Carme Guzmán, dibuixar és viure

Acaba de publicar el seu tercer còmic en línia

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 01 Març 2018 10:23

Perfils 2017/2018, perfils-Carme GuzmanLa Carme Guzmán és una mataronina amb una passió força atípica: la ideació i el disseny de còmics. “Il·lustro contes i faig còmics, en funció dels encàrrecs i de les motivacions que tingui”, relata Guzmán. Ara ha publicat el seu tercer còmic titulat 'Bitácora de la Aurora' amb la col·laboració de tres companys, el qual forma part de la petita revista 'Two stories of...'. El que té clar és que dibuixar és la seva vida i una vivència connectada a la seva persona. “Sempre porto a la bossa una llibreta i un llapis per poder dibuixar” explica, i afegeix que gràcies a aquest art pot ser ella mateixa perquè “dibuixar és com viure”.

La il·lustració i la creació de còmics no són la seva professió, sinó un hobbie al qual dedica molt interès i que combina amb la feina com a dissenyadora gràfica. Tot i haver treballat en el disseny de moda durant diversos anys, amb la forta crisi econòmica es va veure obligada a tancar el seu petit negoci. Va ser llavors, quan es va decantar per formar-se en el camp del disseny gràfic i actualment treballa en una empresa de publicitat de Barcelona.

Guzmán acaba de publicar la seva tercera revista de còmics en línia i, segons explica, està tenint molt bona rebuda a països com Argentina, Xile o Mèxic. Els seus còmics solen tenir una dona per protagonista com, per exemple, una assassina, una guerrera o una bruixa eròtica. “Sovint és el meu alter ego”, relata i afegeix que és un reflex del què una dona a vegades no pot ser i voldria ser, un empoderament de la dona a través de la ficció. Aquest tercer còmic és una història de mafiosos i estèticament “sembla el típic còmic americà en blanc i negre”. Compta amb il·lustracions elaborades que mostren la seva evolució com a il·lustradora.

"Gràcies a aquest art puc ser jo mateixa perquè dibuixar és com viure”.

L'espai dels còmics
Amb motiu de la darrera publicació va exposar els seus còmics a la segona edició del Vicòmic, el Festival del Còmic i les altres Ciències de Ficció de Vic. "Va ser una experiència xocant perquè hi havia gent que coneixia els meus còmics en línia", relata Guzmán. Al mes de març també participarà en la fira GrafCòmic a Barcelona, una "fira alternativa i underground sobre el còmic", que espera que l'ajudi a continuar donant-se a conèixer entre els lectors del gènere.

APUNTS
Defineix-te: Curiosa, amb ganes d'aprendre
i observadora
Un llibre: ‘El perfume', de Patrick Süskind
Una pel·lícula: El padrino
Un referent: La meva mare
Un somni: Poder-me dedicar a la il·lustració
Un repte: continuar aprenent.