Yusra El Kasmy, amb les idees clares

Aquesta futura metgesa, va escriure la seva primera novel·la amb només 14 anys.

  • Berta Seijo // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 28 Novembre 2019 10:47

Perfils, 2017/2019 - perfils-Yusra El Kasmy

Amb només 14 anys, la Yusra El Kasmy va publicar la seva primera novel·la, Un disparo a mi adolescencia. L'obra va ser la conseqüència més directa de les imatges que, a partir del 2008, va començar a veure per televisió i que mostraven la crueltat del conflicte entre Israel i Palestina a la franja de Gaza. “Em produïa molta impotència no poder fer res, saber que hi havia gent que desconeixia el que estava passant, i per això vaig començar a documentar-me”, explica. A més a més, el fet de poder optar al premi de la Fundació Jordi Sierra i Fabra per a menors de 18 anys la va motivar encara més a aconseguir el seu propòsit.

De fet, aquesta veïna del barri de Cerdanyola acostuma a tenir les idees molt clares, a traçar camí fins a assolir els seus somnis “costi el que costi”. La segona prova de la seva perseverança i capacitat de treball és la trajectòria professional que ha escollit: dedicar-se a la medicina. “Actualment, curso cinquè de carrera a la Vall d'Hebron i, tot i que encara no tinc clar quina especialitat triaré, sé que tindrà a veure amb la cirurgia”, afirma. Mentrestant, El Kasmy combina els seus estudis amb la seva faceta d'activista pels drets humans. A més, també du a terme tallers i xerrades sobre educació transformadora i sanitat.

Antiga alumna del col·legi Sant Josep i de l'Institut Thos i Codina, l'entrevistada conserva bons records de la seva infància i adolescència. “L'educació en valors que vaig rebre dels meus mestres o les tardes a la Biblioteca Pompeu Fabra, on les bibliotecàries m'ajudaven moltíssim cada cop que hi anava és el millor que m'emporto d'aquesta etapa”, assegura.

Mirant enrere, la cavalcada de Reis era un dels seus moments preferits de l'any. A hores d'ara, confessa que una bona manera de passar l'estona és quedar amb els amics per fer un tomb pel centre, una de les seves zones preferides de la ciutat.

Entre dues cultures

La Yusra és musulmana per convicció i no per tradició. "Tot i que els meus pares són de Tànger, va ser una elecció totalment natural, després d'informar-me molt i de saber per mi mateixa què era l'islam", explica. L'entrevistada reconeix que mai s'ha sentit discriminada per ser musulmana ni per portar hijab. "Crec que el meu caràcter extravertit, i el fet que em guanyo la confiança de la gent molt de pressa ha estat clau perquè mai ningú m'hagi tractat amb recel", afirma. Malgrat que assegura la islamofòbia existeix, la Yusra deixa ben clar que "és una minoria qui adopta aquestes actituds".   

APUNTS:
Un llibre que recomanaries: 'Cometas en el cielo', de Khaled Hosseini.
Una persona que t'inspira: Patch Adams.
Una afició: Escriure.
Un repte: Mantenir la meva positivitat, respecte i empatia en els moments més difícils de la meva trajectòria professional.
Un viatge: Tornar a Palestina.