Núria Quadrada, premi a tota una carrera

Mestra de dansa popular, acaba de ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2019

  • Berta Seijo // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 23 Maig 2019 08:30

Perfils, 2017/2019 - perfils-nuria quadrada

No només Leo Messi ha guanyat la Creu de Sant Jordi 2019. Nascuda a Mataró, la Núria Quadrada també s'ha emportat enguany aquesta distinció atorgada per la Generalitat de Catalunya, un autèntic reconeixement a tota una trajectòria professional marcada pel "llenguatge del cos i la dansa popular".

"No m'ho esperava gens i m'ha costat força pair-ho", explica. El premi ja és a casa seva, després d'una entrega que va tenir lloc la setmana passada i que Quadrada va viure amb molta emoció. "Va ser un gran goig per a mi poder compartir el guardó amb en Biel Majoral i dues professores meves", afirma.   

Una vida dedicada a la dansa
Amb quatre anys, aquesta mestra de dansa popular ja ballava "al terrat del carrer Barcelona". Després van venir les sardanes als Lluïsos cada diumenge, "l'única opció de dansa popular que hi havia en aquell temps a Mataró".

L'oportunitat de demostrar el seu talent, però, no va trigar a arribar: "Amb 15 anys vaig marxar a estudiar Magisteri a Barcelona i vaig trobar les ocasions per ballar i aprendre". Més tard va introduir-se en el món de la dansa catalana —en conèixer Joan Serra, de l'Esbart de Rubí, i Salvador Meló, de l'Esbart Verdaguer—, del mim i l'expressió corporal, de la dansa jazz i la contemporània, i de les danses populars de països de la Mediterrània i els Balcans.

Mirant enrere, Núria Quadrada destaca dos grans reptes que ha hagut d'afrontar al llarg de la seva carrera. "El més difícil ha estat haver de fer diferents feines per poder viure i els problemes musculars que comporta el treball del cos".

La millor recompensa  
Tot i l'esforç i el treball dur, Quadrada explica que ja ha rebut la seva recompensa. Per a ella, el millor premi ha estat ser mestra de totes les maneres possibles: "En diferents escoles, de futurs mestres a la Universitat de Vic, de català amb nouvinguts a Mataró, i de dansa i de llenguatge del cos aquí i a fora".

APUNTS:
Defineix-te: Observadora i persistent
Un referent: Pina Bausch
Un film: 'Un toque de Canela'
Un escriptor: Lorca, Machado, Papasseit, Martí i Pol, Kavadias o Seferis
Un viatge: Grècia