David Bote: “Podem pactar amb tothom qui respecti les idees i persones del PSC”

Entrevista a l’acaldable del Partit dels Socialistes de Catalunya

  • Cugat Comas / Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 30 abril 2015 00:00

Ciutat 2014/2015, bote 1

La de David Bote ha estat, per golejada, la pre-campanya més llarga de totes les que culminaran d'aquí a una setmana. Pràcticament desconegut pel gran públic, ja fa un any que va rebre l'encàrrec d'encapçalar un PSC que ha canviat diametralment de cares respecte de l'equip del seu darrer alcalde Joan Antoni Baron. Amb un any ha anat matisant els canvis que vol introduir al projecte històric del partit per a la ciutat.


Fa un any que és candidat. En què ha canviat David Bote?

Estic més concentrat en la feina que suposa ser Alcalde de Mataró. Abans era nou i tot eren bones intencions i ara tota aquella declaració d'intencions s'han convertit en un programa i en accions a dur a terme des del minut zero quan entrem a l'Ajuntament. Sóc molt més optimista que fa un any.

Què ha après, durant aquest any?

La percepció que tinc és que la gent està molt contenta amb el canvi que hem fet. He après a estar més atent, a estar més connectat. El contacte amb la gent no només et facilita les seves idees sinó també l'arrel, el perquè pensen el que pensen. He après més mètode que no pas continguts.

Com pot tornar a confiar en vosaltres qui us va deixar de votar fa quatre anys?

Som un equip renovat, amb les mateixes idees però actualitzades amb gent actual de Mataró, a partir del moment actual de Mataró i amb gent capacitada, representativa. El projecte socialista és històric i va molt més enllà de la ciutat i periòdicament es va renovant. Aquells governs de Joan Majó, Manuel Mas i Joan Antoni Baron fan un nou pas que sent i diu les coses com ho fa la gent d'ara.

El discurs socialista s'havia allunyat de la gent?

S'havia oficialitzat. Pesava massa la visió del govern. Ara tenim una visió més fresca i sincronitzada amb la gent.

Dels tres exalcaldes socialistes que reivindica sovint només Manuel Mas és a la llista.

És un honor que tanqui la llista en Manuel Mas. En Joan Majó és una persona molt allunyada del dia a dia de Mataró i en Joan Antoni Baron diu que prefereix mantenir-se al marge d'un moment diferent com és aquest. Amb en Joan Antoni hi ha tracte i xerrem sovint.

No hi ha una ruptura amb l'equip del darrer mandat?

No. Hi ha dos fets que caracteritzen la llista que hem fet. El desig de les persones que actualment eren al grup municipal era de tancar una etapa de dedicació política i el del partit era renovar l'equip, actualitzar el discurs i el llenguatge així comles percepcions de la gent.

Amb què es queda de cadascun dels tres exalcaldes?

De Manuel Mas, la planificació. Tenia la ciutat sencera al cap i realment ell tenia una visió a 15 anys vista, la tenia clara i estirava la ciutat cap allà on havia previst. D'en Joan Antoni Baron puc dir que era un Alcalde de compromís més diari, més proper amb la gent. De Joan Majó en puc dir poc, va ser poc temps Alcalde i fa molt temps. Un bon model, per a mi, seria la simbiosi entre la visió de Manuel Mas i la preocupació del dia a dia de Joan Antoni Baron.

Ciutat 2014/2015, bote 2

Què no va fer bé el PSC des del govern?

La nostra política d'acollida ha funcionat però té unes conseqüències que són el principal repte que té la ciutat. No vam saber preveure que la cohesió territorial que va costar tant, faltava també cosir-la socialment. I vam encetar un procés de renovació del sector econòmic amb el TecnoCampus que s'ha quedat a mitges i s'ha d'acabar. Són aspectes en què es va notar la manca de suport de l'oposició. Cal recordar que CiU va demanar que es paressin les obres del TCM amb el 70 per cent de l'obra feta i li deien "Tecnofum". Si ara mires Mataró se m'acudeixen aquests dos elements.

En què es diferencia el discurs actual del PSC sobre immigració del que practicava des del govern?

Mantenim la política dels mateixos drets i obligacions per a tothom. Hi ha molta gent que mostra enuig perquè se senten desprotegits davant d'altres persones que perceben que no compleixen la llei. El segon canvi és de percepció del sistema de referència. Jo no dic com ho hauria fet, sinó el que crec que hem de fer ara. Abans Mataró es configurava entre els que eren d'aquí de tota la vida i els que venien de fora i acollíem.
Ara aquest flux migratori tan fort ja no existeix i no podem seguir parlant de nova ciutadania, hem de parlar de ciutadania de totes totes amb una cultura diferent de la nostra, que en molts casos viu en una situació de pobres i marginalitat que explica moltes de les seves conductes. El canvi és deixar de pensar en la persona que està venint, si no pensar en els que ja hi són. En aquelles comunitats en la que els magrebins són majoria, encara que faci 10 anys que són aquí, haurem de donar suport a les persones que porten més anys vivint-hi i han vist com els canviava l'entorn.

“Un bon model d’alcalde és una simbiosi entre la visió de Manuel Mas i el dia a dia de Baron”

Què ha fet malament CiU aquest mandat, en aquest aspecte?

Sóc molt crític amb CiU perquè Artur Mas el primer que fa quan arriba a la Generalitat és matar els plans educatius d'entorn, que permetien establir un teixit social al voltant dels centres escolars. CiU no es creu el problema i el problema es fa més gran si no s'actua. No tinc la sensació que l'actual govern entengui la ciutat com un tot, com un cos que té els seus pulmons, el seu cor, les seves extremitats i que si un dia el cervell no funciona, tindrem un problema, però si es podreix una cama, també el tindrem.

Hi ha zones de Mataró que s'estan deixant podrir?

Quin era l'objectiu de la Llei de Barris? Dignificar l'espai públic i donar suport a les entitats perquè la convivència agafés múscul. Això no s'està fent. Hem d'aconseguir una idea global de Mataró per molt que sociològicament els barris i el centre siguin diferents. No ens estem adonant que una zona com El Palau, amb un tipus de població i d'edificacions molt concret, si no hi actuem, té molts números de convertir-se en un forat. Podrir no és una paraula que m'agradi, però s'està fent un forat, sí. No podem permetre que determinades zones vagin perdent qualitat de vida i valor.

Exvotants socialistes van optar per PxC. El PP està endurint molt el seu discurs. El PSC com reacciona?

Si tu hi parles, la gent no es declara racista. La gent admet que té problemes. Jo condemno els partits que converteixen aquest problema en un estigma racial. El que sí que farem els socialistes és reconèixer el problema i buscar-hi solucions. Nosaltres discrepem d'aquests dos partits en l'enfocament del problema. És cert que hi ha gent que té un concepte de l'espai públic diferent del de la cultura occidental. Hem de fomentar una cultura de l'espai públic respectuosa.

Com?

Amb mediadors socials i amb el treball a les escoles. Seguir invertint a renovar i mantenir els espais públics. Ser estrictes amb el compliment de les ordenances. Es tracta de reafirmar la nostra identitat sense excloure la dels altres. Mentre el PP i PxC viuen del problema, nosaltres volem solucionar-lo per interès i convicció. S'ha d'acabar el fet de percebre l'altre com una amenaça.

Com es por reactivar econòmicament Mataró?

Amb turisme, amb indústria i amb el TecnoCampus. Turisme vol dir desenvolupar sectors que tenen potencial, potenciar la cultura i l'esport i coordinar totes les nostres potencialitats. Tenim l'eix cultural del centre, tenim el port i generar des del Rengle fins a l'Havana un eix cultural i d'oci sa per fer Mataró atractiva. Indústria vol dir treure profit del passat de la ciutat, el coneixement acumulat. Hem de generar ocupació per a tota la gent que mai estaran al TecnoCampus, que és l'aposta de futur a mig i llarg termini. Hem de tornar a posar indústries a Mataró perquè ampliïn plantilla. Per últim, el TCM no és només una escola d'oficis. Ha de ser un centre de coneixement i recerca que doni suport a tota l'activitat econòmica de la comarca. I hem de pensar en el Mataró del 2020 amb dos sectors encara per desenvolupar, els últims que tenim com són el Sorrall i la part superior a l'Autopista, on hi ha molts metres per definir una estratègia de ciutat.

Què s'hi imagina a la zona dels Turons?

És una zona complicada, amb gran desnivell. És un terreny que cal pensar molt bé a mitjà termini per veure en què podem ser competitius. S'havia parlat de convertir-lo en una zona de residències socio-sanitàries però ja ens han pres la davantera. Ens hem de plantejar entre tots què hi fem, tant aquí com al Sorrall perquè són les darreres dues pastilles, ja que les Cinc Sènies no es toquen.

Parlant de turisme. Dieu a 'La Festa al Cel' un sí a qualsevol preu?

Dins del partit hi havia veus contràries. A mi hi ha coses d'aquesta aposta que m'han fallat i molt. M'ha fallat no saber amb exactitud què ha costat ni els guanys que dóna, ben quantificats. M'ha fallat que no hi ha cap estratègia que ubiqui la 'Festa al Cel' com a aposta de ciutat. La gent que va venir, per què ha de tornar? Jo preferiria gastar-me aquests diners en una estratègia sostinguda que no pas en un regal de Reis. Fins ara l'oportunitat ha estat decebedora perquè no ha tingut estratègia ni transparència. I el que em molesta més és que mentre l'actual govern hagi decidit unilateralment renovar la Festa al Cel, sense comptar ni amb qui els dóna suport. És d'una falta de rigor democràtic total. El que hauria de ser una aposta de ciutat ho converteixen en una aposta de CiU.

Amb els Polígons actuals es pot reindustrialitzar la ciutat?

No podrem canviar a curt termini el disseny amb què van ser canviats. Són polígons de parcel·les reduïdes, associades a una indústria amable de serveis, construcció, tallers. Regirar aquest plantejament és costós, pel que cal veure com enfortir l'aposta i mirar què hem de canviar per rellançar els polígons, sempre i quan hi hagi acord entre tots els partits.

El darrer mandat ha tingut un govern molt bloquejat per la seva minoria. Ha de servir d'escarment pel pròxim?

Per elegància prefereixo parlar poc del govern de CiU. Prefereixo ressaltar l'enorme esforç que ha fet Joan Antoni Baron i el Grup Municipal Socialista per, a pesar de tot, fer una oposició responsable. Hem d'aprendre del passat però l'important és que l'endemà de les eleccions Mataró necessita un govern fort, que planifiqui la ciutat. No podem passar quatre anys més com els d'aquest mandat. Necessitem un projecte econòmic, polítiques socials, un pla de mobilitat, una política cultural, necessitem un regidor d'educació que no abdiqui a favor dels Serveis Territorials... el PSC serà responsable amb la ciutat i es posarà d'acord amb qui sigui respectuós amb nosaltres.

“En problemes concrets de ciutat cal diluir una mica la ideologia i pensar què pot aportar cadascú”

Entre Joan Mora i Joan Antoni Baron hi havia tensió personal. Que ja no hi siguin farà millor la relació CiU-PSC?

Qui em coneix sap que sóc una persona de diàleg, sacrificada i que pensa molt en els altres. Jo no he de ser jutge de Baron ni Mora i tampoc de Fernàndez, López, Teixidó, Martínez... Tinc les conviccions del PSC però som l'eina i no la finalitat. Jo ofereixo aquesta garantia, aquesta manera de ser. Jo tinc uns límits. Parlaré amb qui respecti el PSC. Seurem sense cap problema a parlar amb tothom qui respecti les idees i les persones del PSC.

No tanca cap porta a possibles aliances?

Amb Plataforma per Catalunya no tenim res en comú, absolutament res. Nosaltres podem pactar amb qui entengui quin és l'escenari.

En el darrer mandat el PSC excloïa PP de possibles acord. Ja no?

Mataró es mereix parlar dels seus problemes i hem de buscar la fórmula per solucionar-los. No tenim res a veure ideològicament amb el PP però davant de problemes concrets de ciutat cal diluir la ideologia i pensar què podem aportar cadascú per resoldre els problemes, repte a repte.

Si és Alcalde, com gestionarà la vinguda per ara aturada del Corte Inglés?

Demanant responsabilitat a tothom. Tots hem d'entendre que la ciutat és viva i canvia i que ens costa assimilar-los però demanaré generositat de tots, també dels que hi som des del principi no com Quim Fernàndez i Joan Mora que es van manifestar en contra del Corte Inglés. Nosaltres treballarem incansablement per resoldre els contenciosos i buscarem convèncer l'empresa que finalment comenci les obres.

El PSC no està en bon moment. Us pot afectar?

Confio en la gent socialista. El moment no és bo però és difícil saber quan influenciarà el context general. Jo tinc el suport del PSC i el noto. Jo no puc girar l'esquena a qui m'ha ajudat a ser candidat, a l'organització que està permetent que fem una campanya activa i endreçada. Confio en el partit i sóc lleial a qui m'ha donat l'oportunitat.

Les eleccions seran una primera volta del 27S?

Seria un error presentar-les així. Si com a ciutat volem tirar endavant hem d'incidir en aquelles coses que ens uneixen, en els reptes que tenim tots plegats. Hem d'agafar les regnes de la ciutat i dur-la on volem sense entrar a donar importància a debats que no pertoquen.

Ciutat 2014/2015, bote 3

L'equació és o Bote Alcalde o Bote oposició?

Si hi ha respecte, garanties i problemes concrets per resoldre, el PSC pot entrar en qualsevol govern. No es tracta que jo sigui Alcalde, sinó de ser útils a la ciutat. El límit de la democràcia és el respecte a les normes i farem un plantejament obert a partir del missatge que ens doni la ciutadania. Sortim molt il·lusionats i hi ha unes normes. Hi haurà partit i algú guanyarà. Notem el suport de la gent i el partit i el resultat que obtinguem serà bo perquè és el que haurem merescut.