Maria Serrat, un referent musical

És directora del conservatori del Liceu 

“Jo no sóc música”. És el primer que Maria Serrat deixa clar. Una veritat que no impedeix que sigui, des de fa tretze anys, la directora del Conservatori del Liceu de Barcelona. “Jo porto el tema de gestió, vaig entrar al Conservatori del Liceu a través de la borsa de treball d’Esade”, puntualitza Serrat. Fins llavors havia treballat en l’administració pública. “A l’ajuntament de Mataró vaig estar a Sanitat, Medi Ambient i Consum i a la Generalitat a l’Institut Català de la Dona”, explica la directora del Conservatori. Sembla tot el contrari del Conservatori però, en el fons, és molt semblant. “El conservatori és una fundació, una entitat privada, però té finalitat pública, que és on m’he estat bellugant al llarg de la meva vida”, raona Serrat.

Hi ha encara un altre tòpic que s’ha repetit en la majoria de llocs de treball que ha desenvolupat Maria Serrat. “Han estat temes emergents i això és el que m’ha provocat, he estat sempre una persona inquieta, m’agraden els reptes a nivell professional”, confessa la directora del Conservatori. Tal com explica, quan es va fer càrrec de l’Institut de la Dona, es tractava d’un àmbit molt nou i desconegut. En quant al Conservatori del Liceu, no era una institució nova però calia renovar-la de manera urgent, segons Serrat: “Era una institució del segle XIX i des de llavors quasi no l’havien tocat, era com entrar en el túnel del temps, veies la força d’una gran marca que estava mig morta i mal gestionada”. Per a ella, va ser tot un repte reconvertir la institució i col·locar-la de nou al mapa mundial. “Avui dia parlem d’indústries musicals i escoles de música però tretze anys enrere, eren els aficionats, els músics no sabien si eren artistes o treballadors, no hi havia les estructures”, explica Maria Serrat.

“T’emociona”

“Ara estic tot el dia amb la música i no només per obligació"“Quan gestiones qualsevol activitat, el primer que has de fer és entendre-la i conèixer la gent que la desenvolupa”, afirma Maria Serrat, amb convenciment. Confessa que, abans d’entrar a formar part del Conservatori del Liceu, la seva relació amb la música no era molt profunda. “En aquest moment crec que sóc de les persones que escolta més concerts, tot el dia, i no per obligació, que també, sinó perquè em fa molta il·lusió”, confessa Serrat. Una de les experiències que descriu la directora del Conservatori del Liceu és la progressió dels alumnes dels diferents nivells. “A vegades participo de les proves que fan als nous alumnes per donar beques i a vegades ho fan fatal... però quan els tornes a veure a final de curs als concerts, t’emociona”, diu Maria Serrat.

 Apunts

Defineix-teApassionada amb la meva feina però prudent i responsable amb el projecte.Un llibre“El tiempo entre costuras”, de María Dueñas. Una pel·lícula“Inside Job”, de Charles H. Ferguson.Un viatgeEm faria gràcia anar a Islàndia.Una activitat    El concert de Lamote de Grignon.Un somniQue siguem capaços tots d’afrontar els nous reptes d’un món canviant.