Xavier Castañer, viure de la veu

És doblador per vocació i acaba de publicar el seu primer disc de rap

  • Gisela Ferrer // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 29 Gener 2020 15:44

Perfils, 2017/2020 - perfils-Xavier Martinez

Doblador des de fa quatre anys i raper, en Xavier Castañer explica que des d'adolescent ja sabia que es volia dedicar a la veu. “Als 16 vaig començar a estudiar doblatge amb en Roger i en Joan Pera, pare i fill, i als 17 vaig fer la meva primera convocatòria”, explica. Fins ara, ha treballat en diverses produccions d'animació japonesa (Re:Zero o Black cover), sèries com El perfume (Netflix) o Un poble francès (disponible a TV3) o sèries infantils (Pinky Malinky). “M'ho passo massa bé davant d'un faristol, puc fer tot el mico que no puc fer pel carrer perquè em mirarien estrany”, bromeja.

Aposta personal

Als 11 anys, la “pressió” de l'ESO va impulsar-lo a refugiar-se en la seva llibreta i va començar a escriure lletres, i el 2019 va complir un dels seus somnis: publicar un àlbum de rap. El procés va ser “dur i cansat” per les dificultats de coordinar-se amb el productor, amb la feina i amb els mals de coll durant els gairebé 11 mesos que va durar, però “ho tornaria a fer 1.000 vegades”, assegura. En els 12 temes que componen l'àlbum, tots ells disponibles al YouTube, Cakos [nom musical] plasma els seus pensaments i també alguna vivència pròpia. “El rap és amb diferència l'estil musical amb el qual més idees i pensaments pots presentar per segon”, apunta. El tema Salta, per exemple, amb més de 50.000 visites a YouTube, “és un atac a la indústria musical, per com ens obliguen a escoltar un tipus de música o com els segells modifiquen gairebé el genoma de l'artista per fer-lo com volen”, explica. El mataroní afirma que no es talla ni un pèl a l'hora d'expressar-se, un fet que li ha portat crítiques però que no el frena. “Jo segueixo ferm al meu estil”, assegura.

En la seva música, Cakos beu d'artistes com Eminem o Linkin Park, els seus grans referents. “Si escoltes bé el disc i tens els mateixos gustos que jo, notaràs que hi ha moltíssimes referències al rap i el rock populars. Kamikaze, l'últim disc d'Eminem, és una gran influència, sobretot per la cançó Automaquia”, declara.

Tu vecino - Cakos

Mamant rap des de petit

Castañer escoltava Eminem, Black Eyed Peas, The Marshall Mathers LP i Sum 41 des de ben petit, a través del seu mp3. El 'culpable' que l'entrevistat s'endinsés en aquest gènere musical va ser el seu pare, que és segurament el seu principal fan. “Vaig començar a escoltar rap amb 5 o 6 anys pel meu pare, que escoltava 'The Eminem show', el quart àlbum d'estudi d'Eminem”, recorda.

Apunts:
Un referent: Eminem i Linkin Park.
Una cançó: Breaking the habit de Linkin Park.
Un somni: Viure de la música si volgués, i comprar-li un pis a Blanes a ma mare.
Un racó de Mataró: El carrer Jaume Recoder, on vivia de petit.