Mònica Lora: “Moltes formacions polítiques utilitzen els immigrants com a mercenaris electorals”

Entrevista a l’acaldable de PxC a Mataró

  • Marta Gómez / Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 10 abril 2015 00:00

Ciutat 2014/2015, Monica Lora

Han superat els seus primers 4 anys a l’Ajuntament com a formació nova i jove. Plataforma per Catalunya vol arribar a governar la ciutat de Mataró però ho veuen a llarg termini. De moment, aspiren a igualar o augmentar els seus regidors de cara a les pròximes eleccions i tenen molt clar que seguiran la lluita en defensa de les prioritats de les persones que anomenen “nacionals”.


Tornes a encapçalar la llista i aquesta vegada per "la feina ben feta" i per haver aconseguit que la delegació de Mataró sigui una de les més nombroses de Catalunya. Com ho has fet?

Quan vam entrar al 2011 a l’Ajuntament vam treure un dels millors resultats a nivell de Catalunya, però no només al 2011 sinó també, després, a les autonòmiques. Tenim una de les delegacions més nombroses perquè és de les més actives i de les que més accions socials fem de cara a la ciutadania.

En què es materialitza això?

Hem fet campanyes de joguines que hem distribuït a famílies de casa. Unes joguines noves que compràvem a una empresa espanyola, lògicament. També hem fet recollides de material escolar i entrega d’aliments i roba. A vegades també hem hagut d’ajudar a gent per pagar algun subministrament bàsic com ara la llum.

Què ha passat en aquests 4 anys?

Han sortit formacions joves i noves com la nostra. Crec que la gent cada vegada es deixa enganyar menys per les formacions de l’antic règim, com les anomeno jo, perquè són formacions que són casta i estan podrides. Són formacions que ja han governat i que ja han demostrat que no serveixen per fer-ho. Crec que aquestes formacions haurien de desaparèixer i una bona forma perquè ho facin és que la gent no dipositi la confiança en ells.

Què hauríeu fet vosaltres que no s’hagi fet?

Hi ha moltes coses! I per a nosaltres una cosa és clara: que es doni preferència a la gent de casa. Preferència en ajudes per poder accedir al lloguer, ajudes d’emergències socials o a la contractació de serveis públics que creiem que s’hauria de donar a les persones nacionals de la nostra ciutat. També creiem que no s’ha afrontat el gran repte de la seguretat ciutadana que és un tema que els ciutadans demanaven i que el govern de la ciutat no ha sabut afrontar. Seguim tenint problemes de delinqüència, de convivència, de tràfic de drogues, de baralles als carrers, de faltes de respecte a l’autoritat,... i crec que no s’ha apostat ni destinat els mitjans necessaris per poder fer front a aquestes problemàtiques per tal d’eradicar-ho.

En els últims mesos han declarat quatre persones d’Unitat Maresme per una denúncia que va fer PxC. Era necessària?

Quan portes fent una sèrie d’accions i veus que aquestes persones vénen d’una forma reiterada, arriba un moment en què lògicament creus que s’ha de denunciar. Si no recordo malament, l’any 2011 vam fer el congrés fundacional de les nostres joventuts identitàries. Va ser aleshores quan aquesta entitat hi va aparèixer i ens va tirar cendrers de vidre i insults. Ara, quan nosaltres els vam veure en aquesta “manifestació”, sincerament, em vaig espantar. A més a més, jo estava en estat de 6 mesos i vaig recordar el que havia passat al 2011.

Però no va ser el mateix.

El que ens va motivar a denunciar-ho va ser que ens van dir xenòfobs, racistes, nazis i uns adjectius més amb els que nosaltres no ens hi considerem. És cert que una persona té la llibertat de poder expressar-se i exercir el seu dret a la llibertat d’expressió però aquesta llibertat ha de tenir uns límits que no es poden sobrepassar i un d’ells és quan es falta l’honor a una persona. En aquell cas, jo em vaig sentir atacada.

Què en penseu de la sentència judicial final?

Veig que la justícia s’ha posicionat a favor dels intolerants i lògicament no tinc res a dir. No comparteixo aquesta sentència. També és una sentència que ha estat favorable cap a ells perquè no hi havia proves suficients per poder culpar-los.

PxC és un partit xenòfob?

No.

Molta gent us acusa de ser-ho.

N’estic farta que ens ho diguin. Només per demanar un millor control de la immigració, demanar que les persones nacionals tinguem preferència en ajudes, en treball o qualsevol tipus de qüestió que hagi d’atorgar l’administració pública, no és ser racista ni xenòfob.

Per què creieu que us ho diuen?

A França tenim el Front Nacional i és una de les formacions polítiques més votades al país. Allà no està mal vist el partit i nosaltres tenim pràcticament el mateix ideari que ells. Hi ha gent que ha tingut un vel als ulls i ara molta gent es treu aquesta bena i s’adonen que el que nosaltres denunciem és una cosa real i que tenim raó.

En aquests últims 4 anys heu expulsat un regidor a Mataró, heu perdut el referent nacional,... PxC ha perdut força?

No. Tot al contrari. Quan es fan canvis sempre han de ser cap a positiu. Aquests ho han estat. Arran de l’expulsió d’aquestes dues persones, la formació política a nivell intern i d’organització ha millorat molt més. A nivell de militants i simpatitzants hem augmentat.

Amb l’Anglada, tu precisament hi tenies molta afinitat.

A mi personalment mai m’havia fet cap lleig. Jo crec que hem estat l'única formació política que ha vist irregularitats en la gestió econòmica que feia el seu president i hem tingut els “nassos” i la valentia de fer-lo fora encara que fos el seu propi president.

En la campanya municipal anterior us va funcionar molt bé l’eslògan “Primer els de casa”, el manteniu en aquestes eleccions?

“Primer els de casa” no desapareixerà mai perquè és la nostra marca, la nostra identitat. Potser, però, donarem més força a un altre eslògan en relació a alguna problemàtica de Mataró.

Ciutat 2014/2015, Monica Lora2

Quan sabrem què va després de “Primer els de casa”?

Quan fem la presentació del cartell.

CiU no ha treballat massa temes d’immigració a la ciutat i vosaltres sempre heu reclamat més presència policial. Per què creus que no s’ha fet?

CiU bàsicament ha seguit una política continuista. Una política que ja prenien els governs anteriors. Jo crec que principalment, si no ho ha fet, ha estat per covardia i por. Precisament el què necessita Mataró són forces polítiques que, com PxC, no tinguin por, tinguin coratge, valentia i, sobretot, que deixin les crítiques mediàtiques i inclús de certes formacions polítiques. Es necessita d’una vegada per totes fer polítiques clares, que en moltes ocasions poden arribar a ser contundents, però que són eficaces.

Pot ser una por directa a col·lectius com els musulmans?

No ho sé. Certes formacions, com CiU, en moltes ocasions els fa por interpretar que van en contra d’algun col·lectiu concret, simplement perquè molta gent d’aquests col·lectius tenen dret a vot. El què denuncio és que moltes formacions polítiques utilitzen els immigrants precisament com a mercenaris electorals.

A PxC molesten els immigrants?

No. Mai. De fet, mai ens han molestat i mai hem dit que ens molestin. Mai hem dit “no” a una persona per ser d’una procedència o una altra. El nostre missatge és en positiu i és “primer els de casa”. No és cap missatge negatiu, mai hem discriminat ningú.

Però els immigrants sempre van darrere.

Nosaltres diem “primer els de casa” perquè creiem que primer haurien de tenir preferència la gent nacional.

En l'última campanya municipal vau tenir polèmica per uns xecs ficticis.

No tenim cap denúncia. El Col·lectiu Ronda va dir que ens denunciaria per una publicitat, segons ells, que incitava a l’odi racial, però mai ens ha arribat aquella denúncia. Ho van dir, però no ho van fer.

Teniu pensada alguna acció cridanera com la dels xecs per a aquesta ocasió?

Ho estem treballant. Lògicament estem treballant en la campanya.

Com encareu la campanya?

L’encarem amb moltes ganes i amb molta força. Ens presentem amb una llista electoral totalment renovada on les tres primeres serem dones i on hi ha una presència notòria de gent dels barris. Farem una campanya com la que vam fer al 2011, una campanya de carrer.

Quines prioritats poseu sobre la taula en les pròximes eleccions?

La primera és invertir. Invertir en la nostra ciutat però invertir en les persones. Quan parlem d’invertir volem dir crear un pla de rescat ciutadà que inclogui poder cobrir les necessitats més bàsiques dels ciutadans: un sostre, un plat per menjar a taula i poder pagar els subministraments bàsics. Ens han vingut moltíssimes persones demanant auxili perquè se senten totalment abandonades per part de l’administració pública. Per això nosaltres hem hagut d’intensificar les nostres accions socials a favor de la justícia social.

La seguretat també és un plat fort.

Sí. Creiem que s’han de deixar de banda aquelles polítiques de prevenció educatives que s’han pres al nostre municipi i prendre polítiques dissuasives de caràcter policial que, en definitiva, són més econòmiques per a les nostres arques públiques i també més eficients.

I com proposeu reactivar l’economia?

Seria el nostre tercer punt. Una aposta per l’economia productiva que, en realitat, és la que més llocs de treball aporta al nostre municipi. Apostem per l’economia productiva i no per aquelles empreses de despatx que no creen més de 4 o 5 llocs de treball. Per això cal buscar possibles ubicacions a Mataró perquè es puguin instal·lar possibles inversors. Calen persones en el nostre Ajuntament que es dediquin única i exclusivament a la cerca d’inversors per atraure economia productiva a la nostra ciutat.

Què més li falta a Mataró?

S’ha de ser molt realista. L'única cosa que cal a la ciutat és invertir en les persones. Si les persones no estan bé no es pot invertir en cap infraestructura.

Esdeveniments com la Festa al Cel és invertir en les persones?

Nosaltres estem a favor de la Festa al Cel perquè creiem que és una forma de dinamitzar la ciutat, que gent de fora conegui Mataró, de posar la ciutat al punt de mira, que gent consumeixi aquí, etc. però per això també l’Ajuntament ha de lluitar per tal que hi hagi patrocinadors que ho puguin subvencionar.

I el Corte Inglés?

Vam votar favorablement a la seva vinguda malgrat que no sigui el tipus de format comercial pel qual apostem des de PxC. Entenem les circumstàncies del nostre municipi, entenem les xifres d’atur que hi ha a la nostra ciutat i entenem que és d’extrema necessitat.

T’agradaria ser alcaldessa de la ciutat?

Nosaltres ens presentem per guanyar. El compliment del nostre programa electoral es podrà portar a terme governant. La majoria de propostes a la nostra formació ens les tiren endarrere sobretot en matèria de seguretat o per donar prioritat a la gent nacional. Per això creiem que per complir els nostres eixos principals hauríem d’estar al govern de Mataró.

Creus realistament que ho podeu aconseguir?

A la llarga crec que sí.

A la llarga?

Lògicament amb uns anys. No pots arribar i aspirar a ser alcalde de Mataró. Veig que a la nostra formació cada vegada s’hi apropa més gent i que la gent ja no té por a dir el què pensa. La gent té ganes de col·laborar, vol anar a les llistes i donar la cara per PxC.

Ciutat 2014/2015, Monica Lora3

Descarteu que PxC pugui entrar al govern aquest any?

Qui sap! Potser som la llista més votada.

A quants regidors aspireu?

Ara en tenim 3. En mantenir els resultats o en augmentar una mica jo ja estaria satisfeta. Entenc que no pots arribar i governar. Entenc que és un procés i un treball de formigueta.

Si haguéssiu de pactar amb qui ho faríeu?

Amb cap. No compartim l’ideari de cap formació política. Potser podem compartir alguns aspectes concrets sempre que hi hagi coses beneficioses per a Mataró com ara la Festa al Cel o El Corte Inglés. En altres aspectes, a no ser que sigui a canvi del compliment d’algun dels punts del nostre programa electoral, no pactarem.

Amb qui teniu més afinitat?

Amb ningú. Ni amb el PP. El PP és una formació política que, a més, en matèria d’immigració ha estat el pioner dels problemes que té el nostre país.

No us assembleu a ningú ni voldríeu pactar amb ningú.

Som un partit que aspirem a governar. Si no no ens presentaríem a unes eleccions.

PxC és el partit oblidat d’aquest mandat?

A la resta de formacions polítiques no els hi interessem. Saben però, que treballem a peu de carrer i que cada vegada tenim més gent amb nosaltres.

ERC va confessar a El Tot Mataró que mai pactarien amb vosaltres i que els feu por. Per què creus que és així?

No coneixia aquestes declaracions. No han de tenir cap mena de por. Som gent molt normal i volem millorar la nostra ciutat des d’una perspectiva diferent de la seva però absolutament democràtica.

Heu valorat si els nous partits com Ciutadans i VoleMataró us poden fer perdre regidors?

No ho sabem. Ho sabrem quan passin les eleccions. És una qüestió de sumes i restes i tot hi afecta. Però és cert que seria molt bo que pugessin formacions noves, fresques i joves.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: