Vicenç Ribas, el tallafocs

Coordinador de l’ADF Serra de Marina, del Maresme central 

Poques pluges i altes temperatures. Són factors que amenacen els boscos per l’alt risc d’incendis. Si bé és cert que la naturalesa és capritxosa, està en les mans de l’home prevenir i ajudar en l’extinció dels focs. Aquestes són les feines que fan les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) d’iniciativa ciutadana i dels ajuntaments municipals i que es van crear l’any 86. Vicenç Ribas és el coordinador de l’ADF Serra de Marina, del Maresme central. “Sóc el cap operatiu, coordino les activitats de l’entitat i dins de la federació d’ADF sóc cap d’intervenció del Maresme Centre”, explica el mataroní. S’encarrega de la relació amb els cossos de bombers i agents rurals que participen en l’extinció dels focs. Ribas assegura que la col·laboració entre totes les entitats és la clau de l‘èxit. “Per exemple, nosaltres no vam anar als incendis de la Jonquera, però els bombers d’aquí sí, ens vam quedar amb pocs efectius i vam haver de cobrir aquesta absència, sortir més, fer més guàrdies i estar més alerta”, puntualitza el coordinador de l’ADF Serra Marina.

Mestre de primària de professió, Vicenç Ribas sempre s’havia dedicat a l’educació en el lleure. A través d’un antic alumne va entrar en contacte amb l’ADF i es va començar a implicar amb l’agrupació per amor al bosc. “A casa sempre hem estat relacionats amb la naturalesa, sempre hem estat boletaires i ens hem relacionat bastant amb el bosc”, afirma Ribas. Com ell, hi ha una trentena de voluntaris al Maresme central, uns dos-cents cinquanta a tota la comarca i prop de vuit mil arreu de Catalunya. “Són propietaris, gent que viu al bosc, associacions que tenen relació amb la natura, voluntaris i els ajuntaments dels termes”, diu Ribas. Les tasques de prevenció es fan tot l’any però la vigilància s’accentua a l’estiu.

“Tot l’any”“Les tasques de prevenció a l’hivern ajuden a l’estiu”Mantenir les àrees netes, controlar que els punts d’aigua per emergències estiguin correctes i fer tasques de sensibilització són feines essencials per evitar focs. I no val fer-les només a l’estiu, cal estar-ne pendent tot l’any. A més, cal comptar amb els canvis que experimenta el clima: “Ens estem trobant que èpoques de l’any històricament tranquil·les, com l’hivern, ara s’estan convertint també de risc, han canviat les climatologies i hem tingut incendis a finals d’hivern o principis de primavera”, especifica el coordinador de l’ADF del Maresme Central. Això demostra que amb el foc no es pot baixar mai la guàrdia. Gràcies a persones com Vicenç Ribas la massa forestal del Maresme ha sortit pràcticament intacta del perillós estiu que ara s’acaba.

Apunts

Defineix-teEm considero coherent amb els meus principis, clar i català, una miqueta ‘cascarrabias’, una mica exigent i dur, vaig amb la veritat per davant.Un llibreNo sóc gaire de llegir llibres sinó articles i treballs especialitzats.Una pel·lícula“La vall de l’arc iris” de Francis Ford Coppola.Un viatgeAustràlia.Un arbreEl roure.Un somniQue tothom al món pogués viure bé, tranquil, en pau i bé amb la natura.