Glòria Sanjosé, solidaritat local

La Glòria gestiona la botiga solidària de la plaça de la Peixateria

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dimecres, 25 Maig 2016 18:21

Perfils 2014/2015, perfils -Glòria Sanjosé

Les diferències Nord-Sud i les condicions de vida dels països en vies de desenvolupament, arriben als mitjans de comunicació amb comptagotes. Són realitats llunyanes, però que tenen una relació directa amb el nostre estil de vida.
Com contribuir a generar un model més just? Això és el que es va preguntar Glòria Sanjosé, qui gestiona la botiga solidària i de comerç just, lligada a la Fundació Grup Tercer Món.

Què és el comerç just? "És una de les formes més eficients de cooperació i solidaritat per transformar els processos de producció que han generat diferències al món", comenta Sanjosé, orgullosa que aquest moviment contribueixi a "oferir condicions laborals dignes, respectar el medi ambient dels països del Sud i destinar els beneficis de tots aquests projectes a millorar les àrees on viuen aquesta gent".

"La botiga solidària és només una de les cares visibles de la feina que fa la fundació", remarca Sanjosé, que explica com la "sensibilització" és la seva principal funció. I és que, "malgrat que cada cop més gent sap en què consisteix el comerç just, pocs el posen en pràctica en el seu dia a dia". Per això, s'organitzen esmorzars solidaris, xerrades sobre qüestions relacionades amb el Tercer Món, tallers i iniciatives per promoure i divulgar el comerç just.

Tot un seguit d'activitats que la Fundació Grup Tercer Món porta organitzant des del 1998, quan va néixer a la ciutat, sent una de les primeres entitats a ocupar-se de la qüestió a la ciutat. "Sento que tenim l'oportunitat de contribuir al fet que els productors de cacau o cafè i els artesans de països del Sud puguin gaudir d'unes condicions de vida dignes", conclou. És un granet de sorra, un pessic de solidaritat local.

"El Cafè Mataró uneix el ciutadà amb la cooperativa de dones MUSA, a Mèxic"

El Cafè Mataró, simbòlic
El Cafè Mataró és un projecte 100% natural que porta el nom de la ciutat i que neix gràcies a l'Ajuntament, la Diputació, la Fundació Grup Tercer Món i Alternativa 3. La compra d'aquest cafè fomenta el consum responsable i uneix el ciutadà amb la cooperativa MUSA, a Mèxic. El projecte s'ha estès i ja l'han adoptat ciutats com Terrassa o Calella.

APUNTS
Defineix el projecte: Defensa la dignitat i el medi ambient
Un llibre: 'En resum o gairebé' d'Stephane Hessel
Una pel·lícula: 'El jardinero fiel' de Fernando Meirelles
Un producte: El Cafè Mataró
Un referent: Arcadi Oliveres
Un repte: Que tot el comerç sigui just