Isidre Julià, jugant amb les paraules

El poeta té una facilitat innata cap als números

Isidre Julià cursà els seus estudis fins a quart de batxillerat a l’escola Valldemia, la seva facilitat innata cap als números li va permetre obtenir matrícula a l’assignatura de matemàtiques fins al final de la seva formació escolar que, degut a la guerra, va ser molt curta.  El destí va fer que la poesia arribés a la vida del mataroní amb només 15 anys, mentre passava l’estiu a la casa de pagès de Breda dels seus avis. “No recordo com vaig arribar a fer-ho. De cop em veig enmig del bosc amb un paper i un llapis. Allò va ser l’inici, des de llavors ja no he parat d’escriure” explica l’Isidre. Sobreviure a la postguerra era molt complicat, per això el mataroní va dedicar-se a l’empresa familiar d’aparells artístics d’il·luminació, feina que combinava amb l’escriptura poètica. Mot perplex fou el primer recull del mataroní, una sèrie de versos de caire lliure escrits per estats emocionals, que no va poder publicar degut a la limitació de les publicacions en català que existien a l’època.La mort del poeta Josep Punsola, l’any 1949, va fer renéixer al mataroní la necessitat d’escriure poesia. Així, el 1952 publicava el seu primer llibre, Sonetina. 33 sonets que tractaven conceptes de la vida. L’Isidre Julià ha aconseguit uns 630 premis, entre ells el Miquel Martí i Pol. És mestre en Gai Saber, obtenint 14 premis a 14 consistoris, i un total de 45 Flors Naturals. A més, Julià ha col·laborat a tota una sèrie de mitjans locals de la ciutat, entre ells el Punt, Crònica de Mataró o el Tot Mataró, on hi col·labora en l’actualitat.Fa un parell de setmanes, el poeta va presentar els seus dos últims llibres: Des de la talaia dels 80 anys i Poemes a Francesca, uns reculls que reuneixen la poesia inèdita del mataroní, i que suposen el comiat de l’escriptor amb la poesia.

“Escriure poesia és una qualitat innata”

“Si veus que per expressar els sentiments ho fas amb la poesia has de procurar dominar l’assumpte i no fer el ridícul” afirma el mataroní. El fet de saber jugar amb les paraules i construir un poema amb un ritme, una llargada i un contingut que sigui capaç d’arribar al públic és una qualitat innata a un grup reduït de persones. Es pot aprendre la definició del que és un vers, del que és el ritme d’un poema, però la forma de fer servir el llenguatge, de combinar les paraules, forma part de cadascú. Per a l’Isidre, escriure poesia esdevé la seva forma de comunicar-se. “Una cosa és aprendre el que és la poesia, això és molt fàcil, però després el que és el llenguatge, la manera de fer servir l’idioma ja és innat a cadascú, forma part de tu” explica l’Isidre Julià.

Apunts

Defineix-teHe procurat, dins les possibilitats d’un món global, viure i conviure en un entorn d’assossec.Un llibreHe llegit poc, per no contaminar-me d’altres, però sí el necessari per deduir que el més interessant és el text de la pròpia biografiaUna pel·lículaCal procurar que les successives seqüències del teu film et duguin a un The End humanament satisfactoriUn viatgeDesprés de recórrer l’Europa civilitzada m’he convençut de que els documentals temàtics de la televisió esdevenen il·lustratius i completsUn somniEm valdré del típic tòpic: pau i amor. Històricament aquest somni ha estat sempre, i continua sent, un malson. La bondat no és una característica del poder, amb les excepcions del cas, que són les que validen la norma