Retorn als anys 60

“Tocats pel Rock”, tres jornades d’homenatge a l’època i la música

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 26 Novembre 2015 11:09

Especials 2014/2015, tocats pel rock 1

Rememorar una època, un moment de la vida. Això és el que pretenen fer els que estan “Tocats pel Rock” a la ciutat de Mataró. De fet, entre els anys 1962 i 1972 a la ciutat hi havia més de 60 conjunts musicals que omplien les sales de festa i els locals d’assaig. Músiques de totes les característiques i estils però, fonamentalment, el rock.


“És un període ple, ple de plenitud”, aquestes són les paraules d’Artur Palomer, conegut per molts com a “Pal”, un dels organitzadors de “Tocats pel Rock” conjuntament amb Jaume Calsapeu i Josep Sanz. Tots tres han volgut tirar del fil i rememorar i reviure algunes de les nits que van passar escoltant rock entre el 1962 i el 1972. Escoltar i no només escoltar, perquè dos d’ells també formaven part de conjunts musicals de la ciutat de Mataró, que en aquella dècada en constaven més de 60. Una xifra prou important pel moment social a la ciutat.

Vocació musical

Des de ben petits, molts dels que ara recorden aquella època, es van deixar emmirallar per The Beatles. Era “la referència i a qui tots volíem imitar”, explica en Pal que recorda la primera vegada que va escoltar “Twist and Shout” dels anglesos: “Vaig quedar-me parat, jo volia fer allò que estava escoltant, ho volia. I com jo, molts altres”.
A partir d’aleshores en Pal va poder dedicar-se a la música, i als anys seixanta en ple auge dels conjunts musicals, va poder participar de fins a tres conjunts diferents. “Teníem un carnet que ens permetia fer espectacle i no ball”, recorda en Pal. En general no tenien formació musical, amb l’excepció dels teclistes que eren els que començaven a tenir formació més específica.
Aquells anys daurats queden paralitzats per l’adhesió al servei militar de tots aquells joves immersos en la música. A la seva tornada res és com havia estat i aquella passió i organització de concerts queda diluïda. És moment d’estudiar per a alguns i treballar per a d’altres.

El rock com a actitud

La revolució musical i social dels conjunts a Mataró dels anys 60’ és ara un bonic record en la memòria de tots aquells joves, ara amb 50 anys més. “El rock s’ha d’entendre com a actitud, com a sentiment, no tan sols com un gènere musical”, destaca en Pal que confessa que es tracta d’un sentiment que 50 anys després encara perdura. “Cantàvem en anglès sense saber-ne. Imitàvem el so. Si ens va sentir algun anglès segur que pensava: “què diuen ara!”, recorda el mataroní rient.
Els anys daurats del rock mataroní passava també pel Club Tortuga, una sala de festes del centre de la ciutat per on van passar els conjunts musicals més importants de l’època. En Pal recorda: “El dia que al Club Tortuga no hi havia concert hi havia música amb “punxa-discos”, el que ara són els DJ”.

Especials 2014/2015, tocats pel rock 2

Trobades de record
“La vida passa d’una revolada i els records es tornen cendra si no els fem visibles”. Amb aquesta sentència els organitzadors de “Tocats pel Rock” han volgut encoratjar a tots els qui van participar activament del moviment musical dels anys seixanta a acudir als tres actes preparats per a l’ocasió.
El primer va tenir lloc a Dòria Llibres amb la presentació de “Beatlemania. Una crònica personal” del periodista radiofònic Josep Maria Francino. “Va ser una vetllada molt distesa, es va respirar molta “beatlemania”, moltes vivències musicals, moments divertits i el públic molt entregat”, així ho descrivia un dels assistents, Xevi Ribas, gran fan de The Beatles i locutor de Mataró Ràdio del programa “Bonaire Street”, precisament amb música del grup anglès. En la mateixa presentació també hi va participar Jordi Sierra i Fabra, escriptor i guardonat de la literatura infantil i juvenil. De les seves obres en destaquen “El jove Lennon”, “Història de la Música Rock”, “Diccionari dels Beatles” o “Diari dels Beatles”.

Accèssit del Premi Iluro

L’altra activitat programada va tenir lloc el passat diumenge. Ho va fer al Centre de Creació d’Arts Escèniques de Can Gassol amb una xerrada d’Enric Puig i Giralt: “La cultura pop i el rock a Mataró. Una visió implicada”. Precisament aquesta obra de Puig i Giralt va estar guardonada amb un accèssit en aquesta edició passada del Premi Iluro de Mataró. Al mateix lloc, a Can Gassol, es va fer la projecció del film “A hard day’s night” de Richard Lester en versió original subtitulada.

Especials 2014/2015, tocats pel rock 3

Última cita ‘remember’

L’última trobada serà aquest divendres a la Sala Dasandere. “Ens van demanar de poder fer aquest homenatge a la nostra sala. Pel tipus de música que ja posem a Dasandere i la gent que hi tenim vam pensar que era un lloc adient per poder fer aquesta festa”. Aquestes són les paraules de Guillem Poquet, propietari de Dasandere que, en declaracions al Tot Mataró assegurava que “fer-ho a la sala és oli en un llum!” perquè precisament tant ell com el seu pare són representants de conjunts musicals i el seu pare, justament, ho havia estat d’alguns dels grups que commemoren ara aquella època.

“Tocats pel Rock” sens dubte ha creat un precedent. “En som conscients”, assegura en Pal que de moment destaca que ho han fet perquè els ha “vingut de gust” i no pensen en res més que “gaudir-ho tant com sigui possible” i “més endavant ja veurem si repetim”.
De moment, assegura la mateixa font, que entre els tres que han tirat endavant l’homenatge ja han engegat una organització anomenada ‘Sixties’. Amb aquest nom han organitzat les tres jornades de record a la dècada més musical de la ciutat i amb aquest nom s’han presentat a la Sala Dasandere i a l’Ajuntament de  Mataró.
I amb Sixties no descarten tirar endavant altres activitats, tot i que prefereixen, ara per ara, tancar la trobada de divendres 27 amb tota, o la màxima, gent d’aquella època possible. Es preveu que vingui gent de Mallorca i de Ciudad Real. Mataronins que, passats 50 anys, retornen a la seva terra d’origen.

Especials 2014/2015, tocats pel rock 4

Trobada final aquest divendres
Després de dues jornades intenses de record i emoció, arriba la trobada final. “Apoteosi d’una dècada en 100 cançons”, així és com s’ha anomenat aquesta última i darrera trobada entre els components, seguidors i admiradors d’aquells conjunts de música de
fa 50 anys a la ciutat de Mataró. Serà a la Sala Dasandere de Mataró a partir de les 22.30h.
La trobada serà encapçalada per fotografies inèdites dels anys 60’ dels conjunts mataronins i presentada pel periodista mataroní Espartac Peran. I quan s’acosti la mitjanit, el discjòquei i locutor Albert Malla recuperarà tota la música i esplendor musical de l’època.