Socialització dels gossos

L’Ajuntament preveu actualitzar la normativa de tinença d’animals domèstics de cara al 2016

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 10 Desembre 2015 11:12

Especials 2014/2015, GOSSOS 1

Els gossos necessiten córrer, jugar i fer les seves necessitats, ho diuen les normatives i els defensors dels drets dels animals.  Els qui en tenen, de gossos, sovint no saben on portar-los per fer-los relacionar amb altres gossos i alguns fan el que poden passejant-lo pels carrers més propers als domicilis. Quina normativa hi ha al respecte? Els gossos sempre han d’anar lligats?
En el reportatge d’aquesta setmana volem descobrir quina és la normativa que regula la tinença d’animals domèstics i conèixer en quin estat es troben les zones d’higiene canina, conegudes popularment com a pipicans, que la ciutat de Mataró posa a disposició dels mataronins i mataronines per als seus animals de companyia.


En Bobby és un pequinès barrejat amb bichon maltès. Està acostumat a passejar pel centre o prop de la Plaça Fivaller de Mataró. El seu amo, l’Albert Tejado assegura que, a més a més de tenir-lo censat, és un gos molt ben conscienciat i educat perquè, tot i que passeja per zones de vianants, “acostuma a fer pipí als pocs arbres que hi ha perquè no ho faci en cotxes o façanes”. Tejado explica: “Busco on hi hagi sorra tot i que pel centre és complicat”.

Sempre han d’anar lligats

Els propietaris dels gossos tenen l’obligació de portar el gos lligat. De fet, si no està explícitament indicat, els gossos no poden anar deslligats fora dels àmbits i zones establertes. “Es tracta bàsicament d’un tema de convivència i seguretat”, explica el regidor de Sanitat, Salut, Consum i Gent Gran Activa, Joan Vinzo. “Un gos sempre pot tenir una reacció per primera vegada amb un altre gos i pot escapar-se. Això pot arribar a ser un perill per a la circulació de vehicles i de risc d’accidents”, continuava Vinzo.

Tinença d’animals

Mataró regula la tinença d’animals amb una normativa municipal aprovada el 2004. És cert que hi ha hagut decrets que s’han anat aprovant a mesura que han passat els anys per modificacions en la regulació que marca la Generalitat. És ara però, quan es posa sobre la taula tornar a tirar endavant una renovació del marc regulador de la tinença de gossos a la ciutat. Un dels punts destacats de la regulació és que els gossos sempre han d’anar lligats “amb la corresponent cadena, han de dur collar i la xapa identificativa censal”.
Sobre la taula hi ha la intenció des del govern de poder desenvolupar la nova ordenança de cara al 2016. El regidor planteja, de moment, tres eixos d'actuació que consideren importants: la participació orientada a la formació de propietaris de gossos, la regulació  que vindrà donada per l'ordenança i l'àmbit sancionador.  

"Els gossos necessiten un espai per relacionar-se i això és bàsicament a la via pública”

Relació emocional amb els gossos

Un decret aprovat el 2007 va permetre habilitar zones d'higiene canina. L'Ajuntament ho va tirar endavant i va establir algunes zones concretes com a espais per a la lliure circulació de gossos. Un dels que hi ha anat en alguna ocasió és en Foc, un setter irlandès de tres anys. Com el cas d’en Bobby, també el passegen pel centre. En Foc però, no només ha trepitjat un pipicans sinó que acostuma a anar per la platja o al Parc Central a córrer lliurement.
“Els gossos necessiten un espai per relacionar-se i aquests espais tenen lloc bàsicament a la via pública”, explica Vinzo al Tot Mataró, que continua: “els gossos porten convivint amb nosaltres durant milers d’anys, sempre ha jugat un paper social important”. “Actualment qui té un gos no deixa de tenir una relació afectiva i emocional amb el gos que, inclús a nivell d’activació de les àrees cerebrals s’equipara a la relació de quan veus a una criatura”, explica el regidor que introdueix el seu coneixement mèdic com a professional dins la tasca a l’Ajuntament.

Especials 2014/2015, GOSSOS 2

Gossos sociables

La Whanda és un schnauzer mini que acostuma a passejar per la muntanya i la zona forestal els caps de setmana. Durant els seus dos anys i mig de vida ha viscut en ple centre de la ciutat i no hi ha zones d’higiene canina a prop de l'àrea on acostuma a passejar. Vinzo explica que “un gos sociable en el fons és un gos que està més equilibrat a nivell emocional per tal que no desenvolupi conductes anòmales” i continua: “No es tracta només que pugui fer exercici i corri en els pipicans, sinó que emocionalment estigui compensat”. La Whanda se socialitza amb pràcticament tots els gossos i persones, cosa que és positiu pel gos però s’ha d’anar alerta perquè no tots són iguals.

Zones d'higiene canina
Una de les demandes més accentuades, sobretot en els darrers tres anys, és la d'habilitar més zones d'higiene canina a la ciutat de Mataró. En aquests moments ja hi ha espais per poder deslligar els gossos però des de l'Associació Canina de Mataró, qui encapçala la demanda, en volen més, a poder ser tancats i sense regulació horària. L'Ajuntament assegura que hi ha prou zones tot i que estudiaran les propostes si es plantegen de forma participativa amb tot el sector.

Convivència

La convivència entre gossos i persones s’ha d’acabar de polir. Moltes vegades qui paga els plats trencats són tots els propietaris de gossos per culpa d’uns altres que es neguen a complir amb la normativa. Qui demana que la situació es normalitzi és l’Associació Canina de Mataró: "Pensem que és un tema difícil de solucionar si la gent no canvia". La presidència de l'Associació, Cristina Vilà, assegura que des de l'Ajuntament ja s'han fet moltes campanyes de sensibilització però que "no han estat efectives".

Especials 2014/2015, GOSSOS 3

Seguir treballant

La voluntat de seguir treballant en la convivència i regulació es percep per part de propietaris d'animals, Ajuntament i associacions. "Hem de reconèixer que la situació ha millorat molt, hem aconseguit més zones i zones tancades, que és important", assegura Vilà que conclou: "ara treballarem per aconseguir un horari on poder anar amb el gos a la platja en època d'estiu".
Precisament la platja és un dels reclams més aclamats per propietaris i gossos. En aquests moments només s'hi pot anar del mes d'octubre al mes d'abril. Unes limitacions que també es troben en altres zones, com el Parc Central, que es pot deslligar el gos a partir de les vuit del vespre i fins a les 10 de l'endemà.

Espais lliures per a gossos
1. Zones de platja (Zona Nord)
2. Zones de platja (Zona Sud)
3. Riera de St. Simó
4. Riera d'Argentona
5. Parc de Can Boada
6. Parc de les Roques Albes
7. Parc Forestal
8. Turó de Cerdanyola
9. Espais públics forestals.
10. Parc del Nord
11. Cami del Cros i les Aigües
12. Parc Central
13. Carrer Floridablanca
14. Carrer Joan d'Àustria