"Vull una majoria estable mataronista, per sobre d'altres ismes"

Entrevista a José Manuel López, Alcaldable del PP

  • Cugat Comas // Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 24 abril 2015 12:04

Ciutat 2014/2015, jose Manuel Lopez

El Partit Popular de Mataró confia en el seu President local l'assalt a l'Alcaldia. José Manuel López és àmpliament conegut en diferents sectors i ha protagonitzat un mandat marcat per un to en ascendència bel·ligerant en polítiques com la convivència, la seguretat o la immigració. Portador de Jesús Captiu i canaricultor, López espera prendre, a la segona oportunitat, el govern i fer volar la ciutat a l'estil del seu referent: Xavier Garcia Albiol.


És el segon cop que es presenta d'alcaldable. En què ha canviat José Manuel López, en què ha canviat el PP i en què ha canviat la ciutat?

El partit ha canviat en què hem consolidat un nou equip i renovat. Hem integrat gent jove a l'equip. Pel que fa a la meva persona, el fet d'haver estat a la primera línia em dóna un bagatge i un coneixement sobre la situació de la ciutat i l'Ajuntament que seran molt útils. La ciutat malauradament ha canviat en negatiu. Han estat quatre anys molt durs en què la crisi ha seguit colpejant molt fort. Veníem d'una situació dolenta i la gravetat de la crisi s'hi ha afegit donant un resultat d'un Mataró molt millorable. També crec que la ciutat ha canviat en què la possible fragmentació dels ajuntaments que tothom preveu, aquí ja l'hem patit aquest mandat i ja hem estat exemples de situacions d'ingovernabilitat i dificultat per tirar endavant acords. En aquest mandat hem tingut situacions estrambòtiques, plens suspesos, temes que s'arrosseguen.

Ha de servir d'escarment aquest mandat?

Ja sabem el que pot passar i no ens agafarà de nou. Jo advoco per una majoria estable mataronista per sobre de qualsevol altre 'isme'. El que no diré és quines majories seran, tot i que sí que aspiro a encapçalar-la.

Aquest "mataronisme" de José Manuel López en què consisteix?

Està molt clar que jo sóc del PP i me'n sento molt orgullós, havent fet coses molt malament i d'altres molt bé. Jo estic molt orgullós del partit que va guanyar les eleccions el 1996 i va reflotar l'economia espanyola o del govern que amb una gran crisi, amb molt esforç i molt dolor per part de tothom, està aconseguint una recuperació que és incipient i és un fet. Jo sóc d'aquest PP però reivindico el mataronisme per sobre de tot això. La situació de la ciutat no està per posar la ideologia per sobre de les necessitats de la ciutat. Jo em sento mataronista quan prioritzem que les coses siguin bones per a la ciutat a les sigles que les promouen.

“No oblido que amb qui vam signar un pacte fa quatre any és ara alcaldable de CiU”

Digui'm algun exemple en què hagin prioritzat el mataronisme al partidisme.

N'hi ha moltes. Hem donat suport a ordenances fiscals, per exemple, i hi ha qui ens ho ha criticat. En canvi hi ha altres casos contraris en què si tirem d'hemeroteca, veurem com hem pagat el partidisme d'alguns. El primer pla de pagament a proveïdors veu com Mataró queda fora de 15 milions que demanava l'Ajuntament perquè ningú hi dóna suport més que nosaltres. Es va haver de fer un segon Ple en què es demanava menys diners a l'estat i en conseqüència vam perdre una oportunitat. Si haguéssim demanat el primer Pla, hauríem pogut fer més inversions.

No és frívol parlar ja de recuperació econòmica?

Hi ha una sèrie de mantres que es repeteixen i un és que la gent no nota la recuperació. El que hi ha és molta gent interessada en què no es noti aquesta recuperació. De l'any passat a aquest, hi ha 1.000 mataronins que tenen feina. 1.000 casos de microeconomia que han solucionat un problema. Hi havia molta gent que no tenia prestació, i ara sí. S'estan fent plans d'ocupació per part de l'Ajuntament molts anys després. Cada cop hi ha més feina i es recupera.

No baixem del 20 per cent d'atur i hi ha 7.000 persones sense prestació, però. Què els hi hem de dir a aquesta gent?

Els hem d'ajudar i estar al costat de tota aquesta gent. Des d'un Ajuntament es poden fer polítiques d'ocupació i ajut social. És molt difícil convèncer una persona que està en atur i ho passa malament que ens estem recuperant però crec que l'Ajuntament ha estat al costat de la gent que ha patit aquest mandat. Tots 27 regidors ho hem demostrat. El que hem de fer és començar a capgirar l'activitat econòmica de la ciutat. No podem parlar d'aposta turística amb tres hotels, ha de tenir cara i ulls. Hem de treballar temes de singularitat, com la Festa al Cel, que no es fa enlloc més. Hem d'apostar per allò que ens fa diferents. La millor política social és poder crear ocupació. I caldrà demanar ajudes a qui faci falta. Hem de reindustrialitzar la ciutat amb ajudes europees i estatals. Hem de reflotar els polígons, adaptant-los a les noves necessitats de les grans empreses. El proper mandat és el de repensar Mataró.

“Albiol té més valors que el tema immigració, com la promoció del comerç i la ciutat”

Alguna proposta diferenciadora en aquest sentit?

Hi ha d'haver una partida per anar a vendre Mataró. En aquest mandat hi ha hagut viatges institucionals sense grans resultats. Hem de sortir a vendre el que tenim, com per exemple la millor Setmana Santa de Catalunya. Mataró, per algun tipus de complexes, no ha volgut esprémer la Setmana Santa com a element de promoció turística. Les ciutats que aposten pel turisme aposten per la seva promoció.

Fa quatre anys vau pactar amb CiU per "el canvi". S'ha produït?

Presentem una proposta política més madura que fa quatre anys. El nostre programa serà molt seriós, fonamentat i treballat. Fa quatre anys el que la ciutadania ens va demanar és que els traguéssim de sobre el tripartit, que els féssim fora. L'entesa de fa quatre anys s'entenia per interpretar el missatge, de fer fora els que havien destrossat la ciutat i Catalunya. Fa quatre anys vam dir que el nostre objectiu era no repetir el tripartit i tota la resta es va parlar més aviat poc.

Apreneu alguna lliçó del pacte firmat de forma secreta i després trencat?

Jo puc perdonar, però no oblido que la persona amb qui vaig signar el pacte fa quatre anys ara és l'alcaldable de CiU. A mi em fa gràcia que es critiqui el pacte per secret, perquè tots els pactes necessiten una cuina. D'acords amb cuina n'hi ha hagut sempre. També el PSC i CiU van fer un pacte secret pels patrons de la Fundació Iluro, una entitat amb un paper molt important en aquesta ciutat. Aquell pacte per fer fora el tripartit no hauria pogut engegar el nou govern encara que hagués estat secret. No vam pactar res més que el fet de treure'ns el tripartit de sobre i que Mataró tingués un altre govern.

Heu estat cada cop més bel·ligerants amb PxC i heu apujat el to en el discurs sobre immigració. Voleu créixer a partir de la seva bossa de votants?

No. Hi ha moltes coses que em molesten molt de Plataforma. A la primera senyora que vaig sentir parlar de casta a l'Ajuntament va ser a la portaveu de PxC i jo sé què cobra, i sé que cobra més que jo. Em sembla un insult. Em molesta saber que no treballa gens, que ha faltat a moltes comissions i obligacions i que en canvi se les doni d'anti-política. Em molesta el que va passar amb el tema de les preferents, on qui va estar treballant i posant hores va ser en Juan Gabriel Ponce i a l'únic lloc on va aparèixer aquesta senyora és a la foto. També em molesta la visió que tenen de la gent. Jo no penso que ningú sigui menys que jo per ser diferent o resar a un altre déu. La gent és problemàtica si dóna problemes, no pel seu color de pell. I hi ha temes en què coincidim? Sí. En el control dels ajuts socials, per exemple. Hem estat bel·ligerants perquè aquesta senyora no pot donar lliçons a absolutament ningú.

En què es diferencia el discurs de convivència i immigració del PP i PxC?

El nostre discurs és rigorós i vol solucionar un problema i no posar un altaveu al problema. Des del respecte a les persones, nosaltres no anem contra ningú. Els musulmans de la ciutat tenen dret a poder celebrar el seu culte? Sí. Tenen dret durant un mes a celebrar una festa que molesta molt? No. Per PxC seria No i No i per nosaltres és un Sí mentre no generin problemes.
Arriba un moment que no sé ben bé què pensa la senyora Lora perquè no ha aparegut en multitud de comissions.

El gran problema de Mataró és la degradació de determinats barris?

Sí, és un gran focus de problemes. Em sembla molt injust que no se'n parli més i no es parli de la gent que s'ha quedat en barris dels quals ha marxat els que han pogut. Tenim una ciutat desequilibrada on en determinats barris es concentra la gent més desvalguda. Nosaltres volem pensar amb la gent que no ha pogut marxar. Hem de posar el focus en aquestes zones amb problemes de convivència i seguretat.

Qui no el vol posar?

Hi ha gent que s'està intentant apropar a un població que ja vota a Mataró. Hi ha partits a la ciutat que busquen una altra clientela amb la gent immigrant. A trencar el dejuni del Ramadà hi van partits que no van a la Missa de Les Santes. A mi el que no em poden demanar és que no sigui rigorós. Hi ha desenes de trucades cada nit de Ramadà a la policia, hi ha moltes queixes i per una tàctica política no s'hi posa el focus. A Mataró hi ha gent que ja li està bé que hi hagi PxC per retro-alimentar-se.

I aquí apareix la recepta Albiol. Un nom que vosaltres reivindiqueu i esvera els rivals.

Jo reivindico la feina de l'Alcalde de Badalona. El gran però que té en Xavier Garcia Albiol, i per això se l'ataca, és que a Badalona la gent el valora molt. Albiol té molts més valors que el tema immigració. Ha millorat barris degradats, de la promoció de ciutat, dels grans esdeveniments. Jo reivindico aquesta recepta per a la nostra ciutat. Jo he vist a Badalona tot el mes de desembre activitats per dinamitzar el comerç. Jo he vist a Badalona desencallar el tema del camp de futbol. Jo reivindico aquest Alcalde seriós, rigorós i sense embuts.

L'endemà de les eleccions seràs Alcalde o oposició, soci majoritari del govern o res?

Se'm fa molt difícil de preveure el que passarà. Tinc clars quins són els meus límits. En un equip de govern on estigui jo, no hi haurà successos com el del balcó de l'Ajuntament per Santes fa dos anys, ni donaré suport a ningú que vagi per aquest camí. El 24 de maig cal interpretar la ciutadania sense descartar optar per la política del mal menor. El que sí que està clar és que la situació de Mataró no està per a experiments. Que ens hi haurem de posar tots.

Baron mai va voler pactar amb vosaltres, però ara el PSC ha canviat completament el seu equip. Hi veus una via d'entesa?

Amb el PSC no hi tinc cap problema i tinc bona relació personal amb tota la seva gent des de la discrepància política. Ara comença un nou camí i està per veure per on evoluciona el senyor Bote. Ens podem entendre en moltes coses però tot dependrà de com queda aritmèticament l'Ajuntament. Al final als partits que portem més anys al Consistori ens faran proposar polítiques més homologables.

Ciutadans en l'àmbit estatal entra en competència amb vosaltres. En què us diferencieu?

A la meva llista hi van dos exmilitants de Ciutadans en el passat, per alguna cosa serà. A mi em fa gràcia que la gent parli de polítiques noves, en tot cas seran partits nous perquè els que estan al capdavant fa molts anys que hi són. Algun, com és el cas de Juan Carlos Ferrando, ja serà el quart partit en el qual milita després del PSUC, Falange i PP. I el número 1 va criticar-nos per pactar amb Convergència quan va formar part d'una plataforma a favor de l'Estatut aprovat pel Parlament, l'original, al costat del tripartit i CiU. Que aportin coses noves però demano rigorositat i fonament. No estem per a experiments ni estirabots.

Ciutat 2014/2015, jose Manuel Lopez 2

Prioritzem. Un problema de Mataró i una solució.

No pot ser que estiguem amb una recaptació del 120 per cent en plusvàlues i estiguem pagant 20 milions més d'IBI. Així no generem activitat econòmica. Hem de donar facilitats perquè a Mataró hi torni a haver activitat econòmica i ocupació. Després parlarem de seguretat, immigració, del caos circulatori que és el Centre, de perquè no ha vingut El Corte Inglés.

Quan passes per davant del solar, què penses?

Em cau l'ànima als peus. És la gran oportunitat perduda. Des de Mataró hem de fer tot el possible per accelerar-ho i que sigui una realitat. Hem de donar-los suport en el tema de l'impost de grans superfícies. El Corte Inglés és un puntal de la capitalitat i la reactivació de Mataró.

Si és l'Alcalde el pròxim 24 de juliol renovarà els convenis amb Plataforma i la CUP?
No podem deixar que l'acord prescrigui. La primera prioritat del proper Alcalde és anar a Madrid i intentar convèncer El Corte Inglés. Els hi hem de posar una posta d'aterratge i catifa vermella. La solució de la Casa de la Cultura Popular és un mal menor i també va ser fruit d'un altre pacte secret.

És el darrer cop que es presenta?

Una etapa de més de tres mandats no és bona, a no ser que impliqui un canvi de paper, d'oposició a govern. L'etapa que ens ha de dur per la vida pública ha de tenir data de caducitat, i perpetuar-se en un càrrec no té sentit. Dependrà del nostre paper a l'Ajuntament, segur que és el darrer cop a l'oposició, des del govern m'ho podria replantejar. Tinc una feina i hi ha dies que l'enyoro.