Clàudia Dubé, batuta pionera

Clàudia Dubé, directora de l'Orquestra de Mataró

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 16 Març 2017 00:00

Perfils 2017, perfils-claudia dubé

En un món d’homes, Clàudia Dubé ha decidit agafar la batuta i posar-se a dirigir l’orquestra. I mai millor dit, perquè aquesta jove mataronina és la responsable que avui la ciutat pugui dir que té l’Orquestra de Mataró, una formació estretament vinculada a la música clàssica: “un somni i un repte a la vegada”.

Nascuda l’octubre del 2015, però presentada en societat durant Les Santes del 2016, l’Orquestra de Mataró és la nineta dels ulls de Clàudia Dubé, que n’és la directora. “El naixement de la formació va ser gairebé espontani i des d’aleshores ens hem anat retroalimentant”, explica Dubé, que creu fermament en la necessitat que “la ciutat tingui una formació de música clàssica perquè és un estil que s’està perdent i perquè dona l’oportunitat a molts músics d’incorporar-se a una formació”.

Per això li desitja un recorregut molt llarg. "Va començar com una prova i un desig personal", remarca Dubé, que confia que "la formació arribarà allà on els músics vulguin". Tanmateix, està convençuda que l'objectiu és que "la ciutat se senti orgullosa i estimi l'orquestra".

La passió que desprèn Dubé per la música es respira a cada paraula que diu i es nota que la viu intensament. Ha estudiat Pedagogia i actualment es troba en el darrer curs d'interpretació de l'ESMUC, així com cursant Direcció d'Orquestra a l'escola  Maestro Navarro Lara. “L’he portat sempre molt endins, la música”. Ho porta a la sang perquè els seus pares ja són músics. I no sols això, sinó que “sempre m’ha servit per expressar-me espiritualment, per sentir, per emocionar-me i per aprendre”. I conclou: “Si ara vénen i em diuen que he de deixar de tocar, em prendrien la vida”.

“'S'ha de recuperar el gust per la música clàssica per no perdre l'essència del que ha sonat tants segles"

El gust per la clàssica
Que Mataró tingui una orquestra de música clàssica no és important només pels músics, sinó també perquè "es recuperi el gust per la clàssica", segons Clàudia Dubé. "Avui existeixen molts estils musicals, però no podem perdre l'essència, la música que ens ha acompanyat durant tants segles".

APUNTS
Defineix-te: Inquieta i generosa
Un llibre: Qualsevol de Francisco Navarro Lara
Una pel·lícula: 'Los chicos del coro' de C. Barratier
Un viatge: El Paraguai
Un músic: Gustavo Dudamel
Un repte: Viure de la direcció