La Diabetis: una de les epidèmies del segle XXI

La Marató de TV3 es dedica aquest any a les malalties metabòliques, la diabetis i l’obesitat

  • Redacció / Fotos: cedides
  • Divendres, 06 Març 2015 12:36

Ciutat 2014/2015 Diabetis 1

La diabetis és una malaltia crònica d’alta prevalença en nens i adults, amb un elevat cost sociosanitari i un gran impacte en la societat. A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant de 560.000, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2013.


L’Associació de Diabètics de Catalunya agrupa les persones amb diabetis, els seus familiars i totes aquelles persones sensibilitzades amb la malaltia. Vetlla per ajudar i defensar els pacients i perquè puguin viure una vida el més normalitzada possible. La diabetis és una malaltia que any rere any, va creixent en nombre d’afectats. Es registren anualment entre 250 i 270 nous casos de diabetis de tipus 1 en menors de 30 anys. Alhora, la diabetis mellitus de tipus 2 és cada cop més freqüent i moltes persones la pateixen sense saber-ho. S’augura que constituirà una de les epidèmies del segles XXI però si es detecta i es tracta des de l’inici, es poden prevenir moltes complicacions.

L’ADC no només vetlla per informar, formar i donar suport als pacients i als seus familiars, sinó també per difondre la importància d’una detecció precoç entre tota la població i a favor de la sensibilització sobre aquesta malaltia.

Què és la diabetis?
La diabetis és una malaltia crònica que es caracteritza per un augment del nivell de glucosa (sucre) a la sang. Quan això passa és perquè el sucre s’acumula, ja que l’organisme fabrica poca insulina o deixa de fabricar-ne.

La insulina és l’hormona necessària per afavorir el pas de la glucosa de la sang als teixits (músculs, cervell...). Aquesta dificultat que té l’organisme per utilitzar el sucre que ingereix amb els aliments, dóna com a resultar el diagnòstic de la diabetis.

Classificació de la diabetis:

Hi ha diferents tipus de diabetis. Les més conegudes són la Diabetis mellitus 1 i la 2. La Diabetis mellitus 1 (DM1), també anomenada diabetis juvenil o insulinodependent, apareix en persones menors de 30 anys. La manca d’insulina acostuma a ser severa i per això cal administrar la insulina injectada. L’inici o debut és brusc i els símptomes són: set intensa, excés de gana, orina amb molta freqüència, pèrdua de pes, cansament...

L’Associació de Diabètics de Catalunya treballa al costat de les famílies i col·labora amb les escoles per minvar l’impacte del diagnòstic d’una malaltia com aquesta en la vida diària d’un nen o jove. I és que es tracta d’un col·lectiu pel qual la malaltia suposa un repte important, no només per a la seva salut sinó també per aconseguir fites socials i laborals en el seu desenvolupament personal.

La Diabetis mellitus 2 (DM2), que també es coneix com la diabetis de l’adult o no insulinodependent, apareix normalment en persones majors de 40 anys. L’inici és més lent i gradual i els símptomes són menys aclaridors per a realitzar el diagnòstic. La causa va normalment lligada a l’obesitat i l’estil de vida. En aquest sentit, l’ADC ofereix suport, assessorament i suport als pacients. Treballa en pro de la seva educació en diabetis, a través d’activitats i tallers o conferències que s’organitzen setmanalment a les diferents delegacions.

El tractament de la diabetis té com a principal finalitat mantenir els nivells de glucosa en sang el més propers als valors de normalitat. Un bon control és la suma d’una dieta equilibrada, fer exercici físic i seguir el tractament adequat.

Ciutat 2014/2015 Diabetis 2

Què és i què fa l’ADC?

L’ADC, l’Associació de Diabètics de Catalunya, és una entitat que reuneix persones amb diabetis, familiars i tutors de nens amb diabetis i col·laboradors sensibilitzats amb els problemes que deriven d’aquesta malaltia. L’ADC té la voluntat principal d’ajudar i defensar les persones amb diabetis, per això, emprèn les accions necessàries per a què els seus membres i tota la població amb diabetis en general puguin assumir la convivència amb la seva malaltia i portar una vida el més normalitzada possible. Els seus objectius principals passen per informar i formar els pacients, els seus familiars i el seu entorn social, completant la informació i la formació facilitades pels professionals sanitaris, així com ajudar aquelles persones que es vegin limitades per la seva malaltia i defensar-les de tota discriminació. I a la vegada, potenciar la investigació científica en diabetis, la qualitat de l’assistència sanitària pública i la sensibilització de tota la societat  sobre la problemàtica específica que afecta les persones que conviuen amb la diabetis. Com a agrupació de persones sensibilitzades amb aquesta malaltia, no només vetlla per informar, formar i donar suport als pacients i als seus familiars, sinó també per difondre la importància d’una detecció precoç entre tota la població.

Organització de l’associació

L’Associació s’organitza a través de diverses delegacions distribuïdes per tot el territori català. Cadascuna d’elles organitza activitats a la seva zona atenent les necessitats, interessos i disponibilitat dels socis que la integren. Al mateix temps, cada una d’elles compta amb una junta responsable del seu funcionament i de donar cabuda a totes les inquietuds de les persones amb diabetis i de la població en general de la seva comarca.
Al web de l’associació es pot trobar informació sobre totes les activitats, conferències i tallers que s’organitzen a les diferents delegacions; així com els serveis que es presten. L’ADC ofereix assessorament dietètic, legal i psicològic a banda de dispensar material diabetològic a preus més assequibles i té convenis amb botigues i centres oftalmològics i dentals, entre altres, que ofereixen descomptes per als socis.

Ciutat 2014/2015 Diabetis 3

Colònies i campaments per a nens i joves amb diabetis

Des de fa més de 15 anys, l’ADC organitza colònies i campaments per a nens i joves amb diabetis. Aquesta activitat està plantejada com unes estades convencionals amb activitats de lleure habituals, però complementades amb diverses accions educatives relacionades amb el tractament de la diabetis. 
L’ambient distès en contacte amb la natura i lluny de les tensions hospitalàries o les angoixes familiars i la convivència amb altres nens i nenes també amb diabetis, els permet aconseguir una millor adaptació del tractament a l’activitat de cada dia, afavorint el seu desenvolupament personal i millorant l’autonomia i l’autocontrol de la diabetis.  Fins al 16 de març està obert el període d’inscripció per a les pròximes colònies de Setmana Santa que tindran lloc del dissabte 28 de març al dimecres 1 d’abril a la casa de colònies Can Putxet (Sant Celoni - Vallès Oriental).
Tota la informació sobre la inscripció es pot trobar al web de l’Associació de Diabètics de Catalunya: www.adc.cat
 

ASSOCIACIÓ DE DIABÈTICS DE CATALUNYA
Hotel d’Entitats Sociosanitaries “ Fundació Hospital “
C/Sant Pelegri, 3, 1r pis – 08301 Mataró
Tel 93 790 29 38 - Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.