Jesús Nieto, per una sanitat digna

Portaveu de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 04 Desembre 2014 10:17

Perfils 2014/2015, perfils-Jesus Nieto

Fa prop d’un any, alguns dels Centres d’Atenció Primària de Mataró van convertir-se en escenari de reivindicacions i ocupacions. Els veïns van alçar-se per reclamar una sanitat pública digna i de qualitat. Un dels que va ser-hi al capdavant va ser el portaveu de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme, Jesús Nieto. La seva lluita, però, ve de més lluny i encara continua.

Nieto va introduir-se al món dels moviments socials a principis de la dècada dels anys 70, sota el règim de Franco. “Vaig formar part de l’Assemblea Democràtica de Mataró i des d’aleshores m’he involucrat en molts moviments socials”, explica Nieto. De fet, “les escletxes de l’associacionisme que el règim permetia”, van néixer moviments com el veïnal, que Nieto considera “una punta de llança per assolir les llibertats democràtiques”. Militant primer del PSUC i després d’ICV, ja fa 15 anys que és independent.
Nieto també ha estat president de l’Associació de Veïns del Centre i de la Federació d’Associacions de Veïns.

Ara fa tres anys “vam fer néixer la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública del Maresme amb la qual hem fet actes, manifestacions i concentracions coordinadament amb la Plataforma pel Dret a la Salut”. Per Nieto, “cal lluitar perquè des que CiU va accedir a la conselleria de salut amb Boi Ruiz, hi ha hagut unes retallades i unes privatitzacions encobertes a les quals cal fer front”.  

Unes reivindicacions que s’han posat de manifest amb accions com les ocupacions de fa un any a diversos CAP. “Durant 40 dies els usuaris del CAP de Rocafonda van tancar-s’hi per aconseguir que no els retallessin personal”. Els èxits, però, van més enllà, ja que l’objectiu més rellevant és que la gent prengui consciència que “cal bolcar-se per reclamar una sanitat pública de qualitat”.

“S’està precaritzant la sanitat perquè els usuaris marxin a la privada”

Es precaritza la sanitat
Hi ha altres lluites invisibles més enllà de les que es fan visibles als mitjans de comunicació. “La participació ciutadana fora d’organismes institucionals” en la gestió i planificació de la sanitat és un aspecte clau, segons Nieto, que es felicita perquè “al CAP de Rocafonda vam aconseguir establir una taula tripartida on s’hi asseuen periòdicament usuaris, professionals i administració pública, un fet que estem intentant implantar en d’altres centres de la ciutat”. Segons Nieto, “encara tenim una qualitat sanitària prou bona, però des de prop de tres anys estem perdent personal i s’han reduït prestacions”. Per a Nieto, tot és una estratègia política: “S’està precaritzant la sanitat expressament, ja que hi ha la voluntat de reduir al màxim les prestacions de la sanitat pública fins a fer-la una sanitat no operativa per tal que la gent, cansada d’aquests serveis deficients, se’n vagin a la privada”.

APUNTS

Defineix-te
D’esquerres, pacifista i anticapitalista

Un llibre
‘Victus’ d’Albert Sànchez Piñol

Una pel·lícula
‘Novecento’ de Bernardo Bertolucci

Un viatge
Grècia

Un col·lectiu
Col·lectiu de joves de les Festes Anticapitalistes

Un repte
La unitat de les esquerres a Mataró