Anna Huertos, Cooperativisme i drets

Presidenta de la Unió de Cooperadors

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 12 Març 2015 10:36

Perfils 2014/2015, perfils-anna huertos

El Cafè de Mar i el Pati del Cafè Nou són les dues recuperacions més recents del patrimoni cooperativista de Mataró. La Unió de Cooperadors, amb l’advocada Anna Huertos al capdavant, ha estat una de les cares visibles d’aquesta recuperació. És, a més a més, una ferma defensora, no només del cooperativisme com a forma d’organització empresarial, sinó també dels drets dels treballadors, a qui fa 25 anys que defensa des del Col·lectiu Ronda.

Anna Huertos és una destacada advocada laboralista des de fa 25 anys. Treballa al Col·lectiu Ronda, una cooperativa de treball associat d’advocats que defensa els drets laborals dels treballadors, és professora associada de la Universitat Pompeu Fabra i, a més a més, és la presidenta de la Unió de Cooperadors de Mataró.

De fet, el cooperativisme l’ha acompanyat durant pràcticament tota la seva vida. “Recordo fotografies en les que de ben petita, amb 8 o 9 anys, surto en una ocupació per a la recuperació del Pati del cafè Nou”, explica Huertos, que reconeix que treballar en pro del patrimoni cooperativista de Mataró ha estat “una experiència molt intensa”.

Huertos també va viure molts anys a l’edifici de la cooperativa del carrer Poeta Punsola, important referent mataroní. I no es va perdre, tampoc, “la tasca d’en Pep Manté, que va treballar molt fort per recuperar un patrimoni que s’estava a punt de perdre”, recorda Huertos. Per tant, el cooperativisme ha estat, des de sempre, un company de viatge.
Per a Huertos, “Mataró té pendent recuperar l’edifici del Cafè Nou i espero que no falti gaire temps per aconseguir-ho perquè és un espai amb moltes sortides”. El Pati del Cafè Nou és la darrera peça recuperada, l’any passat, després que el Cafè de Mar obrís les portes també l’estiu del 2014. Espais, aquests darrers, als que “cal donar un fort impuls”, segons Huertos.  

Mataró és un bon exemple del món cooperatiu. De fet, “té un bon estat de salut”, assegura Huertos. “Sabem que s’estan creant empreses en format cooperativa i això és una bona notícia”, però matisa que “encara queda molt camí per fer i tot i que es treballa en una bona direcció, encara hi ha molt potencial per explotar”.

“L’etapa de la crisi ha estat molt trista. Hi ha gent que ha viscut situacions realment dures”

Drets laborals
A banda de ser una de les cares visibles del moviment cooperativista, Anna Huertos també és advocada del Col·lectiu Ronda. Especialitzada en drets laborals i seguretat social, Huertos fa 25 anys que s’hi dedica. “El que més m’apassiona és poder defensar els treballadors de les injustícies laborals que han patit, així com aportar solucions jurídiques a aquests problemes”, explica Huertos. La crisi ha posat damunt la taula un munt de situacions en què els drets dels treballadors s’han menystingut i per això considera que ha estat “una etapa especialment trista. Hem vist gent que ha patit molt i malgrat que no hem d’implicar-nos-hi, no pots deixar de fer-ho perquè hem viscut situacions realment dures”.

APUNTS

Defineix-te
Responsable i pràctica.

Un llibre
‘Jo confesso’ de Jaume Cabré

Una pel·lícula
‘Novecento’ de Bernardo Bertolucci

Un viatge
Dakar

Un referent
Pep Manté

Un repte
Conciliar la vida personal i laboral