Josep Antoni Cortés, història de casa

És l'autor del llibre sobre la història de Mataró i els seus habitants: ‘Made in Mataró’

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 22 Febrer 2018 10:57

Perfils 2017/2018, perfils-josep antoni cortesJosep Antoni Cortés és l’autor de ‘Made in Mataró’, un recull de curiositats i anècdotes de la història de Mataró i els seus habitants ple de dades inèdites i insòlites, els costums, les festes i altres detalls.
El llibre ofereix un recorregut per episodis de la història de la ciutat maresmenca acompanyats de fotografies antigues i actuals que l’il·lustren. “A qui no li agrada saber d’on ve?”, comenta Cortés mentre explica que des que va arribar a la ciutat quan era només un nen ha viscut molt arrelat a Mataró, la seva gent i la seva història.

Entre les diverses històries i anècdotes que apareixen en el llibre, Cortés confessa que una de les que més l’han sorprès és el descobriment “d’una tesi feta per la Universitat de Maryland sobre el lloc de naixement de Cristòfol Colom” que revela coincidències entre aquest home i una família mataronina. Un altre dels temes tractats en el llibre és l’origen de la bandera i l’escut de la ciutat, dos símbols que parlen de Mataró. Cal destacar que ‘Made in Mataró’ ja ha estat editat i publicat que pròximament es podrà adquirir a les llibreries i per la plataforma Amazon.

Aquest, però, no és el primer llibre de Cortés que ja en va publicar-ne un titulat ‘Qué está pasando en Mataró’. Aquest altre volum no era però un llibre d’història pura, sinó que es tracta d’una novel·la de ficció que barreja la història real de la ciutat amb fets, personatges i una trama fictícia.

De moment, no es proposa escriure cap nova publicació perquè totes les anècdotes rellevants han aparegut en els seus dos primers llibres. Tot i això, té clar que “si trobés algun nou tema interessant i innovador de Mataró que fos important donar a conèixer”, no descarta la possibilitat de publicar-ne un tercer.

Imatges amb història
Ple de curiositat per conèixer més elements de la història que l’envolta, Cortés és un esperit inquiet i molt actiu. No només és un amant de la lectura i la història, sinó que també sent atracció per la fotografia actual i antiga. “Les imatges transmeten molta història i informació de ciutat”, destaca Cortés i és per això que sempre va acompanyat de la seva càmera o del mòbil en el seu defecte. ‘Made in Mataró’ compta amb moltes imatges actuals fetes pel mateix autor del llibre.

APUNTS
Defineix-te: Inquiet, curiós i emprenedor
Un llibre: ‘Fortalesa digital’, de Dan Brown
Una pel·lícula: 2001: una odisea del espacio
Un viatge: Al Japó
Un somni: Conèixer noves cultures
Un repte: Dedicar part del meu temps a ajudar a una ONG