Tot preparat per a la Festa al Cel

El gran espectacle aeri costarà uns 570.000 euros i preveu 200.000 persones de públic

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 17 Setembre 2015 11:32

Ciutat 2014/2015, Festa al cel

De Barcelona a Mataró. La Festa al Cel ja és una realitat totalment mataronina. Mentre l’any passat va quedar totalment deslluïda per la pluja, aquest any l’Ajuntament de Mataró anhela que la segona edició a la ciutat sigui la bona per poder demostrar que el municipi es mereix ser amfitrió de l’esdeveniment aeri més important de l’Estat. Les 27 patrulles aèries, i tot el dispositiu de seguretat que Mataró ja té preparat pel cap de setmana, té un cost de prop de 550.000 euros. Aquests diners es preveuen revertir amb gairebé 1,5 milions d’euros que s’ingressaran a la ciutat gràcies a les 200.000 persones que aterraran a Mataró especialment per a l’ocasió.


La Festa al Cel es va celebrar a Mataró per primera vegada l’any passat. Després de 21 anys a la ciutat de Barcelona, la capital catalana va haver de buscar un nou emplaçament de l’espectacle aeri per les interferències que aquest causava amb l’Aeroport del Prat. Mataró és, doncs, la ciutat escollida per rebre un dels grans esdeveniments de piruetes a l’aire que aquest any, si el temps ho permet, haurà de demostrar ser una bona amfitriona. Per a aquesta edició s’ha dedicat aquest cap de setmana, els dies 19 i 20 de setembre, tot i que avui divendres ja hi haurà activitats.

La darrera edició, passada per aigua

En la primera i darrera edició de la festa aèria a la capital del Maresme, l’esdeveniment va quedar aigualit per una forta pluja que va obligar a suspendre l’actuació d’algunes patrulles i, com és normal, va portar molta menys afluència de l’esperada. De fet, de les 200.000 persones previstes només 66.000 van acudir a la zona marítima de la ciutat. Totes elles van poder gaudir, sota la pluja bona part de l’estona, de 12 de les 22 patrulles d’aeronaus previstes. La sensació de l’any passat doncs, no va ser del tot favorable i el gust amarg de l’experiència es preveu superar amb escreix en aquesta nova edició.

Tot a punt

De moment els mapes del temps no indiquen cap previsió de pluja, si més no com la de l’any passat. Tot favorable doncs per a poder celebrar la Festa del Cel en les millors condicions. Com en l’any passat, es preveu que prop de 200.000 persones visitin Mataró per aquest gran esdeveniment. L’Ajuntament de la ciutat ja té a punt el dispositiu especial de mobilitat, sobretot pel diumenge quan sigui el moment àlgid del cap de setmana. Es realitzaran talls de trànsit a la carretera N-II, es tancarà la sortida Mataró Sud a la C-32 i es reforçarà el servei de les línies de tren i autobusos. Renfe farà passar trens cada 7 minuts en les hores punta i Mataró Bus estableix tres recorreguts que substituiran les línies habituals per unes especials i gratuïtes.

Ciutat 2014/2015, Festa al cel 2

Promoció de ciutat

És evident que un esdeveniment d’aquestes característiques té un ressò considerable de promoció del municipi. I més encara si la ciutat de Barcelona està empaperada de publicitat de la Festa al Cel. El regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey, ja va sentenciar en el passat Ple Municipal, que per aquesta edició Mataró acolliria “les millors exhibicions que s’hauran vist mai a Europa”. Per la seva banda, Unió de Botiguers de Mataró van entrar a registre -el passat mes de juliol- una instància assegurant a l’alcalde que la Festa al Cel és un esdeveniment que permet atraure més turisme i més gent de fora de la ciutat convertint Mataró en un dels aparadors més importants de Catalunya. 

La Patrulla Águila, l’Exèrcit de l’Aire o l’Airbus 320 de Vueling són els més esperats

Ingressos i despeses

L’Ajuntament de Mataró situa les despeses de la Festa al Cel en 550.000 euros, el 45 per cent dels quals provenen d’inversions privades. Una xifra que augmenta respecte del 15 per cent d’inversions privades que va tenir la festa en la darrera edició. El patrocinador principal d’aquesta gran festa aèria és el centre comercial Mataró Parc, que ja va fer públic fa uns dies que faria una aportació de 100.000 euros. La Generalitat posarà prop de 10.000 euros, una xifra similar a la de l’any passat. L’aportació de la Diputació de Barcelona, que l’any 2014 es va enfilar fins als 100.000 euros, encara està per confirmar.

El retorn d’aquesta despesa es preveu d’1,5 milions d’euros, que es convertirien en ingressos per a la ciutat. De fet, el retorn real no és ben bé d’aquesta xifra. I és que hi ha 900.000 euros del denominat "impacte mediàtic" que recullen eldestinat a publicitat i promoció de la Festa al Cel. Tal com va afirmar el regidor de Promoció Econòmica en el Debat de Política Municipal d’M1TV són “càlculs establerts” que s’extreuen a partir de la xifra estimada dels impactes que provoca la publicitat als mitjans de comunicació o en altres suports digitals i físics. D’aquesta manera, si als 1,5 milions d’euros que asseguren que ingressarà Mataró hi restem els 900.000 euros que es comptabilitzen per la publicitat, el que ingressarà realment la ciutat són 600.000 euros, gairebé la mateixa xifra que s’invertirà. I si, encara més, creuem aquesta xifra amb les 200.000 persones que es preveu que arribin a les platges de Mataró aquest cap de setmana significaria que l’Ajuntament creu que cada persona gastarà una mitjana de 30 euros en aquesta edició de la Festa al Cel.

Ciutat 2014/2015, Festa al cel 3

Els detractors

Hi ha defensors de la Festa al Cel però, com és normal, també hi ha detractors. Entre aquests últims hi ha ERC, VOLEMataró, la CUP i ICV-EUiA. Tots ells ja fa setmanes que van emetre un comunicat demanant que s’aturi “la despesa econòmica desproporcionada que suposa aquest esdeveniment”. Pel que fa a ERC, han mutat el seu posicionament, ja que al seu programa electoral de les passades eleccions municipals supeditaven la continuïtat del certamen a una consulta ciutadana. El líder dels republicans, Francesc Teixidó, opta ara per la negativa al gran esdeveniment sobretot pel seu alt cost econòmic. Des d’ERC –tercer partit amb més regidors, primer de l’oposició– creuen que “ara Mataró no s’ho pot permetre” i que cal analitzar “exactament el que estem promocionant” amb la Festa.

Des de la CUP, i també en l’últim Ple Municipal, es va demanar al govern si el pla de riscos de la Festa al Cel estava ben elaborat. Juli Cuéllar, el líder de la CUP, va manifestar-se preocupat pels “últims accidents aeris que es van registrar”. Rey va assegurar que ja s’havien pres mesures per “minimitzar riscos” i que “totes les piruetes es fan sobre el mar i això disminueix el risc”. Rey, va afegir que, de totes maneres, “estem preparats en tots els sentits”.

L’Ajuntament preveu que cada espectador es gastarà 30 euros de mitjana

Les novetats

Entre les 27 patrulles i aeronaus que es podran veure sobrevolant el cel mataroní, però sobretot el mar, no hi faltarà la Patrulla Águila, l’Exèrcit de l’Aire, la Brigada Paracaigudista, l’helicòpter Tigre o l’Airbus 320 de Vueling. Alguns d’ells, també convidats l’any passat i dels més esperats, tindran l’oportunitat, ara sí, de mostrar-se amb tota la seva esplendor. I enmig de totes les activitats previstes per a aquesta gran Festa al Cel, hi ha alguna novetat, com per exemple la inclusió dels Drones. Es podran provar, pilotar i fins i tot comprar. Serà a Can Marfà dissabte al matí i, per qui en vulgui una mica més, hi haurà una conferència per aclarir tots els dubtes. Aquesta nova edició de la Festa al Cel sens dubte passarà per mirar enlaire.