Xavier Manté, el món solidari

El mataroní un dels fundadors del Grup Tercer Món

Xavier Manté tingué clar des de molt jove que la seva vida sempre estaria relacionada amb les problemàtiques del Tercer Món. Pocs mesos després de finalitzar la carrera d’enginyeria, el mataroní decidí marxar una temporada al Camerún a treballar. Aviat se n’adonà que la tasca que realitzava allà no era del tot productiva i, als pocs mesos, tornà a Mataró.

 

Després de dedicar-se més de deu anys a la producció de maquinària per a la ramaderia, en Xavier ocupà el càrrec de Cap de Serveis de l’Ajuntament, on bàsicament destacà per promoure la construcció de la planta incineradora, així com també la construcció de la depuradora. Un cop va estar en marxa la construcció d’ambdós projectes, el mataroní decidí passar-se a l’altra banda, convertint-se en el cap de Medi Ambient de les dues plantes. En l’actualitat, en Xavier encara manté una estreta relació amb la incineradora, intentant trobar solucions per a la re-utilització de les escombraries. “El meu somni és que abans de morir aconsegueixi que el 2% de les escombraries, que actualment van a l’abocador, un cop incinerades, es puguin aprofitar com a sub-producte i tinguin així una utilitat” explica en Manté.

En l’àmbit personal, el mataroní ha dedicat des de sempre una gran part del seu temps a causes solidàries. És un dels fundadors i actual activista de l’Associació Grup Tercer Món Mataró, creada l’any 1988. Una fundació sense ànim de lucre que té com a objectiu sensibilitzar la població mataronina amb les problemàtiques entre els països del Nord i el Sud i, que des del 1997 té la seva seu a l’edifici de la Peixateria. Una seu que coopera conjuntament amb l’entitat Unión de la Selva. Un edifici format per una botiga de comerç just i la cafeteria La Selva.

“El problema Nord-Sud sempre m’ha preocupat”

“L’Associació Grup Tercer Món compleix dues missions” afirma en Xavier MantéL’Associació Grup Tercer Món Mataró és una entitat que des de fa més de vint anys ha lluitat per aconseguir una societat més justa i solidària. Tal i com explica un dels seus responsables, l’Associació ha tingut molt clar des dels seus inicis, quins eren els seus objectius. “La fundació té, per una banda, la finalitat d’escampar el comerç just a la ciutat i, alhora és un instrument de denúncia. Una molt bona forma de denunciar les injustícies que hi ha en l’actualitat entre els països rics i els pobres” explica en Xavier.Una tasca que, sens dubte, necessita una gran implicació, no tans sols de les persones que la formen, sinó de totes les persones que convivim a la societat actual.

Apunts

Defineix-te Sóc una persona emprenedora, independent, activista i romàntic.Un llibre‘Grito de los pobres, grito de la Tierra’, de Leonard Bob. Perquè al meu entendre dóna sentit a tot el món, el fa rodó.Una pel·lículaUna de les que he vist últimament que m’ha agradat és ‘Agua’ dirigida per Deepa Mehta. Un viatgeD’aquí a poc aniré amb tota la meva família a fer un creuer que surt de Venècia. Fer això cada deu anys és una experiència molt bona.Un somniQue canviéssim aquest món i, que es regís per la justícia. Que es facin unes noves regles de comerç just on totes les parts hi sortissin beneficiades.