Joan Majó, tecnologia i política

Director de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió

Cursant la carrera d’enginyeria industrial, Joan Majó començà a interessar-se per temes polítics i, després d’una autoformació, decidí estudiar Ciències Polítiques. Després de viure uns anys a París, en Majó tornà a Catalunya i, conjuntament amb un company, fundà i presidí Telesincro, l’empresa que als anys seixanta dissenyà els primers ordinadors de l’estat.  Poc després de l’arribada de la democràcia, Joan Majó va ser escollit alcalde de Mataró, però tres mesos abans d’acabar la legislatura, ocupà el càrrec de Director General d’Electrònica i Informàtica, fins que l’ex president, Felipe González, el nomenà Ministre d’Indústria i Energia. “Durant aquests anys m’ho vaig passar molt bé. La política d’aquells temps era apassionant, van ser uns anys de refer moltes coses” explica el mataroní. Quatre anys després, en Majó es traslladava a Brussel·les combinant la tasca de Conseller Responsable de l’àrea de Telecomunicacions i Informàtica de la Comunitat Econòmica Europea, amb la organització dels Jocs Olímpics de Barcelona, on fou president de NISA, l’empresa que construí la Vila Olímpica. Al llarg de la seva vida, el mataroní ha fundat i presidit diverses empreses i organitzacions relacionades amb el món tecnològic i les telecomunicacions. L’any 2004 va ser nomenat director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió. “La Corporació era molt bona en quant a aspectes professionals, però era necessari tenir en compte l’aspecte econòmic. Rendint el que s’ha de rendir i siguent eficients amb els recursos disponibles, aquest ha sigut l’objectiu d’aquests tres anys. Hem aconseguit posar rigor, ordre empresarial i controlar el deute que hi havia. Tot això, ho hem fet sense perdre ni audiència ni qualitat” afirma en Majó.

‘La música que componc és clàssica-contemporània’

La capacitat industrial o la innovació són aspectes que han caracteritzat a Catalunya i, han fet que la comunitat catalana estigués sempre per sobre de les altres comunitats de l’estat espanyol. Desafortunadament, des de fa un temps aquesta situació ja no és la mateixa. “Durant molts anys Catalunya ha estat molt a la vora de la mitjana europea, mentre que la resta d’Espanya estava molt per sota. Això s’ha acabat, ja no som els líders. Catalunya continua avançant, però no a la velocitat que hauria de fer-ho” explica en Majó. Segons el mataroní, una bona educació, destinar més recursos a la recerca i una immigració, que a més d’ocupar llocs de treball, creï noves empreses, és el que necessita Catalunya per tornar a la posició que ocupava fa uns anys.

Apunts

Defineix-te Il·lusionat, esperançat i confio molt en les persones Un llibre Tots els llibres que conformen la filosofia de l’humanisme cristià Una pel·lícula Philadelphia i Coping Beethoven, perquè són dues pel·lícules que cinematogràficament han sabut trobar un bon tractament audiovisual Un viatge La zona dels Andes que hi ha entre Xile i Argentina Un polític Josep Pallach, de jove em va influir moltíssim Un somni La convivència en la diversitat i que totes aquestes diversitats tinguin els mateixos drets.