Oriol Ferran, tecnologia i comunicació

Un expert en temes de l’actual Societat de la Informació

Sense passar per la facultat, Oriol Ferran començà la seva trajectòria periodística a diversos mitjans locals. Després dels seus inicis a Ràdio Arenys i el Punt Diari, s’inicià en el món de la televisió com a corresponsal del Maresme a Televisió Espanyola. Coincidint amb l’aparició d’Internet l’any 1994, l’arenyenc, que treballava a Barcelona Televisió portant els temes d’economia i tecnologia, va tenir molt clar que el contacte i la comunicació entre persones que permet Internet era el que més l’interessava. “L’aspecte que més em condiciona i que realment m’agrada no és el fet tecnològic. No sóc un boig informàtic, sinó que sóc un boig dels continguts, de la comunicació” explica l’Oriol. L’any 1996 l’Oriol posava en marxa el web d’Arenys.org, i col·laborà amb projectes tant importants com el diari digital Vilaweb. Poc després, impulsà i fundà la pàgina ample24.com, una cooperativa que creà un gestor de continguts adaptat per a la comunicació de diversos ajuntaments de la comarca del Maresme.Entre el 2004 i 2006, l’Oriol ha estat Secretari de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació de la Generalitat, on bàsicament ha generat dues línies d’actuació. D’una banda, relacionant els diferents sectors amb l’actual societat de la informació. I d’una altra, apostant per trobar un espai propi de Catalunya en la globalització actual. “Estic molt content de la feina feta, de l’equip i de la manera en que tot això s’ha fet. Ara, s’ha de forçar al nou govern per tal que continuï treballant en aquesta línia” afirma l’Oriol.En l’actualitat, l’arenyenc continua involucrat políticament en l’evolució de la Societat de la Informació, i ha creat una nova empresa especialitzada en la consultoria tecnològica que arrenca aquest mes.

‘La societat entra a internet pel periodisme’

Una de les característiques més importants de la societat actual és la gran quantitat d’informació que es genera cada dia. La situació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a la població catalana es troba a un nivell d’implantació molt més alt que a la resta de l’Estat, tot i que insuficient a nivell europeu. Per a l’Oriol, “el repte és aconseguir que la informació transformi la societat i que així la digitalitzi”. Tot i la diferència d’accés a les TIC pel que fa als grups d’edat i de gènere, el sector on hi ha més dèficits d’implantació són les PIME (Petita i Mitjana Empresa). Per passar de la societat de la informació a la del coneixement és necessari que hi hagi un accés a la informació per part d’un gran nombre de persones.

Apunts

Defineix-teApassionat amb el que faig.Un llibreCien años de soledad.Una pel·lículaDiria Bailando con lobos, però un dia l’Aznar va dir que era la seva i em va tallar el rotllo. Llavors forçat per l’Aznar, 2001: Odisea a l’espai.Un viatgeLa volta al món sense presses.Una web, portal o weblogMeneame.net perquè té esperit dels tres conceptes. És un gran portal fet d’aportacions d’usuaris en forma de petits comentaris d’estil blog.Un somniQue aquesta nova societat sigui realment més justa, igualitària i sostenible, gràcies a que el coneixement sigui lliure i d’accés a tothom.