directora als mateixos estudiants. Buïl reconeix que va rebre el manifest i assegura que va voler parlar amb ells, fins i tot quan es va plantejar el tema a les tutories 15 dies abans. De fet, durant aquests dies previs en què s'estava gestant la protesta -sense comunicar-ho- des de l'equip directiu es va convocar un claustre per explicar al professorat els motius pels quals no se celebra al Satorras aquesta festivitat: "No forma part del nostre projecte educatiu, fem moltes activitats".

La protesta d'aquell divendres va seguir més enllà de l'hora del pati davant la negativa d'entrar a classe per part d'aquell grup d'alumnes, que va començar -segons els estudiants- amb prop de 200 persones hi es va reduir a la meitat. La reivindicació es va traslladar al vestíbul. "Quan van entrar a l'institut van anar picant per les portes. Quina era la seva intenció? Donar la volta per l'institut cridant perquè no es pogués fer classe", relata Buïl. Al vestíbul les versions tampoc coincideixen. Els estudiants expliquen que els professors els van encerclar i els van exigir marxar a casa expulsats en aquell moment.

Davant la seva negativa, i segons la mateixa font, relaten que els van amenaçar amb què hi hauria conseqüències. Segons la direcció va ser un moment de diàleg: "vam estar parlant, els hi vam dir que això no es feia així, que ho havien d'haver demanat", explica Buïl. "Jo mai havia vist aquesta reacció dels professors, vam tenir por", explica al Tot Mataró la representant de l'Associació d'Estudiants del centre, Sandra Aguilar. Els alumnes van accedir a la següent hora de classe amb total normalitat.

Període de negociació
La direcció del centre de l'IES Alexandre Satorras ha convocat un Consell Escolar Extraordinari per dilluns vinent per posar sobre la taula la problemàtica que ha esdevingut al centre per la protesta del 5 de febrer. Al tancament d'aquesta revista no hem conegut el resultat de la reunió entre l'AMPA i la direcció que va tenir lloc dimecres a la tarda.
Les reunions decidiran quina és la sanció definitiva pels 105 alumnes implicats.

105 alumnes sancionats

La problemàtica s'ha agreujat en el moment en què han arribat les sancions. Dies després d'aquell divendres, els alumnes senten rumors que hi haurà sancions i es posen en contacte amb l'AMPA que de seguida es posiciona a favor dels alumnes i demanen immediatament una reunió amb la direcció del centre i no se'ls concedeix. "Em diuen que estan fent les competències bàsiques i que encara no hi ha sancions definitives", explica la presidenta de l'AMPA, Mònica Sala.

Arriben les sancions entre el 22 i el 24 de febrer per correu postal a casa de totes les famílies dels 105 nens i nenes sancionats. Els sancionen amb expulsions: 1 dia pels de primer d'ESO, 3 dies pels de segon i tercer i 5 pels de quart i batxillerat. Aquesta sanció resulta no ser la primera que es posa sobre la taula. L'equip directiu ja havia portat a un Claustre Extraordinari la proposta de "no deixar anar als alumnes implicats a les sortides que tocaven". El Claustre no va veure bé la primera proposta i va accedir a analitzar-ne una de nova: expulsions. "Per una hora que vam perdre ens obliguen a perdre trenta hores lectives", diu Aguilar.

Especials 2014/2015, Alexandre Satorras 2

Sobre la taula, altres mesures

L'AMPA no veu bé la mesura presa pel centre i es mobilitza. La primera reunió la fa aquest mateix dilluns a la tarda ja amb una nova proposta per part de la direcció: per a primer, segon i tercer d'ESO una xerrada educativa i la prohibició de l'excursió de final de curs, per a quart d'ESO i batxillerat 3 dies d'expulsió. L'AMPA tampoc hi combrega. "Volem una sanció educativa, que els nens aprenguin que hi ha unes normes", explica Sala que reconeix que "sabem que els nens no han fet bé, sabem que havien d'avisar i que les formes no han estat les correctes, però les sancions són totalment injustes".

La situació en aquests moments és de negociació. Són 105 famílies implicades d'un total de 1100 alumnes a l'institut. Inspecció del Departament d'Ensenyament ja està al corrent dels fets i ja ha tingut com a mínim una trobada amb la direcció del centre. Un institut que parla de "desprestigi de la imatge del centre" i segueix lamentant els fets.

"Per una hora que vam perdre ens obliguen a perdre 30 hores lectives” - Estudiants

Volem una sanció educativa, que els nens aprenguin que hi ha normes” - AMPA

Van estar picant per les portes cridant perquè no es fes classe” - Direcció

Posicionaments:

Comunitat educativa
La Comunitat Educativa de l'Institut Alexandre Satorras ha enviat un comunicat al Tot Mataró assegurant que davant els fets volen mostrar el seu suport "a l'equip directiu i a les decisions preses" perquè creuen que "tots els passos que s'han fet són fruit del raonament i l'objectivitat". Rebutgen "qualsevol ingerència per part d'alumnes i/o famílies que pugui alterar el clima d'harmonia i cordialitat" perquè "els fets dels darrers dies han qüestionat la nostra tasca, la nostra dignitat i presa de decisions".

Professorat del centre
El professorat del centre ha emès un total de 44 signatures per a "fer costat a l'equip directiu". Les signatures enviades al Tot Mataró són totes de professionals del centre i acompanyen un comunicat en què donen suport a l'equip directiu. Consideren que "la sanció s'ajusta als fets" perquè entre els "aldarulls al pati i als passadissos" hi va haver "crits, cops a les portes, fer saltar l'alarma i, en molts casos, falta de respecte a la Fina, responsable i autoritat del centre". Una actitud, diuen, "contrària a les normes".