Francesc Teixidó: “Volem el millor resultat d’ERC a Mataró”

Entrevista a l’acaldable d’Esquerra Republicana de Catalunya a Mataró

  • Marta Gómez / Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 27 Març 2015 00:00

Ciutat 2014/2015 Teixidó 1

Fa 4 anys que no formen part del consistori mataroní. Sense regidors en actiu però amb ganes de tornar a entrar al Ple i formar part del govern, Esquerra Republicana afronta les eleccions municipals com aquelles amb les que poden treure el millor resultat del partit a la ciutat. Ho volen aconseguir demanant el vot pels partits sobiranistes i remarcant el projecte nacional d’independència i els projectes municipals de reactivació econòmica i justícia social.


Com et defineixes políticament?

És exactament un resum de tot el que és l’ideari del partit: independentista i defensor de la justícia social.

Tu t'hi veus com a alcalde de Mataró?

M’agradaria molt. És la il·lusió de tota la vida però sé que és complicat. Un partit com el nostre no ho té fàcil.

ERC a Mataró està preparada per entrar al consistori?

I tant! Tenim gent perfectament preparada des del punt de vista tècnic i professional per assumir el què calgui. Estem disposats a sacrificar uns anys de les nostres vides per contribuir amb el bé comú.

Porteu 4 anys allunyats del consistori mataroní, què ha passat en aquest temps a ERC a Mataró?

A nivell de partit hem anat tirant sobretot per les campanyes electorals que hi ha hagut entremig. En aquests últimes mesos hem tornat a aproximar-nos a la realitat municipal per assabentar-nos de tot allò que hem estat allunyats. De fet, si no estàs a l’Ajuntament ets bastant transparent a tot arreu i és difícil obtenir la informació malgrat tinguis una certa presència.

Us mereixeu governar la ciutat?

No és qüestió de merèixer-ho o no és qüestió que la gent pensi que nosaltres ho mereixem ja sigui perquè els hi convé pel projecte, el futur o perquè governi un altre, o uns quants!

El vostre votant us buscarà més pel posicionament independentista a nivell nacional o pel projecte de ciutat?

Des del nostre punt de vista són les dues cares d’una mateixa moneda. El fet de poder tenir aquesta independència que desitgem implicaria tenir molts més recursos per dedicar a tot allò que realment ens motiva. La independència, en definitiva, és una eina més que tenen els estats per donar satisfacció i un nivell de vida als seus ciutadans.

Aquesta eina ajudaria a crear aquesta “nova ciutat” per la que aposteu?

Sí. Se’ns dubte.

Per què?

Les eleccions municipals no són unes eleccions al Parlament, són unes eleccions que decidiran qui és l’alcalde de Mataró i el govern de la ciutat. Lògicament també es decidiran moltes altres coses que afecten en aquest procés d'independència i des de l’ajuntament d’una ciutat que és la setena o la vuitena de Catalunya, també es pot tractar.

Què li falta a Mataró per tenir una promoció clara a nivell econòmic, cultural, social i nacional?

Nosaltres plantegem tres aspectes bàsics. El primer és la construcció de la independència des d’una ciutat important i que aquesta construcció sigui des d’un partit que no té dubtes, no com altres que sí que en tenen, i que està disposat a governar.

Qui té dubtes?

Hi ha partits que tenen dubtes interns i n’hi ha d’altres que declaren que la seva intenció no és la de governar.

Reprenem el fil. Què més és bàsic per ERC?

La reactivació econòmica és fonamental com també la justícia social. Conjuntament amb la independència són els eixos que considerem que van lligats.

Com s’arregla la reactivació econòmica i la justícia social?

Amb més diners.

D’on es treuen més diners?

Si mirem les informacions de l’Ajuntament de desembre de 2014 veiem que de tot el què es va dedicar a menjadors socials, despeses d’ajudes a habitatges, etcètera. són quantitats que jo crec que es poden augmentar de manera notòria amb una certa facilitat.

“Mataró no es pot permetre la Festa al Cel si ha de costar el que sembla que ha costat aquest any”

Ciutat 2014/2015 Teixidó 2

Retallant però, per una altra banda.

Estem parlant de centenars de milers d’euros, no de milions. És assequible.  Amb uns centenars de milers d’euros més, podem intentar garantir que els nens de la ciutat puguin fer, per exemple, 3 àpats del dia. Per altra banda, veiem que hi ha determinats esdeveniments que valen aquests mateixos centenars de milers d’euros que es podrien dedicar a fer més justícia social.

Et refereixes a la Festa al Cel?

Seria exactament un bon exemple. Nosaltres no estem en contra a esdeveniments d’aquesta magnitud però sempre i quan tinguem els patrocinadors decidits i que no costi ni un euro a la ciutat. Si nosaltres hem de triar, triem les polítiques socials, clarament.

Al seu moment ja no ho vau veure gaire clar.

Vam demanar l’import exacte que costava a la ciutat i a hores d’ara encara no ho sabemdel cert. Sospitem que són molts més diners del que es van dir inicialment.

I què passarà aquest any amb la Festa al Cel si vosaltres esteu al govern?

Demanarem que si hi ha patrocinadors que es posin sobre la taula. Si aquests patrocinadors no hi són i ha de costar el què sembla que ha costat aquest any, per nosaltres no és una opció vàlida. Mataró no s’ho pot permetre.

Pel que fa el TecnoCampus, què en pensa ERC?

És una eina potentíssima per a la ciutat de Mataró des de tots els punts de vista. Justament també per a la reactivació econòmica. S’han d’impulsar projectes de la gent que s’atreveix a tirar endavant noves idees. Des de l’Ajuntament, com a mínim, -i si nosaltres hi tenim una responsabilitat-, mirarem de no molestar massa i ajudar en tot el que sigui possible.

És important El Corte Inglés per ERC?

És un d’aquells temes que nosaltres no en tenim informació. Pel què indica la lògica i la quantitat de diners que ja s’hi han gastat, imagino que des de El Corte Inglés seguiran tenint la intenció d’instaurar-se a la ciutat. Per nosaltres és una bona eina de dinamització de la ciutat. El Corte Inglés ha estat una mostra de la poca qualitat política que hi ha a nivell local. Hi ha temes importants a la ciutat amb els quals els polítics de la ciutat s’hi haurien de posar d’acord siguin del color que siguin.

I què en sabeu de la Casa de la Cultura Popular?

Era un dels temes que portàvem al programa electoral de les eleccions del 2011, però no d’aquesta manera. És a dir, que el què nosaltres portàvem no representava un dispendi de diners com ho és ara. Veurem com acaba però nosaltres seguirem plantejant-ho d’una altra forma.

Encara esteu acabant de treballar el programa electoral, teniu clares les prioritats?

Circumscripció nacional, justícia social i reactivació econòmica.

I això en què es concreta?

Ja ho concretarem. Hi estem treballant encara. Si et refereixes a grans propostes no n’hi haurà. I el que les faci, que la gent ho valori, però no es podran tirar endavant.

Si demà us proclaméssiu guanyadors amb majoria absoluta, us faria por o respecte?

Ens fa molt de respecte. Respecte per la situació difícil que hi ha. S’haurà de treballar molt colze a colze amb tothom.

Ja heu presentat els 5 primers de la llista, si governéssiu en majoria, heu parlat de regidories?

No. Les 5 primeres persones són persones preparades pel què calgui. Tot i això, estàs suposant que entrarem al govern.

Preferiu estar a l’oposició?

Dependrà de com siguin els resultats. De fet, nosaltres sortirem a guanyar les eleccions, tot i que en aquests moments no tenim cap regidor.

Amb quants regidors us donaríeu per satisfets?

27! Ens donaríem per satisfets si guanyéssim. Bromes a banda, esperem tenir el millor resultat possible d’ERC a Mataró. Nosaltres el què demanarem segur és que totes les persones que van votar al 9N votin partits sobiranistes.

No demanareu directament el vot per ERC?

No. Demanarem que es voti a consciència. Per nosaltres és important que hi hagi aquesta majoria sobiranista a l’Ajuntament.

És un joc d’indirectes?

La qüestió és que ningú es quedi a casa.

Com neix el pacte amb MES?

Per nosaltres és un pacte molt important perquè demostrem que som capaços d’arribar a acords i ens aporten un reforç amb el missatge dirigit al socialisme progressista de la ciutat.

Dieu que "pactar és sumar". Us doneu per vençuts?

No. Estem dient que el valor del pacte i del diàleg és un valor que hem trobat a faltar en els últims anys a l’Ajuntament. Els dos grans partits jo diria que no han pactat pràcticament res en els 4 anys. Per nosaltres el valor de pactar és molt positiu.

Dit així sembla fàcil.

És qüestió de practicar-ho i prioritzar el valor de la ciutat.

Si per governar necessitéssiu pactar, amb qui ho faríeu?

Depèn del resultat. Ens haurem de posar d’acord en diferents àmbits. Per una banda l’àmbit de govern i per l’altre que el consistori tingui majoria de partits pro independència.

Per tant, tripartit CiU-ERC-CUP?

És important que entre aquests sumem majoria. Tot i que som capaços de pactar temes concrets amb formacions diferents sempre hi quan sigui en benefici de la ciutat.

Com és la relació actual CiU-ERC a Mataró?

Cordial. Molt cordial.

Millor o pitjor que amb el PSC?

Per igual.

Creus que David Bote o Juli Cuéllar et poden fer ombra com a candidats?

És un tema que no em preocupa. Cadascú intenta transmetre a la seva manera.

És més clar amb qui no pactareu.

Sí. Amb el PP, per exemple, amb qui tenim molt poc en comú i amb PxC.

La pujada de Ciutadans, VoleMataró o PxC espanta a ERC?

En el cas de PxC sí que espanta. Amb la resta de partits no. El més important és que la gent voti.

Aquesta mateixa setmana heu anunciat gent nova a la vostra llista electoral. ERC necessita canvis interns per poder liderar a la ciutat?

El que intentem transmetre és que som persones normals que integrem persones normals a les llistes. No té cap relació amb el què necessita ERC.

Qui no és normal?

No dic que la resta no siguin normals. Sinó que nosaltres volem donar aquesta imatge de persones amb il·lusió, persones que volen contribuir pel bé comú.

Com voleu implantar “noves formes de governança”?

L’Ajuntament de Mataró ja s’hi ha començat a posar. Ens referim a les TiC, a la gestió online, etcètera per anar un pas més enllà i demanar a les empreses i ciutadans quins documents necessitarien tenir més a l’abast. D'aquesta manera es podrien desenvolupar tecnològicament maneres de, per exemple, geolocalitzar contenidors o faroles per actuar més ràpidament en cas de malmetre's. Les TiC van molt més enllà del que entenem ara i s’han d’aprofitar.

Ciutat 2014/2015 Teixidó 3