Gener Salicrú, camins musicals

Toca el clarinet

“La meva mare a l’època que estava embarassada de mi cantava a la missa de Les Santes i estudiava cant i per tant suposo que les vibracions ja me les va transmetre al ventre matern”, opina Gener Salicrú. Gran part de la seva família es dedica a la música, ja sigui com a professionals o bé aficionats. “Recordo festes familiars a casa i després del dinar un treu la guitarra, els que eren més de cant tocaven qualsevol instrument de percussió, clarinet, violí i anar tocant i cantant les cançons”, explica el mataroní. Així que no va ser gens complicat introduir-se en la música.

El seu instrument és el clarinet. De petit va fer classes de música i quan estudiava batxillerat també anava al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Durant la seva formació universitària també va seguir amb l’estudi musical. “Vaig començar estudiant història de l’art, vaig fer tota la carrera i ho vaig anar compaginant amb la música, que també es necessita bastanta fe i bastanta organització per a fer-ho tot, la veritat”, confessa el músic. I després d’allò, encara va marxar una temporada a Praga per perfeccionar la tècnica. “Quan vaig tornar de Praga pensava que la música no acabaria de donar de si, perquè tothom deia que és molt difícil obrir-se camí”, diu Salicrú, que afegeix que en aquell moment pensava que la carrera d’història de l’art li aportaria feines més estables que no pas el clarinet.No obstant, ben aviat es va demostrar el contrari i de seguida va trobar diverses sortides laborals en la vessant musical. Avui dia és professor de clarinet a les escoles municipals  de música de Granollers i Mataró i toca en diferents bandes i espectacles musicals. El rigor, la constància, la persistència i el compromís amb ell i els altres van donar el seu fruit.

“Diferents arts”

“M’he centrat en la música però sóc un tastaolletes”Un dels projectes en el qual participa Gener Salicrú és una representació que aglutina titelles i música en directe, a la companyia de titelles de Lleida. I no és l’únic espectacle que uneix a l’escenari diferents especialitats artístiques. “Al Caixa Fòrum participo en un espectacle on som quatre instrumentistes i també tenim la nostra part de diàleg i hi ha una ballarina”, diu Salicrú. Els espectacles que són compendis de diferents arts sempre l’han atret. “Sempre m’han agradat les arts plàstiques, escriure, cantar, ballar...”, enumera el clarinetista. Tot i que s’ha centrat en la música, artísticament es considera un tastaolletes en quant a provar noves experiències. Les arts que se sumen “a vegades amb un resultat estrany i a vegades més harmònic”, sempre li han interessat.

Apunts

Defineix-teFaré servir l’expressió catalana de seny i rauxa perquè crec que sóc assenyat i arrauxat, diria que en proporcions bastant iguals.Un llibre“L’amic retrobat” de Fred Uhlman.Una pel·lícula“El perfum” de Tom Tykwer , vaig fer d’extra, de figurant i per això em va marcar.Un viatgeIran, l’he fet quatre vegades per amistat.Un clarinetistaMartin Fröst.Un somniDeportar tots els corruptes, especuladors, estafadors i altres xoriços a una illa en mig de l’oceà per deixar-los sobreviure estafant-se entre ells.