Joan Safont, home de lletres

Periodista i escriptor.

Joan Safont va desenvolupar passió per la lectura des de petit. “Des  que vaig aprendre a llegir no ha estat mai una imposició familiar o de l’escola sinó que ha sigut una afició”, recorda Safont. De molt jove ja llegia diaris que despertaven la seva admiració per l’escriptura i el periodisme i no va trigar en col·locar-se a l’altra banda de les publicacions. “Amb disset anys vaig entrar a primeres tasques periodístiques amateurs al Full de Mataró, el full de les parròquies, i la revista d’Òmnium Cultural”, explica Joan Safont. Aquelles primeres experiències li van servir per començar aquesta vocació.

D’altra banda la seva formació acadèmica anava per un altre camí: va estudiar dret. “Em vaig deixar portar a l’hora d’escollir la carrera per allò que diuen que tindrà moltes sortides”, diu Safont. Tot i estar content d’haver estudiat dret, amb el temps veu la seva decisió amb més perspectiva. “Això és un error perquè les sortides te les dones tu, no te les dóna la professió, si tu ets bo en allò que vols fer la sortida la trobaràs”, opina el periodista. Va exercir com a advocat en despatxos on dedicava prop de catorze hores diàries a la feina. Finalment, la vida l’ha portat de nou i de ple al camí de les lletres. “La professió d’advocat no satisfeia les meves necessitats espirituals o vocacionals ni tampoc em convenia per a la meva salut, fa tres anys vaig estar malalt i els metges em van demanar que canviés una mica el meu ritme de vida”, recorda Joan Safont. No només va canviar el ritme, sinó el projecte de vida. Va estudiar un màster de periodisme i des de llavors s’hi dedica plenament. “Ara dirigeixo el diari El Matí Digital, faig guions de documentals, col·laboro amb algunes publicacions i he escrit un llibre”, enumera el periodista.

“Conèixer els referents”

“No hi ha hagut moltes oportunitats per a tenir memòria”Joan Safont ha dedicat la seva tesina del màster en periodisme a investigar la revista Iberia. “És una investigació per conèixer els referents del periodisme, és interessant”, explica Safont. Assegura que el periodisme tant d’aquell mitjà com d’aquella època eren de gran qualitat. “Encara no som del tot conscients que entre la primera Guerra Mundial i la Guerra Civil hi va haver a Catalunya un periodisme de primer nivell, europeu i cosmopolita, modern, ben fet, amb molt bon gust”, afirma el periodista. Afegeix que tampoc han existit moltes oportunitats per conèixer aquesta memòria. Safont presentarà “Per França i Anglaterra. La I Guerra Mundial dels aliadòfils catalans”, el treball en forma de llibre publicat a Òmnium Cultural de Mataró el 14 de novembre.

Apunts

Defineix-teSóc una persona que escriu coses. Un llibre“Incerta Glòria,  de Joan Sales.Una pel·lícula“El Padrino” de Francis Ford Coppola.Un viatgeParís, sempre, qualsevol dia, hi aniria cada dia.Un periodistaJosep Pla.Un somniTenir sempre alguna cosa per escriure.