Jaume Vilaseca, roses singulars

Co-propietari de la floristeria Frèsia

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 21 abril 2016 10:07

Perfils 2014/2015, perfils -Jaume Vilaseca

Fa trenta anys que preparen la Diada de Sant Jordi i, de fet, són uns grans coneixedors i amants de la gran protagonista d’aquest dia: la rosa. En Jaume Vilaseca i el seu equip fa dies que treballen de valent a la Floristeria Frèsia perquè tot estigui a punt per a un dels dies més especials del calendari català. I, evidentment, la rosa, no hi pot faltar.  

Com es viu el Sant Jordi des de l’altra banda? Vilaseca detalla el procés que segueixen a la floristeria per a tenir-ho tot absolutament a punt. “Just després de la campanya de Reis, ja comencem a pensar en Sant Jordi i en què oferirem que distingeixi les nostres  roses”. Seleccionen les roses i n’elaboren un embolcall que les distingeixi i les faci especials.  
I és que per Vilaseca, “de roses als carrers n’hi ha milers i per tant, la gent que ve a una floristeria a fer cua aquí és perquè ve a buscar una rosa extra, distingida i molt ben presentada”. Per això, com més altura tingui, millor.

Diu la llegenda que les roses van néixer de la sang del drac i s’han convertit en un símbol d’amor. “La festa popular que és Sant Jordi sí que ha canviat, però la tradició de la rosa s’ha mantingut”, afirma Vilaseca. I gairebé a contrarellotge, preparen les roses d’una en una perquè no siguin només el detall de la diada, sinó que es converteixin en autèntiques roses singulars.

“Les roses de 90 centímetres són les més ben valorades, ja que tenen una poncella més gran i amb més pètals”

Orígens diversos
 Les roses tenen orígens ben diversos i provenen d’indrets d’arreu del món, però sempre amb “el segell de qualitat” indispensable per a Vilaseca. El volum de roses que es venen anualment varia en funció del dia de la setmana en què cau, però cada any cal “diversificar la compra per poder-ne tenir sempre de disponibles”, detalla Vilaseca, que en compta de vingudes de l’Equador, d’Holanda i també del Maresme". 

Com hem de conservar les roses?
“La rosa no és una flor que duri molts dies, però recomanem afegir-hi un sobret amb un conservant que ajudi a allargar-ne la vida”, explica. Per a Vilaseca “el més important de tot és tallar la tija dos centímetres per sota, amb ganivet i al biaix,” col·locar-la amb aigua i mirar de no canviar-li gaire sovint.
I és així com les roses de Sant Jordi poden mantenir l’essència d’aquest dia tan especial més d’una setmana.