Jaume Cuadrada, El rei freak de l'ska

És en Mr. Freak Ska, membre de The Cabrians i tècnic de so

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Divendres, 01 Desembre 2017 00:00

Jaume Cuadrada és un músic d'aire despreocupat i ple de sentit de l'humor que fa quasi vint anys que toca música jamaicana. Va començar l'any 2000 amb The Cabrians i ja han tret una maqueta i tres discos, el darrer dels quals es titula Sun and shadow heroes. Aquesta formació “fa un tribut a la música que els apassiona: la jamaicana dels 60”, explica Cuadrada i afegeix que tenen sempre “un component una mica gamberro”.

Després va sentir la necessitat d'impulsar el seu projecte en solitari com a cantautor on pogués tocar les seves lletres i parlar amb humor de situacions quotidianes, trencant els temes típics i va crear el projecte propi Mr Freak Ska. Cuadrada, que també és tècnic de so de professió, sempre ha apostat per gravar i autoeditar les cançons que compon i els discos que ha publicat.

Com a tècnic de so va començar treballant a concerts però un dia li va sortir l'oportunitat de fer-ho en obres de teatre. “El món del concert i el directe ja el tenia una mica cremat” i és per això que va preferir continuar amb el món del teatre. “Vaig començar amb Focus amb una obra titulada Panorama des del Pont al Teatre Romea”, afirma Cuadrada. Posteriorment també ha treballat a Homes, Avui no sopem i altres obres de Barcelona. “Aquesta és la meva professió perquè la música és un hobbie, guanyar-se la vida amb les cançons és impossible”, confessa.

“la gent que mana no considera que la música i les arts siguin importants en la societat”.

Tot i que reconeix que li agradaria poder viure completament de la música, té clar que és molt difícil perquè, per fer-ho, “has de fer un boom” i tenir molt d'èxit. Actualment opina que els grups de música cada vegada estan més mal pagats i critica que “la gent que mana no considera que la música i les arts siguin importants en la societat”. Confessa que amb The Cabrians s'han sorprès en més d'una ocasió quan han tocat a altres països com, per exemple, a França o Itàlia, perquè els han tractat molt bé.

La cançó d'autor sincopada
Mr Freak Ska va publicar el seu primer disc l'any 2011 titulat 'Ska casolà' i tres anys després va apostar per un àlbum de versions titulat 'Traïcions a Contratemps'. Tot i que de moment la banda està aturada, Cuadrada ja ha començat a preparar un nou disc. La intenció és que, amb aquest, torni a engegar els concerts de la banda i recuperi la seva cançó d'autor sincopada. “Serà com un 'Ska Casolà' però la segona part” i comptarà amb cançons i lletres “encara més hilarants que al primer disc”, confessa.

APUNTS
Defineix-te: Sempre he fet el que he cregut sense seguir les normes establertes
Una pel·lícula: 'Big', de Tom Hanks
Un llibre: 'L'assassí que va somiar amb un lloc al cel'
Un viatge: A Jamaica
Un somni: Arribar a viure de l'ska
Un referent: Prince Bakr