Pol Ducable, tradicions musicals

És el coordinador d’activitats de la Casa de la Música de Mataró

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 03 Maig 2018 11:10

Perfils 2017/2018, perfils-pol ducable

“Sóc músic, etnomusicòleg, gestor cultural i pedagog”: així es defineix en Pol Ducable, un mataroní de cap a peus d’aquells que sempre està a tot arreu. Al llarg de la seva trajectòria ha treballat en diversos projectes i des del gener de 2017 és el coordinador d’activitats de la Casa de la Música de Mataró i es dedica a gestionar el dia a dia d’aquest espai. Molt implicat amb els músics locals, Ducable treballa per difondre la música arreu i per impulsar i donar força a projectes de la Casa de la Música com, per exemple, als Vermuts Musicals dels barris.

“Mataró és una ciutat molt inquieta i plena de creadors”, defensa en Pol, el qual té clar que la Casa de la Música és una molt bona eina per a donar-los a conèixer i crear oportunitats. Si bé és cert que gràcies a les tasques d’aquesta organització els artistes gaudeixen de major difusió, té clar que han de treballar per “ampliar el nombre i tipus de públic, el qual sovint està limitat”.

En Pol toca la gralla i la tarota i es centra en la música tradicional catalana i els seus instruments característics. “He tocat en diversos grups i n’he creat quatre”, confessa. El primer va ser Ministrers del Sabre, el qual va néixer l’any 2005 i encara existeix, seguit dels Laietans (2006). Reconeix que l’experiència amb aquesta segona formació musical l’ha marcat i l’ha ajudat a aprendre elements de gestió cultural i d’etnomusicologia que desconeixia fins llavors. Concretament amb Els Laietans van treballar per intentar portar la gralla, un instrument tradicional català, “al primer pla mediàtic”.
Safreig és el nom del tercer grup en el qual va tocar Ducable, un grup de folk rock creat l’any 2007, i per últim, des del 2015 i encara actualment toca en el grup Músx.

“S'ha d'ampliar el nombre i tipus de públic, el qual sovint està limitat”.

Dos protagonistes especials
Al llarg de la seva trajectòria cal destacar que ha participat escrivint en dos llibres i formant part en dues exposicions. Concretament va redactar uns articles a ‘Nans centenaris’ de tot Catalunya i va escriure la part relativa als gegants de barris i d’escoles del llibre ‘Les figures de Mataró’. Cal remarcar, a més, que també va compondre una peça per a ser tocada amb els flabiols el dia de l’Estrena, anomenada La marxa del toc de novena.

APUNTS
Defineix-te: apassionat, alegre i extravertit
Un llibre: la saga 'La espada de la verdad'
Una pel·licula: ‘Where the wild things are’
Un somni: veure créixer el meu fill
Un repte: morir feliç
Un viatge: a Cuba
Un referent: el meu avi